72. BERLİN FİLM FESTİVALİ’NDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU !

72. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde ödüller bu yıl da sahiplerini buldu ve Berlin’de kadın sanatçılerın rüzgarı esti. Festivalde yarışan onsekiz filmin yedisinin yönetmeni kadındı. Amacımız cinsiyet ayrımcılığı yapmak değil. Ama uzun yıllar sinema dünyasında kadın yaratıcıların sayısı az olduğu kadar olanlar da yeterince görülmemiştir.

Sinema sanatının mütemmim cüzünün başında film festivalleri gelir. Sinema sanatının geliştiği her ülkede nerdeyse ulusal film festivalleri olduğu gibi, bazı ülkelerin film festivalleri uluslararası bağlamda da çok ilgi çeker ve öne çıkar. Sinema dünyasının A klasmandaki film festivallerinin başında Berlin Film Festivali gelir. Her yıl Şubat ayında sinefiller gözlerini Berlin Film Festivali’ne ve  “Berlinale Palast”a çevirir.

KADIN ADAYLARIN RÜZGARI ESTİ !

72. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde ödüller bu yıl da sahiplerini buldu ve Berlin’de kadın sanatçıların rüzgarı esti. Festivalde yarışan onsekiz filmin yedisinin yönetmeni kadındı. Amacımız cinsiyet ayrımcılığı yapmak değil. Ama uzun yıllar sinema dünyasında kadın yaratıcıların sayısı az olduğu kadar olanlar da yeterince görülmemiştir.

Diğer yandan gerek oyunculuk açısından gerek diğer statüler açısından erkek ve kadın sanatçılar arasındaki ücret eşitsizliği de giderilememiştir. Örneğin 17 Şubat tarihli Milliyet Gazetesi’ndeki bir haber, “Temel İçgüdü” (Basic İnstinct-1993) filminin başrol oyuncularından Sharon Stone’un, Michael Douglas’ın 14 milyon dolarlık ücretine kıyasla filmden 500.000 dolar aldığını ve bu yüzden filmde giydiği elbiseleri de aldığını belirtiyordu.

ALTIN AYI İSPANYOL YÖNETMEN CARLA SIMON’UN OLDU

72. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) en iyi filme verilen büyük ödül Altın Ayı’yı İspanyol kadın yönetmen Carla Simón, ikinci uzun metrajlı filmi “Alcarras” ile kucakladı. Simon, Catalan bir çiftçi ailenin topraklarına el konulması sürecini anlattığı filmiyle kazandığı ödülü, jüri başkanı Amerikalı senaryo yazarı ve yönetmen M. Night Shyamalan’ın elinden aldı. Carla Simón, ilk uzun metrajlı filmi “Summer 1993” ile dikkati çekmiş ve 67. Berlin Film Festivali’nde (2017) “En İyi İlk Film” ödülü dahil olmak üzere pek çok film festivalinden de önemli ödüller almıştı. Adını Almanya'nın başkenti Berlin'den alan festival, bu yıl 10-20 Şubat tarihleri arasında düzenlendi ve festivalin ödülleri Berlinale Palast’daki törenle sahiplerini buldu. 72. Berlin Film Festivali’nde, 18 film Altın Ayı ödülü için yarıştı.

ALMANYA’NIN POLİTİK SATİRİ

Bu yılki Berlinale’de “En İyi Başrol Oyuncu” ödülü olan Gümüş Ayı, “Rabiye Kurnaz George W. Bush”a karşı filmindeki rolüyle Türkiye kökenli oyuncu Meltem Kaptan’ın oldu. Alman yapımı bu politik satir bir Türk ev kadını olan Rabiye Kurnaz’ın, yakın geçmişte hafızalarda travmatik izler bırakan Guantanamo Hapishanesi'nden oğlu Murat'ın, serbest bırakılması için yaptığı mücadeleyi anlatıyor. Üstelik filmin senaristi Laila Stieler de, “En İyi Senaryo” dalında ödülü aldı ve Gümüş Ayı’ya  uzandı.

Filmin başrol oyuncusu ve Almanya doğumlu olan Meltem Kaptan, ödül alırken yaptığı konuşmada, ödülünü sevgisi tüm sınırlardan daha güçlü olan annelere adadığını söyledi. Gene festivalin büyük ve önemli ödüllerinden olan En İyi Yönetmen dalında “Gümüş Ayı” ödülünü ise “Both Sides of the Blade” filmiyle Claire Denis’ aldı. Festivalde ağırlığı olan bir diğer ödül Jüri Büyük Ödülü'ne ise “The Novelist's Film” isimli filmiyle Çin’li yönetmen Hong Sangsoo layık görüldü.

Meltem Kaptan

Korona nedeniyle yüz yüze festivale verilen aradan sonra, 72. Berlinale yeniden yüz yüze yapıldı ve 69 ülkeden 256 film gösterildi. Festival sanat yönetmeni Carlo Chatrian, ödül töreninde şöyle konuştu: Biz daima Berlinale’nin büyük bir aile olduğunu söyleriz. Fakat muhtemelen bu yıl, bu tanımlamanın daha büyük bir anlamı var; Berlinale jürileri ve film yapımcılarıyla büyük bir ailedir.

Gazete Pencere Pazar’da nice 100 sayılara derken, 72. Berlin Film Festivali’nde ödül kazanan sanatçıları topluca okuyucularımıza anımsatalım: En İyi Film (Altın Ayı): Carla Simon/ “Alcarras”; Jüri Büyük Ödülü: Hong Sangsoo/ “The Novelist's Film”; Jüri Ödülü: Natalia Lopez Gallardo/ “Robe of Gams”; En İyi Yönetmen: Claire Denis/ “Both Sides of the Blade”; En İyi Başrol Oyuncu: Meltem Kaptan / “Rabiye Kurnaz George W. Bush’a karşı”; En İyi Yardımcı Oyuncu: Laura Basuki / “Nana”; En İyi Senaryo: Laila Stieler / “Rabiye Kurnaz George W. Bush’a karşı”; En İyi Sanatsal Performans: Rithy Panh / “Everything Will Be Ok”;

En İyi Belgesel: The Myanmar Film Collective/“Myanmar Diaries”; En İyi İlk Film: Kurdwin Ayub/ “Sonne”; En İyi Kısa Film (Altın Ayı): Anastasia Veber / “Trap”.

KAYNAKLAR:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi