Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Kim derdi ki bir gün Hyundai Porsche’ye kafa tutacak

Otomotivde oyunun kuralları elektrikli otomobillerle hızla değişmeye başladı.

Hyundai, 650 beygir gücündeki elektrikli modeli Ioniq 5 N ile kendine rakip olarak Porsche ve BMW modellerini benchmark almış. Yani oyunun kuralları tamamen değişiyor. Bundan 3-5 yıl önce orta sınıfta bir markanın üst sınıftaki markalara kafa tutacağını biri söylese, kimse inanmazdı. Ama bugün elektrikli araçlarla bu yaşanıyor.

Elini çabuk tutan alır

Türkiye’de özel siparişle yılın son çeyreğinde sınırlı sayıda gelecek 650 beygir gücündeki Ioniq 5 N’in fiyatının 4.3 milyon TL civarında olması bekleniyor. O yüzden bu otomobili almak isteyen elini çabuk tutmalı.

Geleceğin nasıl olacağı hâlâ belirsizliğini korusa da dünyada otomotiv sektörünün büyük bir değişim yaşadığını hep birlikte görüp, deneyimliyoruz. Benzinli ve dizel araçlar yavaş da olsa yerini sıfır emisyona sahip çevreci elektrikli ve hibrit araçlara bırakırken, bu durum sektörde markalar arasında hiyerarşiyi de etkilemeye başladı. Hiyerarşiden kastım; bildiğiniz gibi sektördeki markalar arasında çok uzun yıllardır ekonomik, orta ve lüks gibi sınıf ayrımlarıyla bir statü veya alt üst ilişkisi bulunuyor. Herkes sınıfını bilirken, bir üst lige çıkmak isteyenler bunun için ayrı marka bile yaratıyor. Ama batarya maliyetlerinden dolayı içten yanmalı araçlardan daha pahalı hale gelen elektrikli otomobiller, bir taraftan yavaş yavaş orta sınıfı bitirmeye başlarken, diğer taraftan da orta sınıfta yer alan markaların kendilerine rakip olarak üst sınıfı görmeye başlamasına sebep oluyor. Yani oyunun kuralları iyice değişiyor. Bunun en iyi örneğini de geçen hafta İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleşen Hyundai Ioniq 5 N testinde yakından gördük.

EN BÜYÜK RAKİBİ PORSCHE

Bilmeyenler için Güney Koreli otomotiv devi Hyundai kısa süre önce yüksek performanslı araçlar için kurduğu ‘N’ markasının içten yanmalı modellerinin (i20 N, i30 N) Avrupa'da üretimini durdurduğunu açıkladı. Yerine de elektrifikasyondaki iddiasını artırmak için 650 beygirlik ilk elektrikli modeli olan Ioniq 5 N'i geliştirdi. İşte bu model için Hyundai yetkilileri kendilerine rakip ve benchmark olarak Porsche’nin Taycan Turbo S, Macan EV Turbo ile BMW i5 M60’ı almış. Bu durum otomotivde pek şahit olduğumuz bir durum değil ama elektrikli araçlarla birlikte çok şaşırmak da lazım. İspanya’da görüştüğüm Hyundai yetkilileri, 650 beygir gücü ulaşan bir elektrikli otomobilde kendilerine benchmark olarak bu güçlere aşina rakipleri almanın doğal olduğunu belirterek, “Bizim amacımız aynı performans ve keyfi çok daha ucuza sunmak. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Sonuçta ilk elektrikli N modelimiz, rakip olarak gördüğümüz modellerin yarı fiyatından daha ucuza satışa sunulacak” yorumunu yapıyor.

HİÇ GERİ KALMIYOR

Türkiye’de özel siparişle yılın son çeyreğinde gelecek 650 beygir gücündeki Ioniq 5 N’in fiyatının 4.3 milyon Tl civarında olması beklenirken, bugün mevcut Porsche Taycan Turbo S 13 milyon TL’ye, BMW i5 M60 ise yaklaşık 7 milyon TL’ye satılıyor. Haziranda gelecek elektrikli Macan Turbo ise muhtemelen yaklaşık 8-8.5 milyon TL fiyata sahip olacak. Sahip olduğu teknolojilere ve güce baktığımız zaman elektrikli Hyundai’nin hiç de geri kalmadığını, aksine bazı noktalarda daha iyi performans verdiğini de söylemek lazım. Ama en önemlisi orta segmentte yer alan bir markanın elektrikli modeliyle üst sınıf markalara kafa tutması. Bakalım sonuçlarını hep birlikte hem dünyada hem Türkiye’de göreceğiz. Ama şunu belirtmem lazım, son dönemde pistte en keyif aldığım otomobillerden biri oldu.

650 beygirlik VİRAJ ustası

Hem Barselona yollarında hem de Castelloli pistinde test ettiğim ‘Viraj ustası’ olarak adlandırılan Hyundai Ioniq 5 N, 21 bin devre kadar çalışan iki adet elektrikli motora sahip. 84 kWh bataryanın yer aldığı araç, yüksek enerji için motordaki iki kademeli invertör sayesinde 448 kW/609 bg ve 740 Nm tork güç sunuyor. Direksiyonun üstündeki N Grin Boost (NGB) düğmesi devredeyken ise araç 10 saniye boyunca 478 kW/650 bg ve 770 Nm güce ulaşıyor. Yani araç bu tuşa basıldığı zaman araç tüm sistemleri 10 saniye boyunca kapatarak kullanıcısına anında 41 beygir ekstra güç sağlıyor. Maksimum 260 km/saat hıza ulaşabilen model, 0-100 km/s hızlanmasını ise normalde 3,5 saniyede, NGB düğmesi ile 3,4 saniyede tamamlıyor. Tamamen elektrikli aracın menzili ise 448 kilometre (WLTP) ama inanın bu araçta menzil en son baktığınız şey.

WRC’DEN GELEN ÖZELLİK

Hyundai’nin i20 N WRC'de de kullandığı ve sürüş esnasında oldukça hızlı tepki veren N Pedal özelliği de bu araçta var. Bu özelikle hem aracın daha iyi yol tutması sağlanırken, hem de EV'lerin doğal ağırlığını ve boyutunu ele alan bir çözüm olarak geliştirilmiş. Çünkü bu yazılım özelliği, anında devreye girerek gelişmiş bir gaz kelebeği hassasiyeti sağlıyor. Aslında N Pedal, enerji verimliliğinden ziyade hızlı ve heyecan verici viraj almayı önceliklendiriyor. Arka aksta yavaşlatıcı kuvvet kullanılarak agresif bir ağırlık aktarımı yaratılıyor ve bu da virajlara daha keskin giriş sağlıyor. Bu elektrikli modelde viraj alma yetenekleri adete heyecanı artırmak için tasarlanmış. Performanslı fren sistemi ise 2.2 ton ağırlığında, 650 bg gücündeki bu aracı durdurmak için önde ve arkada sırasıyla 400 milimetre ve 360 milimetre çaplı büyük disklerden oluşuyor. Ayrıca otomobil, motor sporlarından ilham alan N Brake Regen isimli güçlü bir rejeneratif fren sistemine de sahip.

‘Drift’ hiç bu kadar kolay olmamıştı

IONIQ 5 N’deki N Drift Optimizer ise birden fazla araç kontrolünü dengeleyerek drift açısının korunmasına yardımcı oluyor. Entegre “Torque Kick Drift” işlevi, sürücünün daha hızlı drift yapmasına olanak sağlayarak halk arasında debriyaj tokatlama olarak tabir edilen arkadan itişli araçların debriyaj vuruş hareketini simüle ediyor. N Tork Dağıtımı (NTD) da gücü ön ve arka akslar arasında kaydırarak 11 seviyeye kadar farklı ayar seçeneği sunuyor. Tamamen değişken ön ve arka tork dağıtımı sayesinde sürücülere istedikleri tork dağıtım oranını sunuyor. Arka aksta bulunan elektronik Sınırlı Kaymalı Diferansiyel (e-LSD) ise sürüş koşullarına bağlı olarak arka tekerleklere gönderilen kuvvet miktarını kontrol ediyor.

8 ileri vites sesini taklit ediyor, egzoz patlatıyor

HYUNDAI N mühendisleri, elektrikli Ioniq 5 N'in dinamik sürüşü üzerinde daha hassas kontrol sunmak için N e-Shift ve N Active Sound+ sistemini geliştirmiş. Her iki özelliğin entegrasyonu, sürücü ile elektrikli otomobil arasındaki duygusal bağı güçlendiriyor. N e-Shift, içten yanmalı N modellerinde bulunan 8 vitesli çift kavramalı şanzımanın (DCT) davranışını taklit ederek, güç dağıtımı üzerinde kontrol hissi sağlıyor ve böylece sürücüler, manuel ve otomatik vites değiştirme arasında seçim yapabiliyor. N Aktif Ses (N Active Sound+ ) ise içten yanmalı motor gibi egzoz sesleri çıkararak daha etkileyici bir sürüş deneyimi yaratıyor. Yani bu 650 beygirlik elektrikli araç içten yanmalı motor hissini taklit ederek sürüşü daha keyifli hale getiriyor. N e-Shift ile eşleştirilen N Aktif Ses sistemi ise biri i30 N’dan ilham alınan içten yanmalı motor sesi, ikincisi Gran Turismo oyununda gelen yapay ses ve üçüncüsü ise sesten hızlı jetten ilham alan üç farklı ses sunuyor. Sistemde 8 adet dahili hoparlör ve iki adet harici hoparlör bulunuyor. Yani hem bu sesleri hem içeride hem dışarıda duyabiliyorsunuz.

‘N’ ismi Namyang ve Nürbigring’den geliyor

‘N', Hyundai Motor Company'nin Kore'deki global Ar-Ge merkezi Namyang'ı ve N serisinin geliştirilip test edildiği ve aynı zamanda Hyundai Avrupa Test Merkezi'ne de ev sahipliği yapan Nürburgring'i temsil ediyor. En önemli amacı sürüş keyfi sunmak olan N markası, üst düzey donanımlarla birlikte hem günlük kullanımda hem de yarış pistlerinde kendini göstermeye ayrıcalık tanıyor. Ioniq 5 N için özel olarak geliştirilen parlak siyah ön tampon, ızgara, hava perdeleri ve ön aktif hava kapağı, görselliğin yanı sıra aerodinamiği ve soğutma performansını da artırıyor. Arka spoiler, arka difüzör ve hava çıkışı da aracın yere basma kuvvetini artırarak hem yol tutuşu hem de hava akışını optimize etmeye yardımcı oluyor. Aracın iç mekanı da bir yarış aracı konseptine göre şekillendirilmiş. Daha alçak oturma pozisyonuna sahip N spor koltuklar, özel mod düğmelerine sahip yeni N direksiyon ve N sabit orta konsol ile ideal bir sürücü ergonomisi sunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi