Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

İthal SUV’ların fendi yerli SEDAN’ları yendi

‘SEDAN ülkesi’ olan Türkiye’de bu yıl bir ilk gerçekleşiyor ve tarihte ilk kez yıllık bazda SUV araçlar güçlü yerli modellere rağmen sedan otoları sollamaya hazırlanıyor. Aylık olarak bu yıl her ay SUV gövde tipi, Sedan gövde tipini geçse de, yıllık bazda ilk liderlik gelecek. Böylece resmi olarak Türkiye artık bir ‘Sedan ülkesi’ değil ‘SUV ülkesi’ haline gelecek.


C-SUV AÇIK ARA ÖNDE
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (SUV) verilerine göre ilk 10 ay sonunda satılan 446 bin 664 otomobilin 182 bin 599 adedi SUV, 166 bin 410 adedi ise sedan araçlardan oluştu. SUV’un payı yüzde 35,22’den yüzde 40,88’e çıkarken, sedan araçların payı ise yüzde 39,61’den yüzde 37,26’ya geriledi. İlk 10 ay sonunda sedan araç satışları yüzde 11,6 düşerken, SUV araçların satışları ise yüzde 9 arttı. SUV satışlarının içinde C segmentinin payı yüzde 55’i bulurken, B segmentinin payı ise yüzde 35,8’e yükseldi. Yani SUV’da yüzde 90’la aslan payı B ve C segmentine ait.

3 MODELİN PAYI %57
Yılın son 2 ayında özellikle Toyota Corolla Cross gibi iddialı yeni modellerle SUV’un payının daha da artması bekleniyor. Türkiye’de SUV’un payındaki yükselme Avrupa’ya ve hatta dünyaya paralellik gösteriyor. Avrupa’da bu yıl SUV’un payı yüzde 50’ye ulaşırken, sedan üretimlerin hızla bitmesi doğrudan Türkiye’ye yansıyor. Bugün Türkiye’de üretilen ve en çok satan 3 güçlü sedan model olmasa, SUV’un payı çoktan yüzde 60’ı bile aşmıştı. Egea, Corolla ve Megane, toplam sedan satışlarının yüzde 57’sini oluştururken, bu 3 modelin olmaması halinde sedan araçların payı yüzde 16’ye kadar inerdi. Yani bir başka değişle Türkiye’de SUV’un yükselişini en çok satan 3 model bile önleyemedi.

Tüm dengeleri alt üst edecek!

TOYOTA, geçen hafta otomotiv sektörü adına Adana’da ilk kez gerçekleşen lansmanla merakla beklenen yeni SUV modeli Corolla Cross Hybrid’i Türkiye’de satışa sundu. Lansman dönemine özel olarak 835 bin TL ile 995 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan araç daha şimdiden 4-5 kat taleple karşılaştı. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Corolla Cross Hybrid’in lansmanı ile yeni modelin SUV segmentine büyük bir hareket getireceğine inandıklarını belirterek, “Yeni Corolla Cross Hybrid modelimiz her geçen gün talebin arttığı SUV segmentinde kısa zamanda tüm dengeleri alt üst edecek. Corolla Cross Hybrid, markamızın giderek genişleyen SUV stratejisinin de kalbinde yer alacak” dedi.


GÖRMEDEN 10 BİN TALEP
Corolla Cross Hybrid’in 2023’ten itibaren ana modellerden biri haline geleceğini söyleyen Bozkurt şöyle konuştu: “Kasım ve Aralık ayında Corolla Cross Hybrid satış adedimiz 2,700 olacak. Önümüzdeki yıl ise 10 bin adet Corolla Cross Hybrid satışı hedefliyoruz ve aslında bu rakam bizim talebimizin neredeyse yarısı. Müşterilerimiz araçları daha fiziksel olarak görmeden 10 binin üzerinde oldukça ciddi bir talep aldık. Bu adetlerle birlikte Corolla Cross önümüzdeki yıldan itibaren en çok satan ikinci model konumuna yükselecek. Hatta orta vadede en çok satan modelimiz haline gelmesi bizi şaşırtmayacaktır.”

YÜZDE 20’Sİ TÜRKİYE’YE
Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’nin Avrupa’daki konumunun da altını çizerek, “Türkiye pazarı, Corolla Cross modelinin Avrupa’daki en çok satan pazarlarından biri olacak. Önümüzdeki yıl Avrupa için üretim yıllık 50 bin civarındayken bunun yaklaşık yüzde 20’sini Türkiye pazarı olarak biz satacağız ve böylece Corolla Cross’un en büyük pazarlarından biri haline geleceğiz. Bununla birlikte 1.8 litre hibrit araçların yüzde 75’inin satışı da Türkiye pazarında gerçekleşecek. Bu açıdan yeni modelimiz SUV ürün yelpazemizi genişletirken aynı zamanda stratejik konumuyla da öne çıkacak. Bu yüksek adetler Corolla Cross’un Toyota’nın Türkiye’de SUV liderliğine giden yoldaki en önemli modelimiz olmasını sağlayacak” dedi.

100 km’de 5 litre yakan 5.jenerasyon hibrit motor

TOYOTA ürün gamında Toyota C-HR Hybrid ve RAV4 Hybrid arasında yer alan Corolla Cross Hybrid, Türkiye’de Flame, Flame X-Pack, Passion ve Passion X-Pack olmak üzere dört donanım seviyesiyle satışa sunuldu. Aracın tüm ürün gamında 1.8 litre hibrit motor yer alıyor. 5. Jenerasyon bu hibrit motor yüzde 15 daha fazla güç üretiyor. Elektrik motoru ve benzinli motoru kombine eden 1.8 litre hibrit sistem, 140 HP güç ve 185 Nm tork üretiyor. Önden çekişli olarak sunulan Corolla Cross Hybrid, 170 km/s maksimum hıza çıkıyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 9,9-10 sn saniyede tamamlıyor. WLTP ölçümlerinde birleşik yakıt tüketimi yalnızca 5,0-5,1 lt/100 km olan Corolla Cross Hybrid, 115-117 g/km CO2 emisyon değerine sahip.

En iyi Renault’un gelişi MAYIS’a kaldı

FRANSIZ Renault’un bugüne kadar ürettiği en yüksek donanımlı ve teknolojili araç olan Austral’ı geçen hafta İspanya’da test etme şansı buldum. C-SUV sınıfında yer alan ve bugüne kadar kullandığım en iyi Renault modeli olan Austral, Kadjar modelinin yerini alacak. Türkiye’ye gelişi en iyi ihtimalle Mayıs sonuna kalan araç, Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı tarafından geliştirilen yeni nesil CMF-CD platformunu kullanan ilk Renault modeli. Bu yeni model, Megane E-Tech ile markanın küresel otomotiv pazarının merkezini oluşturan C segmentindeki konumunu güçlendirecek.


2 FARKLI HİBRİT GELECEK
Yeni Austral dört tekerlekten yönlendirmeli, 4CONTROL Advanced özellikli bağımsız süspansiyon seçeneği ile sunuluyor. 200 beygire kadar 400V beslemeli yeni nesil E-TECH Hibrit motorlar dışında, 130 beygir 48V Mild Hybrid Advanced ve 140/160 beygir 12V Mild Hybrid olmak üzere benzinli versiyonlar bulunuyor. Türkiye’ye hem 160 beygir gücündeki hafif (mild) hibrit, hem de 200 beygir gücündeki tam hibritin getirilmesi için çalışılıyor. Tabi şimdiden mayıs fiyatını söylemek zor ama bugünkü şartlarda tam hibrit versiyonunun 1.5 milyon TL’nin altında olması şart.

MARKA ALGISI YÜKSELİYOR
Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, Renault modellerinde Megane E-Tech ve Austral ile ürün kalitesinin ve teknolojisinin arttığını belirterek, “Marka algısı ve imajı da bu doğrultuda hızla yükseliyor. Bizim Türkiye’deki hedefimiz bu yeni modellerle birlikte yükselen algıyı en iyi şekilde tüketiciye anlatıp, pazarlamak. Austral’i mart sonunda getirmeyi planlamıştık ama hem Avrupa’daki talep hem de tedarik problemleri nedeniyle ilk yarı olarak revize ettik. Aynı şekilde büyük beğeni toplayan elektrikli Megane E-Tech modelimizi de 2023’ün ilk yarısında satışa sunmak istiyoruz. 2023 bizim için model atağı yapacağımız bir yıl olacak” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi