ALTIN PORTAKAL PANDEMİ GÖLGESİNDE 57. KEZ PERDELERİNİ AÇTI

Antalya Altın Portakal Film Festivali 3-10 Ekim tarihleri arasında 57. kez sinemaseverle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde buluştu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen festivalde, film gösterimleri küresel salgın nedeniyle açık havada gerçekleşecek. Yıldızların Altında adıyla açık hava sinemasında bu yıl 44 film gösterilecek.

Ülkemizin en uzun soluklu ve en önemli film festivallerinin başında gelen Antalya Altın Portakal Film Festivali, 3 Ekim 2020 Cumartesi günü pandemi nedeniyle seyircisiz olarak perdelerini açtı. 3-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, diğer önemli film festivallerimiz olan İstanbul ve Ankara Film Festivalleri gibi zor koşullara direnerek varlığını devam ettiriyor.

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 3-10 Ekim tarihleri arasında 57. kez sinemaseverle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde buluştu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla  yapılacak festivalde, film gösterimleri küresel salgın nedeniyle açık havada gerçekleşecek. Yıldızların Altında adıyla açık hava sinemasında bu yıl 44 film gösteriliyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanı olduğu festivalin İdari Direktörü  Cansel Tuncer, Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Sanat Yönetmeni Başak Emre ve Antalya Film Forum’un yöneticiliğini ise Olena Yershova Yıldız, geçen sene olduğu gibi bu sene de yürütüyorlar.

Bu Yıla Özel Anlamlı İki Afiş !

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl bir sürprizle, iki afiş ile izleyicilerle buluşuyor. Afişlerin ilki, sinemamızın dört yapraklı yoncalarından olan Fatma Girik’in fotoğrafıyla oluşturulmuş. Diğer afiş ise kendisi de doktor olan Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun duyarlığından destek aldığını düşündüğümüz şekilde, yaşanılan küresel salgının kahramanları olan sağlık çalışanlarına ithaf edilmiş. Festivalde ayrıca, “Yıldızların Altında 1” ve “Yıldızların Altında 2” açık hava sinemalarında festival kapsamında gerçekleşecek biletli gösterimlerde her seans için sağlık çalışanlarına 50 adet davetiye ayrılmış.

Altın Portakal Heyecanı Başladı

47 filmin başvuru yaptığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ön eleme sonrasında bu yıl 12 film yarışıyor. Bu filmleri kısaca anımsatırsak: Fikret Reyhan’ın “Çatlak”, Tankut Kılınç’ın “Dersaadet Apartmanı”, Nesimi Yetik’in “Dirlik Düzenlik”, Derviş Zaim’in “Flaşbellek”, Orçun Benli’nin “Gelincik”, Erdem Tepegöz’ün “Gölgeler İçinde”, Azra Deniz Okyay’ın “Hayaletler”, Tunç Şahin’in “İnsanlar İkiye Ayrılır”, Atalay Taşdiken’in “Kar Kırmızı”, Barış Gördağ ve Yasin Çetin’in “Koku”, Ferit Karol’un “Kumbara” ve Reis Çelik’in “Ölü Ekmeği” adlı filmleri, 57. Yarışmada, 300 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü ve 16 kategoriden oluşan toplam 770 bin TL tutarındaki ödüller için yarışacak.

Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin başkanlığını, senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal yapıyor. Diğer jüri üyeleri ise senarist-gazeteci-yazar-oyuncu Gülse Birsel, senarist ve yönetmen Kıvanç Sezer, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Taner Birsel ve gazeteci-yazar-tiyatro eleştirmeni Zeynep Oral’dan oluşuyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ayrıca Çiğdem Vitrinel, Mustafa Kara ve Tunç Davut’tan oluşan Film Yönetmenleri Derneği jürisi FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’nü; sinema yazarları Coşkun Çokyiğit, Gül Yaşartürk ve Murat Tırpan’dan oluşan jüri ise Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü’nü de verecekler.

 En İyi Belgesel Ödülü

Yılın en yeni belgesellerini bir araya getiren Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise, bu yıl 10 film yarışıyor: Zeynep Dadak’ın “Ah Güzel İstanbul”, Pervin Metin Candan’ın “Bir ‘Sinema Paradiso’ Hikâyesi”, Stella Sema Yeşiltaç’ın “Eğer Ruh Donarsa…”, Metin Akdemir’in “Hayalimdeki Sahneler”, Deniz Tortum’un “Maddenin Halleri”, Serdar Kökçeoğlu’nun “Mimaroğlu”, Eytan İpeker’in “Miss Holokost Survivor”, Sidar İnan Erçelik’in “Rüzgâr Tayı”, Metin Avdaç’ın “Tipi” ve Selin Şenköken’in “Yangın Yerinde Orkideler”. Belgesel Film Yarışması Jüri Üyeleri ise yönetmen Bingöl Elmas, yönetmen ve video sanatçısı Köken Ergun ve yönetmen, yapımcı ve akademisyen Kurtuluş Özgen’den oluşuyor. Belgesel jürisi değerlendirmeleri sonucunda bir filme 40 bin TL tutarında En İyi Belgesel Film Ödülü’nü ve bir başka filme de 20 bin TL’lik Jüri Özel Ödülü’nü verecek.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak 10 filmi ise değerlendirecek jüri şu isimlerden oluşmuş: Önemli yönetmen ve senaristimiz Emin Alper, Romanyalı yapımcı Ada Solomon, Les Arcs Avrupa ve Tribeca Film Festivalleri’nin Sanat Yönetmeni Frederic Boyer, İranlı oyuncu, yönetmen Niki Karimi ile Brezilyalı video sanatçısı, yönetmen ve senarist Sandra Kogut. Bu kategoride yarışacak filmler ve yönetmenleri ise şöyle: Ameen Nayfeh’in “200 Metre / 200 Meters”; Uberto Pasolini’nin “Alelade Bir Yuva / Nowhere Special”; Daniele Luchetti imzalı “Bağlar / Bağcıklar / The Ties”; Lili Horvát’ın “Belirsiz Bir Süre İçin Birlikteliğe Hazırlık / Preparations to be Together for an Unknown Period of Time”; Pamela Tola’nın “Çelik Kızlar / Ladies of Steel”; Ana Roche de Sousa’nın “Dinle / Listen”; Emmanuel Courcol’un “En Başarılı Prodüksiyon / The Big Hit”; Massoud Bakhshi’nin “En Uzun Gece / Yalda, a Night for Forgiveness” Tarzan ve Arab Nasser kardeşlerin “Gaza Mon Amour” ve Jasmila Žbanić’in “Nereye Gidiyorsun, Aida? / Quo Vadis, Aida?”.

Antalya Film Forum Çevrimiçi Yapılacak

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin pojeleri olan sinemacılara katkıda bulunan ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum, bu yıl yedinci yılını dolduruyor. “Kurmaca Work in Progress Platformu”, “Belgesel Work in Progress Platformu”, “Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu”, Antalya’yı bir film platosuna dönüştürmeyi amaçlayan “Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu”nun yanı sıra bu yıl başlatılan “Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu”, 5 Ekim’de başlayacak Antalya Film Forum’da yer alacak ve küresel salgın yüzünden bu yıl çevrimiçi gerçekleştirilecek. Beş bölüme başvuran toplam 162 proje arasından seçilen 29 proje, Adriek van Nieuwenhuyzen, Antoine Thirion, Aslı Özge, Boby Allen, Burak Göral, Delly Shirazi, Dilara Omur, Laurence Herszberg, Müge Özen, Necati Sönmez, Onur Saylak, Philippa Kowarsky, Renan Artukmaç, Sarp Kalfaoğlu ve Veronika Kovacova gibi alanının usta isimlerinden oluşan jüri tarafından değerlendirecek ve değerlendirme sonucunda toplam 470 bin TL tutarında para ödülü verilecek ve sponsorlarca verilen özel ödülleri kazanacak.

Altın Portakal’da Sinema Okulu !

Koronavirüs testi pozitif çıkan ve bir süredir zor günler geçiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, geçen yıl onun “gençler üretecek, Antalya gençlerle birlikte yükselecek” sloganıyla yol alan  Altın Portakal Sinema Okulu dersleri ise bugün başlıyor. Bu proje, festivalin en heyecan verici projelerinden birisi. Çünkü üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan öğrenciler, kendi alanında deneyimli kişilerden ders alacaklar. Olağan zamanlarda ise seçilen öğrenciler sektör temsilcileriyle bu vesileyle tanışma olanağı ve aldıkları eğitimi daha gerçekçi bir zamine oturtma olanağını buluyorlar. Bu yıl 697 başvuru arasından seçilen 250 öğrenci, her sabah çevrimiçi gerçekleşecek derslere katılacaklar ve Ahmet Gürata, Atasay Koç, Ceylan Özgün Özçelik, Evrim Kaya, Köken Ergun, Müge Büyüktalaş ve Selda Taşkın gibi isimlerin vereceği çeşitli başlıklar altındaki derslerden 9 Ekim’e kadar yararlanacaklar.

Altın Portakal Sinema Okulu aracılığıyla Ercan Kesal, Nazan Kesal, Kıvanç Sezer, Damla Sönmez, Pelin Esmer, Emin Alper, İlksen Başarır ve Mert Fırat ile gerçekleştirilen söyleşi videoları ise,  festivalin sosyal medya hesapları aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki sinefillere ulaşacak.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl çevrimiçi sinema platformu MUBI, özel bir işbirliğine imza atarak Altın Portakallı Filmler seçkisi hazırladı. 3 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında Altın Portakallı Filmler Seçkisi’nde Lütfi Ömer Akad’ın “Düğün”, Yavuz Özkan’ın  “Maden”, Atıf Yılmaz’ın “Aaahh Belinda”, Uğur Yücel’in “Yazı Tura”, Ben Hopkins’in “Pazar: Bir Ticaret Masalı” ve Tolga Karaçelik’in “Sarmaşık” filmleri gösterilecek. MUBI, abonesi olmayan sinemaseverlere ise bu özel seçkiyi izleyebilmeleri için, mubi.com/antalya adresi üzerinden yapılacak aboneliklerle 30 gün ücretsiz deneme süresi hediye edecek.

56. Altın Portakal Film Yarışması’nda ulusal uzun metraj film yarışması jürisi, yönetmen Zeki Demirkubuz’un başkanlığında, sektörün beklentilerine uymayan sürpriz kararlar vermiş ve festival tarihine geçmişti. 57. Festivalin jürisinin ise pandemi gözetilerek seyircisiz yapılacak olan ödül töreninde,  hangi kararlara imza atacağını 10 Ekim gecesi öğreneceğiz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi