Filmekimi’nde perde 9 Ekim’de açılıyor: Farhadi’den Almodóvar’a yıldızlar geçidi
Filmekimi, 9 Ekim’de İstanbul’da başlıyor. Asghar Farhadi, Pedro Almodóvar, James Gray, Hirokazu Kore-eda ve Werner Herzog gibi yönetmenlerin yeni filmlerinin yer aldığı festival, ilk kez Mersin’de de sinemaseverlerle buluşacak.
GAZETE PENCERE- Filmekimi, 25. yılında dünya sinemasının öne çıkan yapımlarını izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. 9-18 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek festival, 15-18 Ekim’de Ankara’ya, 22-25 Ekim’de ise İzmir ve ilk kez Mersin’e uzanacak. Festivalin basın buluşması 6 Ekim’de Paribu Art’ta gerçekleştirildi.
FARHADİ’DEN ALMODÓVAR’A YENİ FİLMLER
Festivalin dikkat çeken yapımları arasında Asghar Farhadi’nin Isabelle Huppert, Virginie Efira, Vincent Cassel ve Pierre Niney’yi buluşturduğu “Kesişen Hayatlar” yer alıyor. Pedro Almodóvar ise Cannes’da Altın Palmiye için yarışan “Buruk Noel” ile seçkide bulunuyor.
James Gray’in Adam Driver, Scarlett Johansson ve Miles Teller’lı “Kâğıttan Kaplan”ı, László Nemes’in “Direniş”i ve Na Hong-jin’in bilimkurgu, aksiyon ve gerilimi bir araya getiren “Hope”u da festivalin öne çıkan filmleri arasında.
Werner Herzog’un “Bucking Fastard”ı, Jean-Pierre Jeunet’nin “Violette”i, Martin McDonagh’ın “Vahşi At Dokuz”u ve Taika Waititi’nin Kazuo Ishiguro uyarlaması “Klara ile Güneş” de Filmekimi izleyicisiyle buluşacak.
CANNES VE VENEDİK SEÇKİSİ İSTANBUL’DA
Cannes’dan ödüllerle dönen “Devrinin Adamı”, “Nazik Canavar”, “Victorian Psycho”, “Bir Kadının Hayatı” ve “En Sevdiğim” festival programında yer alıyor.
Venedik Film Festivali’nden ödüllerle ayrılan yapımlar arasında ise “NAZA”, “Meçhul Kadın”, Lee Chang-dong imzalı “Olası Aşklar”, Hirokazu Kore-eda’nın “Look Back”i ve Stéphane Brizé’nin “Örnek Asker”i bulunuyor.

FİLMEKİMİ İLK KEZ MERSİN’DE
Filmekimi’nin İstanbul programı Atlas 1948, City’s CineWAM Nişantaşı, Kadıköy Sineması ve Paribu Art’ta gerçekleştirilecek. Ankara gösterimleri Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda, İzmir gösterimleri Paribu Cineverse MaviBahçe’de, Mersin gösterimleri ise Paribu Cineverse Forum Mersin’de yapılacak.
İstanbul dışındaki gösterimlerde 2026 İstanbul Film Festivali’nin ödüllü yapımları da seyirciyle buluşacak. Ziya Demirel’in “En Güzel Cenaze Şarkıları”, Pınar Yorgancıoğlu’nun “Karanlıkta Islık Çalanlar”, Evrim Çervatoğlu’nun “Keçi501”, Kent Jones’un “Geç Gelen Şöhret”i ve Damien Hauser’in “Prenses Mumbi”si bu seçkide yer alıyor.
6 Ekim’de Paribu Art’ta gerçekleştirilen buluşmada İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Filmekimi’nin programına ilişkin bilgi verdi. Paribu Art Direktörü Emrah Yamaç ise Paribu’nun yedi yıldır Filmekimi’ni desteklediğini belirterek iş birliğinin önemine dikkat çekti. Buluşmanın ardından Werner Herzog’un yönettiği ve Türkiye prömiyerini Filmekimi’nde yapan “Bucking Fastard” gösterildi.
Kaynak:Haber Merkezi