“Suratıma çarpan tekmeler gerçekliğini yitirmiş ve sürekli kılık değiştiren insanlardan geldi”

Genç sanatçı Melis Karaduman, sekizinci teklisi Maske’de erken yaşta girdiği sektörde ve etrafında karşılaştığı maskelilere hedefi doğrudan tutturan sözlerle cevap veriyor. R&B türünde şimdiden yolu yarılamış olan Karaduman artık başkaları için başka kalıplara girmeyeceğinin de altını çiziyor.

Melis Karaduman 1999 doğumlu, çok genç bir sanatçı. Ancak yolun henüz başında olduğunu söylemek zor zira kendisi piyasaya geçtiğimiz yıl atmış olmasına rağmen şimdiden 8 şarkısını dinleyiciyle buluşturdu. “Denemek istediğim birçok tarz var o yüzden kendimi kendi yolunda biri olarak nitelendirebilirim,” diyor ama R&B türünün tüm anlamını hak ettiği biçimde taşıyan şarkılarıyla ‘dışarıya’ açılmasına gerek olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dokuz yaşından beri müzikle uğraşan Melis Karaduman her şarkısının üzerine yeni bir şeyler koyuyor, yerinde saymıyor. Son teklisi Maske’de de bu geleneği bozmuyor.

Maske, Melis’in kendini daha net ifade ettiği, ne düşündüğünü daha kestirme yollardan karşısındakine söylediği bir şarkı olmuş. Genç yaşta girdiği sektörde karşılaştıkları maskelilere ‘köprü-ayı-dayı’ ilişkisini sallamadan Maske şarkısıyla cevap vermesi gerçekten cesur bir adım olarak nitelendirilmeli. Çünkü aynı şeyleri yaşayanlar şu an el pençe divan vaziyetinde beklemede. Melis Karaduman’la yeni teklisini konuştuk.

Solo çalışmalarını bu yıl yayınlamaya başladın. Nasıl gidiyor işler senin tarafta?

Oldukça heyecanlı gidiyor. Bu sürecin içinde olan biri olduğum için genellikle dışarıdan kendime bakamıyorum ama bir dış göz olarak bakmayı başardığımda aslında yıllardır başaramayacağımı düşündüğüm kendi şarkını icra etme olayına başladığım ilk yılım ve şimdiden 8 şarkım oldu.

Alternatif kanadın tümünde olduğu gibi R&B’de de yeni isimler duyuyoruz, yeni şarkılar diniyoruz. Kendini şu an için nerede görüyorsun?

Açıkçası ben küçüklüğümden beri R&B parçalar yapmayı hayal ediyordum ama bu sürece başladığımda aslında sadece içimden gelenin R&B olmadığını kabul etmem oldukça zor oldu. Ben kendimi sınıflandırmaktan hem hoşlanmıyorum hem de kendimi tek bir yere ait hissedemiyorum. Denemek istediğim birçok tarz var o yüzden kendimi kendi yolunda biri olarak nitelendirebilirim.

Yeni teklin Maske yayınlandı. Maske’ de kendini diğer şarkılarına göre daha rahat ve net anlattığını düşünüyorum. Daha cesursun. “Ben böyleyim” diye çıkıyorsun ortaya. Katılır mısın buna?

Maske adlı parçamın diğer parçalarıma oranla daha gerçek ve daha duygu yüklü bir parça olduğunu söyleyebilirim. Ancak yeni yılda çıkmasını planladığım EP‘nin sözleri ve müziğinde çok daha cesur, agresif ve farklı bir Melis’i göreceksiniz.

Bir de bu şarkıda ‘dışarıya’ açılıyorsun. Sözlerinin gittiği bir hedef var. Kendine güveninin daha fazla olduğunu ve bunun bu şarkıda direkt ortaya çıktığını söyleyebilir miyiz?

Evet, söyleyebiliriz. Bu şarkıda artık başkalarının beni sevmesi için girdiğim kılıklardan kurtulup kendimi kabul etmeyi öğrendiğimi söyleyebilirim.

Ayrıca yakınıyorsun etrafındakilerden. Çok mu “maskeli” insan var çevrende? Ve onlardan çok mu “tekme” yedin de bu şarkıyı yazdın?

Bu şarkıyı yazdığım süreçte kendimi kabul ettirmeye çalıştığım bir ilişkim vardı. Aynı zaman da sektöre ufak ufak girmeye başlıyordum. Gördüğüm ve fark ettiğim şeyler sonucu bir şeyler saflığını kaybedip çirkinleşmeye başladı. Suratıma çarpan tekmeler gerçekliğini yitirmiş ve sürekli kılık değiştiren insanlardan geldi.

“Değiştiremem kendimi asla” diyorsun. Neyini asla değiştiremezsin?

Kendimi sevdirmeye çalışmak için artık ben olmayan kalıplara girmeyi reddediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi