Apple Watch 7’de eSIM yok ve biz bunu yeni öğreniyoruz

Apple Watch 7 lansmanında Tim Cook, saatin aynı zamanda tek başına bir iletişim aracı olarak kullanılabileceğini açıklamıştı. Görüntüde bir sörfçü, denizde telefonla konuşuyordu. Hemen heyecanlandık tabii, öyle ya saatte SIM kart sokulacak bir yer yoktu. Olsa da bu su kaçırmasına sebep olmaz mıydı? Teknoloji basınının heyecanını unutamıyorum. Sonra kimdi hatırlayamıyorum bunun eSIM aracılığı ile yapılabileceğini söyledi.

Merakımız iki kat olmuştu. eSIM neydi? Nasıl kullanılıyordu? Araştırma soruşturma sonucu Türkiye’de bir eSIM uygulamasının olmadığını mevzuatın buna izin vermediğini öğrendik. Üzülmüştük… Apple’ın Apple Pay gibi birçok hizmeti Türkiye’de mevzuata takılıyordu. Bunu da unutmak zorunda mı kalacaktık. Sonra BTK’dan 3 Nisan 2019’da müjdeli bir haber geldi. BTK eSIM kararı yürürlüğe girmişti. Arkasından iletişim şirketleri Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom eSIM uygulamaları olduğu bültenini yolladı. Bir çok teknoloji sitesinde yayınlandı. Artık Türkiye de bu yenilikçi uygulamaya bütün mevzuat kısıtlamalarına rağmen ulaşma imkanı bulmuştu.

Herkes çok mutluydu…

Ta ki sevgililer gününe kadar.

Eşim hediye olarak bana bir Apple Watch 7 aldı. Kurulumu yaparken eSIM ayarlarını da yapmak istedim. Öyle ya, yıllar önce BTK açıklama yapmış, Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom hizmetlerini duyurmuşlardı. Ancak menüde ayarlama kısmını bir türlü bulamıyordum. İlk aklıma gelen yanlış bir saat alınmış olmasıydı. Ancak Apple hiçbir ilanında eSIM olmayan bir Apple Watch 7’den bahsetmiyordu.

İlk önce saatin alındığı Türk Telekom çağrı merkezini aradım. Yardımcı olmak istiyorlardı ama konu hakkında pek de bilgi yoktu. Ancak bir konuda bilgi verdiler; telefonumda kullanılan hat ile Apple Watch’daki hattın aynı operatörden alınması gerektiğini. Ben de Vodafone’u aradım. Ancak onlar da Apple Watch için böyle bir hizmetlerinin bulunmadığını söylediler.

Şimdi merak ediyorum. Türkiye’de Apple Watch 7’de bile eSIM yoksa BTK neyin duyurusunu yaptı, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom hangi eSIM hizmetlerinin bültenini bize yolladı. Teknoloji basını neyin haberini yaptı?

Bana soruyorlar neden sadece test ettiğin ürünleri yayınlıyorsun diye. İşte bununla karşılaşmamak için! Türkiye’de olmayan ürünün lansmanını yapan teknoloji şirketlerine o kadar çok denk geliyorsunuz ki; ürünü görmeden yazmak başkasının yalancısı olmaktan ileri gitmiyor.

Rus askeri siteleri çaydanlık hatası veriyor

Web sunucuları bağlantı kuramadıklarında takriben olup biteni anlatmak için hata kodları kullanır. Mesela “404 not found”. Bir dönem sosyal medyanın dalga konusuydu bu hata. Sunucuda sayfanın bulunmadığı anlamına gelir. “500 Internal Server Error” ise sunucuda bir şeylerin çalışmasında sorun olduğunu gösterir. Bu iki hata internette en çok karşılaşılan hatalardır.

Bu hatalar arasında en az karşılaşılan ise “418 I’m a teapot” hatasıdır. Bu hata sunucunun, bir çaydanlık olduğu için kahve yapmayı reddettiğini gösterir. Savaşın başlaması ile birlikte

Tabii bu görünmezlik Rusya’yı dijital dünyada pek de koruyamadı. Anonymous’un Rusya’ya tehdit yağdırdığı videonun yayınlanmasından sadece 48 saat sonra 300+ siteyi hacklediğini duyurdu. (

Bu iki durumun elde görüntüleri olmasa da Elon Musk’ın Ukraynaya kullanım hakkı verdiği uzayda internet bağlantısı SpaceX Starlink’lerin alıcılarının bulunduğu kamyonların fotoğrafları geldi. Ukraynalı internet şirketleri de yardımlarına devam ettiler. Çok severek kullandığımız, canlı yayın sitelerini bir araya getiren Restream.io, çok kısa zamanda bir milyon dolar yardımı Ukrayna’ya ulaştırdı. SetApp ise hala yardım toplamaya devam ettiği gibi, uygulamasının ikonunu da Ukrayna bayrağı renklerine boyamış durumda.

Batıdaki internet devleri de durmadılar. Instagram ve Facebook, savaş yanlısı birçok Rus hesabını kapattı. Youtube Avrupa’da yayın yapan Rusya merkezli yayın organlarını bloke etme kararını duyurdu.

Twitter Rus medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerinin profillerine bu bilgiyi ekledi. Tabii bu durumdan Türkiye’de Sputnik’te çalışan ancak bir süre önce ayrılmış olan gazetecilerin de etkilendiği görüldü.

Apple Rusya’daki satışlarını durdurdu. Ayrıca Apple Pay başta olmak üzere diğer hizmetlerini de sınırladığını duyurdu. Ayrıca RT News ve Sputnik News’in Rusya dışında uygulamalarının indirilmesini de engelledi.

Haber sitelerine bir kısıtlama da Google’dan geldi. Rus devleti tarafından finanse edilen kuruluşlar Google Haberler dahil olmak üzere diğer haber uygulamalarından da çıkarıldı.

Eğlence sektöründen de peş peşe açıklamalar geldi. Disney, Warner Bros ve Sony, yeni filmlerini Rusya'da gösterime sokmayacak. Microsoft’da Bing üzerinden Rus haber sitelerine kısıtlamada bulundu.

Sonuç öyle gösteriyor ki; bu savaş bitmezse birçok Rus sitesi yakın zamanda çaydanlık hatası verecek.

Yenilikler

Netflix, izlediklerim alanındaki dizileri eğer orada görmek istemiyorsanız kaldırma özelliği getirdi. Bu sayede görmek istemediğiniz diziler devamlı karşınıza çıkmayacak.

YouTube, bir kanalın platformda canlı yayın yaptığını göstermek için yeni bir gösterge kullanmaya başladıklarını duyurdu. Bu yeni gösterge, canlı yayın sırasında bir kanalın profil resminin etrafında, üzerinde "Canlı" kelimesi bulunan bir halka ile gösteriliyor ve doğrudan canlı yayına geçmek için tıklanabiliyor.

Apple’ın Safari uygulamasında artık web siteleri için ayrı ayrı karanlık mod tercihi yapılabilecek. Örneğin iPhone veya iPad’inizi açık modda kullanıyor olsanız bile, istediğiniz bir siteyi karanlık modda görüntüleyebileceksiniz.

Son zamanlarda AirTag ile kişilerin gizlice takip edilmesi, şirketin yeni önlemler almasını sağladı. Artık kullanıcılar, üzerlerinde ya da yakınlarında bir AirTag olduğu zaman daha hızlı bildirim alabilecek.

Google Chrome’da da bir değişiklik var. Journeys adını verdiği yeni özellik ile kullanıcının geçmişte yaptığı site ziyaretlerine daha kolay yolculuk yapabilmesine olanak tanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi