Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Satışlar artarken ÖTV geliri düştü!

Ocakta engelli raporuyla satılan araçlar vergi gelirlerine olumsuz yansıdı

Ocak ayında engelliler için limiti artırılan ÖTV muafiyetli araç talebindeki artışa bağlı satışlarda rekor kırılırken, aynı durum ÖTV tahsilatında yaşanmadı. 2023’te toplam vergi gelirleri içinde ÖTV’nin payı yüzde 10 iken ocakta bu oran yüzde 5,5’e geriledi.

Ocak ayında devletin toplam vergi geliri yüzde 104 artarak 517 milyar 201 milyona ulaşırken, motorlu taşıtlardan tahsil edilen ÖTV’ye ilişkin de detaylar belli oldu. Bildiğiniz gibi ocak ayında engelliler için limiti artırılan ÖTV muafiyetli araç talebindeki artışa bağlı olarak toplam pazar yüzde 56,6 oranında artarak 79 bin 701 adetle tarihi rekora imza atarken, aynı durum toplanan vergide yaşanmadı. Aslında yıllardır ocak ve şubat aylarında ÖTV muafiyetli araç satışın artmasına bağlı olarak toplam vergi gelirleri içinde otomotivden tahsil edilen ÖTV'nin payı hep düşüyor.

YÜZDE 10’DAN 5.5’E İNDİ

Geçtiğimiz ocak ayında da otomobil satışlarının önemli bir kısmı ÖTV muafiyetli araçlar olunca, toplam vergi gelirleri içinde otomotivden tahsil edilen ÖTV’nin oranı yüzde 10’dan 5.5’a düştü. Ocakta toplam ÖTV geliri yüzde 118 artışla 97,7 milyar TL’ye ulaşırken, motorlu taşıtlardan yani otomotivden alınan ÖTV geliri ise yüzde 90,9 oranında artışla 28,7 milyar TL’ye ulaştı. ÖTV gelirinde bir önceki yıla göre artış görünse de toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 5.5’e geriledi. 2023 yılı toplamında otomotivden tahsil edilen ÖTV’nin oranı yüzde 10’ı aşarken, ocak ayındaki kayıp daha net anlaşılıyor.

2 AYDA 5 MİLYAR TL KAYIP

Diğer taraftan ÖTV’nin üstüne KDV alındığından orada da bir kayıp söz konusu. Sektör yetkilileri ocak ayında engelli raporuyla satılan araçların etkisiyle 2.5 milyar TL’ye yaklaşan eksik vergi toplandığını ortaya koyuyor. Ocaktan sonra şubat ayında da ÖTV muafiyetli araç talebinin yüksek olmasına bağlı olarak 2 aylık vergi kaybının 5 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Kuşkusuz yılın ilk 2 ayında hükümetin ÖTV tahsilatında düşüş olsa da yıl sonunda hep hedeflenin üstünde gelir elde ediliyor. Bir başka değişle kurlardaki artış otomobilin çıplak fiyatından çok ÖTV tahsilatının artmasına sebep oluyor.

Elektrikli satışında Avrupa 3’üncüsü

Geçtiğimiz yılı 2 bin adede yakın elektrikli modelin satışıyla tamamlayan Citroen Türkiye, Citroen dünyası içerisinde Fransa ve Almanya’nın ardından en fazla elektrikli modelin satıldığı 3’üncü ülke oldu. 2023 yılında toplam C4 satışlarının yüzde 15’inin e-C4 olduğunu söyleyen Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “Toplam C4 X satışlarımızın da yüzde 10’u e-C4 X oldu. Geçtiğimiz yıl e-C4 X’i ise Avrupa’da en fazla Türkiye olarak biz sattık ve Avrupa’da lider konuma yükseldik. Mevcut araçlarımıza yeni e-C3’ün eklenmesiyle, 2024 yılında elektrikli araçların binek modellerimizdeki satış payının yüzde 25’e ulaşmasını hedefliyoruz. Yeni e-C3 de, C3 satışlarının yüzde 50’sini oluşturacak” dedi.

Şehrin haylaz çocuğu yenilendi

Nissanın ‘şehrin haylaz çocuğu’ sloganıyla sattığı B-SUV modeli Juke makyajlanırken, daha fazla teknolojik ekipmanla donatıldı. Yeni Juke'ta; 12.3 inç dokunmatik ekran, ses tanıma sistemi, merkezi ekranda video gibi özellikler öne çıkarken, kaputun içinde 3 silindirli 1.0 litre hacimli DIG-T turbo benzinli motor yer alıyor. Bu motor 115 beygir güç ve 200 Nm maksimum tork üretiyor.  Altı vitesli manuel şanzıman dışında 7 vitesli çift kavramalı (DCT) şanzıman sunuluyor. Yeni Nissan Juke, bu yılın ikinci yarısında Türkiye’ye gelecek.

Kibar Holding’den Hintli 2 teker atağı

HYUNDAI Assan'ın eski ortağı Kibar Holding,  30 yılı aşan otomotiv tecrübesini motosiklet sektörüne aktaracak. Holding, K-Rides ismiyle kurduğu şirketle ilk etapta 125 yıllık geçmişe sahip dünyanın en köklü motosiklet markası Royal Enfield’i Türkiye pazarına getiriyor.  Yeni şirket daha sonra dünya genelinde en çok beğenilen ikonik modelleri  Türkiye’de motosiklet tutkunları ile buluşturacak. Hintliler tarafından üretilen İngiliz kökenli Royal Enfield, 250cc ile 750cc arasında motosiklet segmentinde dünya lideri olarak biliniyor. Türkiye'de Royal Enfield’ın Bullet, Classic, HNTR, Meteor, Super Meteor, Interceptor ve Continental GT gibi 350cc ve 650cc motor hacmine sahip ikonik modellerin yanı sıra Himalayan, Shotgun gibi modelleri de satılacak.

Makyajlı Octavia temmuzda geliyor

SKODA’nın en çok satılan modeli Octavia'nın 4.nesli makyajlanarak 14 Şubat Sevgililer Günü'nde tanıtıldı. Dış tasarımda genişletilmiş  ön ızgarası dikkat çekerken, yeni LED Matrix farlar, bagaj kapağı üzerinde yer alan yeni Skoda yazısı, markanın yeni kurumsal kimliğini de yansıtıyor. 265 bg güce kadar çıkan dört benzinli ve iki dizel motorun yanı sıra hafif  hibrit seçenekler yer alıyor. Türkiye'de 1.5 lt'lik benzinliye ilave olarak Sedan ve Combi versiyonlarıyla temmuz ayında ayında satışa sunulacak yeni Octavia'dan yıl sonuna kadar 6 bin adetlik satış hedefleniyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi