KONDA'dan 2. tur anketi: Hangi aday kazanıyor?

KONDA'dan 2. tur anketi: Hangi aday kazanıyor?
KONDA Araştırma, 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için 20-21 Mayıs arasında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını yayımladı. Anket sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan seçimleri kazanıyor.Anket...

KONDA Araştırma, 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için 20-21 Mayıs arasında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını yayımladı. Anket sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan seçimleri kazanıyor.

Anket sonuçları Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ'ın Millet İttifakına, Sinan Oğan'ın ise Cumhur İttifakı'na desteğini açıklamasından önceki süreci baz alıyor.

KONDA'nın anketinde 2. tur için kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan sonuçlar şöyle:

Erdoğan: Yüzde 52,7

Kılıçdaroğlu: Yüzde 47,3

Ankete katılan katılımcıların yüzde 8,2'sinin karasız olduğu, yüzde 2,6'sının ise oy kullanmayacağı yönünde görüş bildirdiği ifade edildi.

14 Mayıs değerlendirmesi

Öte yandan KONDA açıklamasında, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin yayımladığı ankette ilişkin olarak "Araştırma bulguları ve seçim sonuçları arasında, hesapladığımız hata payının ötesinde bir sapma gerçekleşmiştir" ifadeleri kullanılarak "14 Mayıs seçim sonuçlarına dair paylaştığımız bulgularda oluşan sapmanın nedenlerini anlamak için tüm süreçlerimizi gözden geçiriyoruz" denildi.

KONDA'dan yapılan açıklamada kullanılan metodoloji, veri seti ve araştırma dokümanlarının yeniden gözden geçirildiği ifade edilerek "Değerlendirmeleri için bir akademik kurul ile çalışacak, bu çalışmanın sonuçlarını da önce siz abonelerimizle, ardından da kamuoyuyla paylaşacağız" denildi.

Açıklamada " Geçmişimizdeki başarıların gururu kadar, başarısızlıkların mahcubiyetini ve sorumluluğunu taşımaktan kaçınmadığımızın bilinmesini isteriz" ifadeleri de yer aldı.

KONDA 14 Mayıs seçimlerinden hemen önce yayımladığı ankette seçimleri 2. tura kıl payı şekilde kaldığını belirtmiş, ancak adayların alacağı oy oranı konusunda ciddi bir sapma söz konusu olmuştu. Ankette, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 49,3 oy alacağı öngörülmüş, Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,7 olarak açıklanmıştı.

14 Mayıs seçimlerinde ise Erdoğan yüzde 49,5, Kılıçdaroğlu ise 44,8 oy aldı.

TIKLAYIN- KONDA anketi: Seçim, kıl payı ikinci tura kalıyor

Sonuçları etkileyebilecek faktörler

28 Mayıs için yapılan ankette sonuçları etkileyebilecek faktörler ise şöyle sıralandı:

  • Birincisi, 20-21 Mayıs tarihinden seçime kadar bir haftada yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.
  • İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylamasının ardından Ata İttifakı’nın dağılması üzerine, ittifakı oluşturan parti liderleri ve ittifak adayının seçimin 2. tur oylamasında farklı adayları destekleme kararı almaları üzerine yaşanabilecek stratejik oy kaymaları.
  • Üçüncüsü de bu hükümet sistemi modelinde ilk defa deneyimleyeceğimiz, 2. tura giden seçimde katılım oranı olacaktır.