İşte yeni dönem oyun planı

KABİNESİ, AİLESİ, AKP’Sİ…

Seçim sonuçlarının dumanı tepesindeyken, ilk güne dövizdeki artışla uyananlar, iki konuyu merak ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oluşturacağı yeni kabine ve ekonomik kurmayları ile yeni dönemde uygulanacak ekonomik politikaları. AKP’yi yakından izleyenler, yeni dönemde kimlerin etkili olacağını bilirler. O yüzden son yazımı ailenin etkisiyle bitirmiştim, aynı konuyla devam edeceğim.

KULİSLER HAREKETLENDİ

AKP’de ikinci tur öncesinde başlayan kıpırdanma hemen hissedildi. Seçimi kazanmaya daha yakın olduklarını düşündükleri için erken erken bakanlık, bakan yardımcılıkları, ekonomik kurullar, ekonomi yönetimine kimlerin getirileceği konuşulmaya başlamıştı.

Hatta olası bir kabine için kulis yapmaya ve Erdoğan’ın aile üyeleriyle yakın temasa geçerek, kendilerini göstermeye çalışanlar olduğu anlatılıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bakan olmak isteyen isimlerin başında geliyor. Son dönemlerde görünür olmasını buna bağlayanlar var. Örneğin, milletvekili yapılan mevcut bakanlardan Hulusi Akar, Süleyman Soylu ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bakanlık beklentisi içinde olduğu anlatılıyor. Ama henüz karar verilmedi.

BAKANLIK BEKLENTİLERİ 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Adalet Bakanlığını, Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanlığını istediğini bilmeyen yok. Binali Yıldırım’ın sayısı teke indirilecek genel başkan vekilliğine getirileceği, AKP grup başkanının da Faruk Çelik yapılacağı konuşuluyor. Bu arada, Murat Kurum, Lütfi Elvan, Cevdet Yılmaz, Bülent Turan, Çağatay Kılıç’ın adı bakan adayları arasında sayılıyor. Genel merkez yönetimi ise büyük ölçüde korunacak.

Ancak, seçim öncesinde yaşanan ilginç bir olayı aktaralım. Biliyorsunuz, Mehmet Şimşek görev almayı reddedince, B planı olarak Lütfi Elvan’ın ekonominin başına getirileceği konuşulmuştu. Elvan’ın memleketi Mersin’den aday adayı olduğu ancak listeye konulmadığı yazılıp çizildi. Bu durum ekonominin başına getirileceği şeklinde yorumlandı.

Oysa ciddi bir nüans var. Lütfi Elvan aday yapılmadı değil, kendisi adaylıktan çekildi. Elvan’ın adaylık başvurusunun hemen ardından, HÜDA PAR’lı bir ismin ilde aday gösterilmesinin ardından adaylıktan çekildiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tavra ne yanıt vereceği bilinmiyor. Elvan’ı ekonominin başında görmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir.

AİLE VE DAMATLAR

Daha önce yazdığımız gibi seçim kampanyası boyunca herkesin dikkatini çeken Erdoğan’ın sağlık sorunları, ailenin süreçte daha fazla rol olmasına neden oldu. Zaten kapalı kapılar ardında sıkça konuşulan aile etkisi, son dönem daha da hissedilecek. Ekonomi yönetiminde damat Berat Albayrak etkisinin yeni dönemde nasıl olacağı merak ediliyor. Son dönemlerde siyasete ısınma hamleleri yapan küçük damat Selçuk Bayraktar’ın ise savunma sanayi başta olmak üzere Sanayi Bakanlığı ve ilgili kuruluşlara yapılacak atamalarda etkili olduğu belirtiliyor. Bilal Erdoğan’ın ise daha çok sosyal alanlarda hizmet veren bakanlıklar ve kurumlarla ilgilendiği belirtiliyor. Sosyal yardımları organize eden her türlü kurum ilgi alanına giriyor. Parti kulislerinde, kabinede yer alacak isimlerde aile fertlerinin etkisinin küçümsenmemesi gerektiği belirtiliyorlar.

ÖNERİLER DİNLENECEK Mİ?

Gelelim, partide ekonomik sorunların farkına varan isimlerin acilen yapılmasını bekledikleri konulara. Bu kadro, tek çözümün ‘Güçlü ekonomik program ve güçlü bir ekonomi yönetimi’ olduğunu kabul ediyor. Sürecin tüm aktörlerle istişare edilerek yürütülmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Değişen dünya ve Türkiye şartlarının iyi analiz edilmesi, güncelleme yapılarak ekonomi eylem planı hazırlanması gerektiğini savunuyorlar.

AKP’de ekonomik krize kafa yoranlar, ‘enerji, konut ve gıdanın’ enflasyonu artıran ve halkın ekonomisini doğrudan etkileyen alanlar olduğunu belirterek, bu sorunlu alanlara yönelik adım atılması gerektiğini anlatıyorlar. Nüfusu kırsalda tutma, yenilikçi tarım politikaları gerektiğini ifade ediyorlar. Türkiye’nin oldukça sıkıntılı olan yurtdışı imajının değiştirilmesi isteniyor. 

Bunların ne kadarı hayata geçirilecek göreceğiz. Ancak geçmiş tecrübelerimiz, aklı başında önerilerin pek dikkate alınmadığı yönünde… Daha önce söylediğimiz gibi film yeni başladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi