Sosyal Medyada Marka Araştırması 

Bir araştırma şirketi olan Somera’yı yılladır hem takip ederim hem de raporlarını keyifle okurum. Onların 5-12 Ağustos trend analizi raporu ülke gündemini meşgul eden gelişmeleri, markalar ve influencer dünyasının sosyal medyadaki yansımalarını içeriyordu.  

Tabii ki ana problemler ve siyasetin yanı sıra, EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar büyük bir problem olarak yanıbaşımızda. Yakında seçimlerde bu konuda çalışma yapmayan hiçbir siyasi partinin başarılı olacağını hissetmiyorum. Üstelik 1 yaşındaki çocuğunu mankenlik ajansına kaydetti diye, gerçekten yıllarca çalışan insanların haklarının yenmesi kabul edilebilir bir durum değil.  

Neyse yemin ettim bu hafta siyasi konulara girmeyeceğim.  

Ancak markaları ve düşündüklerimi eklemek istiyorum.  

Finans: VakıfBank, Ziraat Bankası, Akbank… Burada son dönemde Akbank’ın çok ciddi bir yer aldığını düşünüyorum. Bazı yabancı bankalar memleket sevdası reklamları yapsa da insanın aklına hangi memleket sorusu geliyor. Ancak İşbankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın bu rapordan sonra yaptığı yorumların da çok dikkat çekici olduğunu söylemek doğru olur. Son dönemde görmeyi özlediğimiz bir yönetici profili…  

Gıda: DİMES, Fanta, Ülker… Ülker’in buradaki yeri Gıda Dedektifi hesabının yorumlarından kaynaklanıyor olmalı demeden geçemiyorum. Gıda söz konusu olunca bu farklı bakış açılarının dikkat çekici olduğunu düşünüyorum. Mesela yumurta konusunda Yavuz  Dizdar’ın yorumlarının sektörü de biraz olsun yoluna soktuğunu söylemek yerinde olur.  

Perakende: BİM, A101, English Home… A101’in tekne satışı sanıyorum çok etkili oldu. Ancak burada Migros gibi perakende devleri varken BİM ve A101’in bu gerçek üstü(!) performansları dikkat çekici. 

Ev Temizlik: Selpak, Koroplast, Domestos 

Kişisel Bakım: Bebedor, Avon, Pantene 

E-ticaret: Trendyol, Yemeksepeti, Sahibinden.com… Bu alanda Getir’i görememizin sebebi eleman çıkarıyor olmaları mı, şikayet gelmiyor olması mı bilemedim. Getir’in pazarlama ekibinin bunu takip etmesi gerekiyor sanıyorum. 

Yardım Dernekleri: Türk Kızılay Derneği, HaySev, İnsani Yardım Vakfı (İHH) 

Basın Yayın: Sözcü, Yeni Şafak, OdaTV 

Dijital Platformlar: Spotify, Netflix, Disney+ … Artık Exxen, BluTV, Puhu TV ve benzeri Türk platformlardan vazgeçtik ama gözler bir Amazon Prime’ı arıyor. Disney+ sonradan gelip ciddi fark atmış gibi görünüyor. Amazon’un Türkiye’deki içerik üreticileri ile konuya konsantre olması lazım hissindeyim. Bu arada Creatspace’den Amazon KDP’ye geçerken Türkçe desteğinin kalkması Amazon kullanan yayıncıları çok mağdur etti. Amazon gibi büyük bir yapının bu sorunu da çözmesi lazım.  

Otomotiv: TOGG, Mercedes-Benz, Fiat… Mercedes’in sahneye diklemesine giren otomobilini görmeyen var mı? Benim resmen retinama kazındı. Herkes bu resmi, görseli, videoyu paylaştı, hakkında konuştu. Bence ikinci sırada Audi’nin Formula 1’e girme kararı olmalıydı. Tabii sosyal medyada Volvo’nun trafik kazalarını nasıl zararsız atlattığını gösteren yüzlerce görsel de bence çok etkili. Volkswagen’in SUV sektöründeki gücü de son dönemde çokça konuşuldu.  

Kargo Hizmetleri: PTT Kargo, Aras Kargo, MNG Kargo… Sanırım konuşulmak kötü yönden oluyor. Özellikle lojistik sektöründe. Valla kötü konuşmaysa “Kolay Getir” iyi tarafından konuşulacaksa “Yurtiçi Kargo” listede mutlaka olmalıydı. Hakikaten şaşkınım. 

İletişim: Vodafone, Turkcell, Türk Telekom… Sanıyorum bu listede de iyi olduğu için konuşulan Vodafone. Turkcell’in 1000 Mbps’lık internet bağlantısı reklamının ardından bunu çok az kişiye ulaştıracak olması muhtemelen herkesin bu konuyu konuşmasına sebep oldu. Şimdi Kablonet de 1000Mbps teklifinde bulunuyor. Herkes reklam yapıyor ama ben 1000 Mbps verene rastlamadım.  

Hazır Giyim: Tudors, Nike, LC Waikiki 

Saat & Optik: Saat&Saat, Atasun Optik, Swatch 

Takı & Mücevherat: Atasay, Altınbaş, Zen Pırlanta 

Sigorta: HDI Sigorta, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik 

Acer, Earthion Sürdürülebilirlik Misyonunun Kilometre Taşlarını Paylaştı

Acer yaptığı açıklamayla çevre sorunlarının tüm dünya için giderek daha acil hale geldiği günümüzde, daha fazla iş ortağını ve tedarikçiyi, çevreye zararlı etkileri azaltmak için güçlerini birleştirmeye ve döngüsel bir ekonomiye geçiş yaparak değerli kaynakları korumaya davet ettiğini duyurdu. Şirket, iklim değişikliğinin tetiklediği dünya çapında artan sayıda doğal afetle birlikte, acil sorunları ele almak için yapıcı ve kolektif eylemlere ihtiyaç olduğunu belirtiyor. 

Sorumlu Üretim ve Lojistik Sistemleri 

Üretim süreçlerinin çevre üzerindeki etkileriyle mücadele etmek için Acer, atık yönetim sistemlerini geliştirmek için iş ortakları Compal ve Quanta ile iş birliğini hızlandırdı. Acer, üretim hattında plastik poşet kullanımını azaltmaktan tedarikçilerin üretim sistemine sürdürülebilirliğe yönelik değişiklikleri dahil etmeye kadar, daha sorumlu üretim ve lojistik süreçleri oluşturmak için ortakları ve tedarikçileriyle birlikte çalışıyor. 

Çevre Bilincine Sahip Vero Ürün Ailesi 

Aspire Vero’nun ambalajı da birden fazla ürün hattını, cihaz boyutunu ve ambalaj bileşenlerini kapsayan bir tasarım sistemine uygun olarak sıfırdan yeniden tasarlandı. Ambalaj tasarımı alanında Red Dot Markalar ve İletişim Tasarımı ödüllerinin sahibi olan kutu, %80-85 oranında geri dönüştürülmüş kâğıttan yapılmış ve adaptör koruması için kağıt kılıflar kullanılarak plastik torbalama azaltılmıştır.  

Hedef: 2035’e kadar %100 Yenilenebilir Enerji Kaynağı 

Acer Grubu RE100 girişimine 2021’de katıldı ve 2035’e kadar %100 yenilenebilir enerji kaynağı sağlama sözü verdi. “Earthion” platformunu başlatmanın ve CDP’nin küresel bilgilendirme sistemini benimsemenin yanı sıra, Acer operasyonları 2011 gibi erken bir tarihte yeşil enerji kullanmaya başladı. Şirket bazı noktalarda kendi enerjisini üretmek için güneş panelleri kuruyor. 2020 yıl sonu itibarıyla dünya çapında 30’dan fazla ülkedeki Acer ofisleri %100 yenilenebilir enerji kullanırken, Acer Grubu tarafından kullanılan enerjinin %45’inin yenilenebilir olması dikkat çekiyor. 

Kendinizi internetten nasıl silebilirsiniz? 

Çevrimiçi dünyada bir şey paylaşıldığı zaman bunu kaldırmanın kesin bir yolu olmasa da bıraktığınız izleri silmenin yolları;  

Google’da kendinizi aratın. İlk olarak internette sizin hakkınızda ne kadar bilgi varsa bunların hepsini bilmeniz gerekiyor. İsminizi aratın, ilk beş sayfada karşınıza çıkan sonuçları kontrol edin ve karşınıza nelerin çıkacağını görmek için isminizi telefon numaranız ya da ev adresiniz ile birlikte aratın. 

Kullandığınız hizmetlerin gizlilik ayarlarını kontrol edin. Facebook ve Twitter gibi bazı platformların, size ait içeriklerin ve iletişim bilgilerinin arama motorlarında ortaya çıkmasına engel olan gizlilik ayarları seçeneği vardır. 

İnternet sitesinin sahibi ile iletişime geçin. Bir başka internet sitesinde belirli bir verinizi kaldırmak isterseniz bunu internet sitesinin sahibinden talep edin. Birçok internet sitesi, iletişim bilgilerini “Bize Ulaşın” seçeneği altında sunmaktadır. 

Gereksiz olan her şeyi silin. Birçoğumuz gereğinden fazla paylaşım yapıyoruz. Dijital dünyadakilerin size dair ne bildiği konusunda endişeleriniz varsa işe eski Facebook gönderilerinizi, beğenmediğiniz tweetlerinizi ya da utandığınız diğer fotoğrafları silmekten başlayın. Gizlilik sizin için önemli olduğu kadar arkadaşlarınız ve aileniz için de önemlidir, bu yüzden bu kişilerle beraber çekildiğiniz fotoğrafları da silin. 

Google ve Bing’den size ait kişisel bilgileri kaldırmasını isteyin. Kendinize dönük birkaç temizlik yaptıktan sonra sıra arama sonuçlarından kişisel bilgileri kaldırmak için Google’ın sunduğu yeni aracı

Paylaşım yapmadan önce bir kez daha düşünün. Tüm bu zorlukların üstünden geldiğinize göre sıra geleceği planlamaya geldi. Sanal dünyadaki hayatınız devam ediyor; belki hala Instagram, LinkedIn ya da diğer herhangi bir sosyal medya platformunu kullanmak istiyorsunuz. Bu gayet normal. Ancak biraz daha çaba göstererek gizlilik tercihlerinizi gözden geçirin, gönderilerinizi kimin görebileceğini akıllıca seçin ve daha sonrasında pişman olabileceğiniz gereksiz içerikleri paylaşmaktan kaçının. 

Bir VPN aracı kullanın. Bu ekstra koruma kalkanı ile bağlantınız şifreli olurken konumuz ise gizli kalacaktır. Her şeyden önce bu, bilgisayar korsanlarının kişisel bilgilerinize ulaşmasını engellemeye yardımcı olur. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi