MHK’NIN İPİNİ ŞANLIURFASPOR ÇEKTİ

Sabri Çelik başkanlığındaki, Merkez Hakem Kurulu (MHK) geçtiğimiz hafta sonu istifa etti. “Gelen, gideni aratırmış.” derler. Selefi olan Ferhat Gündoğdu başkanlığındaki MHK’ya, skandalları ile rahmet okutturdu Sabri Çelik ve ekibi. İstifa sebebi midir bilemiyorum ama en son icraatı çok konuşuldu.

MHK, İkinci Lig Beyaz grupta, geçtiğimiz Pazar günü oynanan Amed Sportif Faaliyetler – Şanlıurfaspor maçının hakemini, Şanlıurfaspor istediği için değiştirdi… Şaka değil; çok ciddi… MHK, bir maçın hakemini, o maçın takımlarından biri istemediği için değiştirdi…



Geçtiğimiz hafta çarşamba günü, rutin olarak, MHK yapay zekâ ile dijital ortamda hakem atamalarını yaptı. Yapay zekâ, İkinci Lig Beyaz Grupta, lider Şanlıurfaspor’un, deplasmanda Amed Sportif Faaliyetler ile oynayacağı maçın hakemini, Ferhan Kestanlıoğlu olarak belirledi. Çarşı bu atamanın ilanı sonrası karıştı. Şanlıurfaspor, hakem atamasına itiraz ederek, sosyal medya hesabından “Kamuoyuna Duyurulur” başlığı altında, adeta MHK’ya muhtıra verircesine bir bildiri yayınladı. Bildiride; ”2018-2019 sezonunda yönetmiş olduğu Amedspor-Sakarya müsabakasında sahaya jiletle giren ve rakip futbolcuları yaralayan Amedsporlu hiçbir futbolcuya kart dahi çıkarmayan bu hakemin art niyetli olduğunu bilmekteyiz.” denilerek, “Ferhan Kestanlıoğlu’nun derhal bu maçtan alınmasını talep “ettiklerini deklare ettiler.

MHK, bu adeta, muhtıra gibi açıklama üzerine, Amed Sportif Faaliyetler – Şanlıurfaspor maçının hakemini DEĞİŞTİRDİ. Dün oynanan maçı, Kestanlıoğlu yerine, İstanbul Bölgesi A Klasman Hakemi Ozan Ergün yönetti. Her iki hakemi de tanımam. Araştırdım. Her iki hakem de dürüst, pırıl pırıl arkadaşlar. Hatta Ferhan Hoca İzmir’de hakem derneği, şube başkanı. Dünkü maçın sonucunda da Amed Sportif Faaliyetler, Şanlıurfaspor’u 1-0 yendi (Gol: 45. Dakika Mehmet).

2018-2019 yılında 1-1 biten, İzmir Bölgesi hakemi Ferhan Kestanlıoğlu’nun yönettiği maçın özetini internetten izledim. Ferhan Hoca, adil bir maç yönetmiş o maçta. Hatta bırakın Amedspor’u kayırmayı, maç 0-0 iken Sakaryaspor lehine penaltı vermiş. Saha olaylarında da iddia edildiği gibi jiletle saldırmada yok. Türkiye Futbol Federasyonu, (TFF) tarafından da gerekli karar verilmiş zaten.

YENİ MHK BAŞKANI LALE ORTA


Şanlıurfaspor Başkanı Sayın Emin Yetim’e ulaşamadım. Kulübün basın sorumlusu Şahin Öznur, Emin Başkan ile görüşme talebimi yanıtsız bırakarak, “bizim bu maç hakkında söyleyecek bir şeyimiz yok.” dedi.

Amedspor da MHK tarafından yapılan hakem değişikliği sonrasında, sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınladı. Açıklamada Amedspor, MHK’nın atadığı hakemlerin arkasında duramadığını ifade etti. Amed Sportif Faaliyetler Başkanı Sayın Selahattin Yıldırım ile telefonda konuştum. Selahattin Başkan; yapılan bu yanlış uygulama ile tüm kulüpler için yolun açıldığını belirterek, “bundan sonra ben de istemediğim hakem olursa MHK’ya baskı yaparak değiştireceğim.” dedi.

Peki Şanlıurfaspor niye hakem Kestanlıoğlu’nu istemiyor? 28.10.2010 tarihindeki Şanlıurfa- Tokat maçı yüzünden… Bu maçta Tokatspor’a 2-0 yenilen Şanlıurfaspor, bir üst lig için play-off şansını kaybetmiş. İşin ilginç tarafı; 07.11.2009’da oynanan Amed Sporfif Faaliyetler – Şanlıurfaspor maçının hakemi de Ferhan Kestanlıoğlu. 2009’daki o maçı Şanlıurfaspor 2-0 kazanmış… Ferhan Kestanlıoğlu’nun farklı tarihlerde hakem olarak yönettiği dört maçın ikisini Şanlıurfaspor kazanmış. Biri berabere bitmiş. (17.02.2017 Niğde Anadolu Fk: 0 – Şanlıurfaspor: 2, 17.02.2019 Kırklarelispor: 0- Şanlıurfaspor:0, 07.11.2009 Amedspor: 0- Şanlıurfaspor: 2, 28.10.2010 Şanlıurfaspor: 0- Tokatspor:2)

Şanlıurfaspor’un hakem Kestanlıoğlu’nun yönettiği ve mağlup olduğu maçla ilgili de ufak bir araştırma yaptım. O maçta oynayan ve ismini vermek istemeyen iki futbolcu, “maçta hakemlik bir şey olmadığını “söylediler.

Olayın sportif olmadığı, içine siyasetin karıştığı bilgisi de kulağıma geldi …

İstifanın sebebi, sadece bu olay değil elbette. Bu olay, bardağın taştığı son olay oldu. Güvendiğim kaynaklarım; TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin, hakem Ferhan Kestanlıoğlu’nun yönettiği Şanlıurfaspor maçlarının sonuçlarına ve gözlemci notlarına baktığını, MHK Başkanı Sabri Çelik’e; “Sabri Bey, hakem değişikliği öncesi, niçin bunları bana anlatmadınız?” dediğini söylediler. MHK’nın eline geçen, yapay zekâyı anlatmak için bulunmaz bir fırsattı bu olay…. Ve ayrıca hakem kulislerinde ‘MHK’nın hakemden, maça çıkmaması için sağlık raporu alması konusunda istekte bulunduğu’ iddiası da dillendiriliyor…

Sabri Çelik MHK’sının ömrü bu maçı görmeye yetmedi. Cumartesi günü, maçlar oynanırken istifa ettiler. Sabri Çelik MHK’sı, yaptığı uygulamalarla, yanlış hakem atamaları ve skandalları ile anılacak.

Yeni MHK Başkanı Lale Orta oldu, gerçi o da haziran ayına kadar görev yapacak. Çünkü haziran ayında, TFF’nin olağan kongresi var.


TARAFLAR NE DİYOR?

Olay, kamuoyuna sosyal medya aracılığıyla yansıyınca, cuma günü MHK Başkanı Sabri Çelik’e WhatpsApp üzerinden mesaj atarak; ‘bilgi almak için, müsait ise aramak istediğimi.’ yazdım. (Whatsapp kayıtlarım halen durmaktadır.) Cuma günü itibariyle henüz istifasını vermemiş olan Sabri Çelik, mesajımı gördü ama cevap vermedi. Bunun üzerine kendisine aşağıda okuyacağınız 7 soruyu, yine WhatsApp üzerinden gönderdim. Görmüş olmasına rağmen, sorulara cevap vermedi.

1 Sayın Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı; TFF İkinci Lig Beyaz Grup’ta oynanacak “Amed Sportif Faaliyetler- Şanlıurfaspor maçının “yapay zekâ ‘ ile atanan hakemi Ferhan Kestanlıoğlu’nu, Şanlıurfaspor kulübünün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama sonrasında, niçin değiştirdiniz?

2 Sayın Çelik; Şanlıurfaspor kulübü üzerinden size ya da kurulunuza; “Amed Sportif Faaliyetler maçının” hakeminin değişmesi için, siyasi baskı geldi mi?

3 Sayın Başkan; ‘ Amed Sportif Faaliyetler - Şanlıurfaspor maçının hakemini, hangi kriterleri göz önüne alarak değiştirdiniz? Bu değiştirmeyi, yine “yapay zekâ” mı yaptı, yoksa siz “manuel” olarak mı atadınız?

4 Sabri Hocam, daha önce de profesyonel ya da amatör liglerde, takımların istekleri üzerine “hakem/ ya da hakemler ‘ değiştirdiniz mi? Bundan sonra da “bu tip istekler” karşısında yine “hakem “ değişikliği yapacak mısınız?

5 Sayın Başkan, Profesyonel Müsabakalar İcra Kurulu’nun (PMİK) Şanlıurfaspor’un hakem değişikliği talebinden haberi var mı?

6 Sabri Bey, Şanlıurfaspor kulübü, sosyal medya aracılığıyla yapmış olduğu “hakem değişikliği” isteğini, sizi arayarak da yaptı mı?

7 Sayın MHK Başkanı, Şanlıurfaspor kulübünün hakem değişikliği istediğinden, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi’nin de haberi var mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00