YATIRIMCI GETİRİ DERDİNDE

Defalarca kez bu köşede TCMB faiz kararına ilişkin, beklentisine ilişkin yazılar yazdım. Merkez diye başlayacağım yine ama karara ilişkin yorumdansa artık sanırım bu kararla yaşamaya alışmak konulu yazılar yazılmalı.

Sonuçta ters köşeye yatmayacağımızdan emin olduğumuz tek şey, yılı tek haneli bir politika faizi ile bitireceğimiz.

“POLİTİKA FAİZİ”ni önemle vurguluyorum çünkü bunun kredi faizlerine bir etkisi olduğunu söylemek zor.

Elbette yatırım yapacak kişiler açısından durum böyle.

Tasarruf sahipleri içinse mevduat faizleri enflasyonun çok altında kaldığından durum farklı.

“Paramı nasıl artırırım?” sorusundan ziyade “Paramı enflasyona karşı nasıl korurum?” sorusuna cevap aranıyor.

Ben de aranan bu cevaba ilişkin kaleme alıyorum bu yazıyı.

Hadi birlikte alternatiflere bakalım.

Döviz:
Yukarı yönlü hareket ufak ufak devam etse de müdahalelerle de olsa yaşanan stabilizasyon son zamanlarda dövizi yatırımcı açısından bir alternatif olmaktan uzaklaştırıyor. Düşük seviyelerden döviz alanlar bu pozisyonlarını korumaya ya da KKM’den yararlanmaya devam etseler de yeni bir döviz talebi kısa vadede zayıf olasılık gibi görünüyor. KKM’nin açıklandığı 20 Aralık 2021 tarihinin hemen ardından döviz fiyatlarında yaşananlar da vatandaşın kafasının bir köşesinde hâlâ duruyor.

Kur Korumalı Mevduat:
Ekonomi yönetiminin amacı enflasyonu kontrol altına almak, bunun için de döviz fiyatlarının belirli bir seviyede tutulması şart. Kur belirli seviyeleri aşınca yapılan satış yönlü müdahalelerden de bunu net biçimde anlıyoruz.

Ürün ile ilgili makro ve mikro iki sorun var.

Makro ile başlayalım. KKM’de duran paranın büyüklüğü 1,5 trilyon TL’yi aştı. Bu üründen ne zaman ve nasıl çıkılacak? Çıkılırken doğabilecek döviz talebi nasıl önlenecek.

Mikroda ise sorun şu. TCMB faiz indirdikçe KKM’ye uygulanan faiz oranı da düşüyor. Ürün ilk ortaya çıktığında uygulanan faiz oranı %17 iken bugün %13,50. Kuvvetle muhtemelen önümüzdeki ay %12 olacak. Kurda bir şekilde sakinlik sağlanmışken vatandaşın enflasyona karşı kendisini korusun diye yöneldiği üründe de enflasyona karşı yenik duruma düşüyor olması, bu üründen de uzaklaşmaya neden olabilir.

Yatırım Fonları:
Bir önceki yazımda uzun uzun piyasada bulunan yatırım fonlarını, getirilerini, risklerini yazmıştım. Dolayısıyla bu başlığı bu sefer atlıyorum.

Borsa:
Enflasyonist ortamların en akılcı yatırım enstrümanı gibi görünüyor bence. Ama bazı noktalara çok dikkat etmek gerekiyor.

Netice itibari ile hisse senedi, riskli gruptan bir finansal yatırım aracı.

En basit anlamda para kazanmak kadar para kaybetmek de ürünün doğasında var. Ama oluşan ekonomik iklim yatırımcıya başka da seçenek bırakmıyor gibi.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan veriler hisse senedi yatırımcısının yeni bir rekor kırdığını gösterdi. Elbette çok sevindirici ancak çok geçmişe gitmeye gerek yok. Yakın zamanda yaşananları unutmuş olamayız herhalde.

Bunca yıldır bu piyasanın içinde olan insanlar olarak yine bu gazetenin köşe yazarlarından Mert Yılmaz ile birlikte, deneyimlediklerimizi, yatırımcı hareketlerinde sık karşılaştığımız hataları, gerçekte nasıl davranılması gerektiğini anlattığımız bir kitap kaleme almıştık. “Yoksa O Sen misin?” o günlerde çok ilgi görmüş ve “evet o benim” cevabını pek çok kişiden almıştık. Bugünlerde kitap ile ilgili yine ciddi bir ilgi var. Bir yanı ile bu gurur okşayıcı. Ancak bir yanı ile de bu hataları ne kadar sık yaptığımızı gösteriyor. Finansal ürünleri farklı karakterleri olan, farklı yatırım araçlarını tercih eden 12 karakter üzerinden öykülendirmiştik. Başlarken tamamen kurmaca idi yazdıklarımız, bittiğinde ise tamamen içimizden birileri olmuşlardı. Kitabın son sayfalarında yazdığımız öneriden özellikle bir tanesinin üzerinde son zamanlarda ısrarla duruyorum.

• Herkes kazandığını anlatır, kaybettiğinden hiç bahseden yok.
• Sağdan soldan duyduklarınızla hisse senedine yatırım yapmayın, paranızı uzmanlar dışında kimseye emanet etmeyin.
• Çeşitli sosyal medya gruplarına kulak asmayın, para kaptırmayın.
• Aldığınız yatırım ürününü bilin, risklerinden haberdar olun ve hiçbir zaman paranızın tamamını tek bir finansal üründe değerlendirmeyin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mine Uzun Arşivi