AKP seçim iddiaları: DEM, İstanbul'da çalışmayacak

Yeni yeni canlanan yerel seçim kampanyaları ve bu süreçte edinilen izlenimler, Ankara kulislerinde ilginç değerlendirmelere neden oluyor. Anadolu’nun dört bir köşesiyle ilgili analizler var ama laf dönüp dolaşıp İstanbul’a geliyor. Bazı AKP’lilere göre, Yeniden Refah Partisi, aday çıkaran DEM’in CHP’ye vereceği zarardan çok AKP’ye zarar verecek. Onların iddiasına göre; DEM adayları için İstanbul’da çalışma yapmayacak ve bu parti tabanının üçte ikisi Ekrem İmamoğlu’na oy verecek…

DOĞACAK SONUÇLAR

Senaryolar muhtelif… Bunlardan biri de yerel seçimlerin çarpan etkisiyle ilgili. Siyasi kulislere göre, yerel seçimlerin ardından İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi ciddi bir yol ayrımına gelecek. Bu partilerin siyaset sahnesinden silinmesinin büyük olasılık olduğunu iddia edenler var. Yeniden Refah Partisi’nin Saadet Partisi’nin yerini alacağı, AKP’nin politikalarından memnun olmayan aşırı muhafazakar seçmeni konsolide ettiği anlatılıyor.

YRP VE KURMAY AKIL

Muhafazakar mahalledeki dört parçalı yapının, AKP ve YRP etrafında toplanacağı kulislerde konuşulanlar arasında. Yeniden Refah Partisi’nin, son dönemde küskün AKP’lileri toplayarak oluşturduğu yeni hattın perde arkasında kimin olduğu da çok konuşuluyor. Bu yapıdaki hareketlenmenin arkasında Fatih Erbakan’ın değil, başka bir kurmay aklın olduğu yorumları yapılıyor. AKP’liler, Elif Erbakan’ın kocası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı damat Mehmet Altınöz’ün etkisinin büyük olduğunu anlatıyorlar.

İSTANBUL YORUMLARI

Yukarıda aktardığımız gibi AKP kulislerinde İstanbul’a ilişkin analizler farklılaştı. Tüm partilerin adaylarının belirlenmesinin ardından oluşan hava değişti. Halen seçimin ortada olduğunu söyleyenler çoğunlukta. Ancak, DEM’in çıkardığı adaylara rağmen Ekrem İmamoğlu ile dolaylı bir uzlaşma olduğunu söyleyenler az değil.

DEM VE YRP ETKİSİ

AKP’liler, DEM örgütünün yerel seçimlere asılmayacağını, tabanın üçte ikisinin İmamoğlu’nda kalma olasılığının yüksek olduğu yorumları yapıyorlar. Onlara göre, İstanbul’da DEM’in adaya çıkarmasının İmamoğlu’na vereceği zarardan daha fazlasını Yeniden Refah Partisi’nin kendilerine vereceğini aktarıyorlar. Ayrıca, ‘teröristlerle iş birliği’ algısı yaratma konusunda düşülen komik durum da herkesin dilinde. Aynı gün içinde, Kürtçe selamlama yapıp ardından bozkurt işareti yapan İstanbul adayları kimsenin dikkatinden kaçmıyor…

ANADOLU KAYNIYOR

Anadolu’dan görünüme gelince… AKP’de sıkıntılı il analizleri sürüyor. Ordu’da eski AKP’li Enver Yılmaz’ın İYİ Parti’den aday olmasının sıkıntı yarattığı anlatılıyor. Şanlıurfa ve Bursa başından beri sıkıntılı. Şanlıurfa’da Kasım Gürpınar’ın AKP’den halen isim devşirmeyi sürdürmesi bölgede sıkıntı yarattı. Gürpınar’ın kazanma şansı CHP’nin aday çıkarmamasıyla daha da arttı. Gürpınar’ın, AKP Milletvekili Halil Yıldız’ın yakınları tarafından hastanede öldürülen  Şenyaşar ailesi fertleriyle ilgili gösterdiği yakınlığın da DEM seçmeninde karşılığı olacağı konuşuluyor. O nedenle de kendisinin telefon konuşmaları sızdırılarak, zora sokulmaya çalışıldığı aktarılıyor. Bunun dışında, AKP’nin Elazığ ve Yozgat illerinde de adaylara bağlı olarak sıkıntı yaşadığı anlatılıyor.

ÜST KURULA SUÇLAMA

İllerdeki memnuniyetsizlik, genel olarak genel merkezde bu konuda çalışan ekibe yönelik suçlamalara dönüşüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘milletvekilleri kimseye kefil olmasın’ sözlerinin birçok kişinin geri durmasına neden olduğu iddia ediliyor. Adayları belirleme sürecinde teamüller, anketler, önce geniş, sonra dar kapsamlı değerlendirme yapma aşamalarının atlandığı aktarılıyor.

KOZLAR SEÇİMDEN SONRA!

Bazı isimlerin son anda masaya geldiği, aday olmak isteyen isimlerin bazılarının hiç başvuru yapmadığı, son dakikayı beklediği, bunun da ciddi karmaşaya ve yanlış değerlendirmelere neden olduğu konuşuluyor. Üst kurul üyelerinin bazı isimleri arayarak, ‘Sen bekle seni aday olarak değerlendireceğiz’ diye telefon açtığı, beklenti oluşturulup, sonradan tam tersi kararlar aldığı belirtiliyor. Anlayacağınız, tatsız kampanyanın, memnun olunmayan adayların faturası genel merkeze kesilmiş gibi. Hesaplaşma seçim sonrasında…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi