Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Yeni nesil otomobillere sadece zenginler binecek

2027’de dünyada 1 milyon doların üzerinde serveti olan kişi sayısı 26.5 milyon artacak.

2023 yılı ‘Küresel Servet Raporu’na göre dünyada 1 milyon doların üzerinde serveti olan kişi sayısı 2027 yılında 59 milyon 391 binden, 85 milyon 904 bine çıkacak. ‘26.5 milyon yeni zengin’ demek, lüks tüketimin ve kişiselleştirilmiş otomobillerin artmasına anlamına geliyor. Elektrikli ve bağlantılı otomobillerdeki maliyet artışlarını da göz önünde bulundurursak, ‘Gelecekte otomobillere sadece zenginler binecek’ demek yanlış olmaz.

5-10 Eylül tarihleri arasında Münih’te düzenlenen ‘IAA Mobility’ fuarının ana gündem maddelerinden biri de, önümüzdeki 5 yıl içinde  dünyadaki milyoner sayısında yaşanacak artıştı. Yanlış duymadınız; tüm sektör yetkilileri ve uzmanları, Credit Suisse ve UBS’in hazırladığı ‘2023 Küresel Servet Raporu’nun (Global Wealth Report) sonuçlarından bahsediyordu. Münih’te bir araya geldiğimiz Mercedes-Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan’la da bu raporu konuştuk.

86 MİLYON ZENGİN OLACAK

Bekdikhan, 2027 yılında dünyada milyoner sayısının bugüne kıyasla 26 milyondan fazla artarak 86 milyona ulaşacağının raporda yer bulduğunu söyledi. Yani rapor aslında 5 yıl içinde dünyada 1 milyon dolardan fazla serveti olan kişi sayısının ne denli artacağını ortaya koyuyor. Peki bu otomotiv sektörü için ne anlama geliyor?

Bu sayının artmasında pandemi sonrası tüm dünyada yaşanan enflasyonist ortamın etkili olduğunu belirten Bekdikhan, “26 milyondan fazla yeni milyoner demek, lüks tüketimin ve kişiselleştirilmiş otomobillerin artmasına anlamına geliyor. Bu da otomotiv sektöründe premium sektörün önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceğini ortaya koyuyor. Zaten son yıllarda premium sektöre giren yeni marka sayısındaki artış da bunu gösteriyor” yorumunu yaptı. Bekdikhan bunun yanı sıra otonom sürüşün de özellikle premium segmentte yer bulmaya başlayacağını belirterek, bu noktada Mercedes’in 3.seviye otonom sürüş onayını aldığını hatırlattı.  

MARKA SAYISI HIZLA ARTIYOR

Gerçekten de son yıllarda bu sonuca bağlı olarak premium yani lüks otomobil segmentinde hem ciddi bir büyüme hem de marka sayısında artış olduğunu görüyoruz. Özellikle elektrikli ve bağlantılı otomobillerde yaşanan hızlı büyümeyle, orta segmentte yer alan markaların dâhi artan üretim maliyetleri nedeniyle premium sınıfta yer almaya başladığına tanıklık ediyoruz. Son dönemde mevcut premium markalar daha lükse ve daha fazla kişiye özel üretimlere kayarken, yeni nesil lüks markalar ise büyüyen lüks segmentten pay kapmak için uğraşıyor. Bu raporun etkilerini önümüzdeki yıllarda daha fazla göreceğiz ama Münih fuarını gezerken dâhi Lucid, Rimac, Avatr, Polestar, Cupra ve hatta Tesla gibi yeni nesil premium markaların, Mercedes, BMW, Audi, Porsche gibi geleneksel premium markalardan geri kalmadığını net bir şekilde gördük.

2027’de dünya nüfusunun %1,5’u MİLYONER olacak!

2023 Küresel Servet Raporu’na göre 2000 yılında tüm dünyada 1 milyon doların üzerinde serveti olanların sayısı 14 milyon 695 binken, bu rakam 2022’de 59 milyon 391 bin kişiye yükseldi. 2027 yılında ise bu sayının 2022’ye göre yüzde 45 artarak 85 milyon 904 bine ulaşması öngörülüyor. Yani 5 yıl içinde dünya 26 milyon 513 bin yeni milyoner sayısına ulaşacak. 2022 yılında dünya nüfusunun yüzde 1.1’inin 1 milyon doların üzerinde serveti varken, bu oranın 2027’de yüzde 1.5’a ulaşması bekleniyor. Milyoner artışına bölgeler olarak bakıldığında, en büyük artışın yüzde 112 büyüme ile Çin’de yaşanacağı tahmin ediliyor. 2022 yılında 6 milyon 231 bin milyonere sahip Çin’de bu rakamın 2027’de 13 milyon 197 bine ulaşması bekleniyor. 24 milyon 748 bin kişiyle en çok milyonere sahip Kuzey Amerika’da ise 5 yıl içinde büyüme oranının yüzde 20’de kalması ve milyoner sayısının 29 milyon 689 bine ulaşması bekleniyor. Milyoner sayısının 5 yıl içinde en çok Çin, Hindistan, Latin Amerika ve Afrika gibi gelişmekte olan bölgelerde artacağı da görülüyor.

En fakirlerin oranı %47’e gerileyecek

KÜRESEL Servet Raporu’na göre 2027 yılında büyüme sadece milyoner sayısında yaşanmayacak. 10 bin ila 100 bin dolar arasında parası olan yetişkinlerin sayısı 268 milyon, 100 bin dolar ila 1 milyon dolar arasında serveti olanların sayısı ise 204 milyon artacak. Bu da 10 bin doların altında paraya sahip yetişkin nüfusunun oranının yüzde 53’ten, 47’e düşeceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de müşteri yeniden KRAL olacak!

MERCEDES Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, 8 ayda rekor üstüne rekor kıran otomotiv pazarının yılı da rekorla tamamlayacağını düşündüğünü belirterek, “Ama son 4 ayda araç sayısı bollaşmasına rağmen aynı talebin olmayacağı görülüyor. Bunun en önemli sebebi hem al-satçı diye tabir edilenlerin sektörden çıkması hem de krediye erişimin iyice zorlaşması. Bundan sonraki süreçte otomobil firmaları unuttukları kampanyaları yeniden devreye sokacak, uzun süredir yapmadıkları pazarlama aktivitelerine geri dönecek. Yani yeniden çalışmaya başlayacağız. Açıkçası bu da müşterinin yeniden kral olacağı anlamına geliyor” dedi. Bekdikhan, 2024 yılına ilişkin konuşmak için ise henüz erken olduğunu belirterek, ama 2023 yılının çok altında kalabileceğini düşündüklerini aktardı.

Münih’te Doğuş Otomotiv CEO Ali Bilaloğlu ve marka genel müdürleriyle bir araya geldik.

Otomotivde tek gelecek ‘elektrik’ olmayacak!

DOĞUŞ Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, Münih fuarında yaptığımız görüşmede, sektörün geleceğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Fuarda kendisinin de görüştüğü ve dinlediği sektör yetkililerin ortak söyleminin, “Elektrik tek çıkış olamaz” olduğunu aktaran Bilaloğlu şunları söyledi: “Bugün tüm sektör elektrikli otomobil konusunda ciddi yatırımlar ve çalışmalar yaparken, birçok kişi de elektriğin tek alternatif olamayacağı konusunda hem fikir. Sebebi açık; bugün hem şarj altyapısı hem de bataryalar için gerekli rezervler, mevcut elektrikli otomobil satışı için yeterli. Ama yarın yılda 30-35 milyon adede ulaşacak elektrikli otomobil satışı için yeterli olacak mı, tabi ki hayır. Ne maden yeter, ne rezerv ne de altyapı. Bunun için başka alternatifler üzerinde çalışmalar hızlanıyor. Bu hidrojen olur, e-fuel olur veya başka bir çözüm. Önümüzdeki tek gerçek, geleceğin sadece bataryalı elektrikli otomobillerden ibaret olmayacağı. Hızla alternatifler artacaktır.”

2024’TE PAZAR CİDDİ DARALIR

Ali Bilaloğlu, 2024 yılında Türkiye’de otomotiv pazarına yönelik de çarpıcı açıklamalar yaptı. 2023 yılına göre 2024 yılında pazarın ciddi şekilde daralacağını kaydeden Bilaloğlu, “Şu an görünen tablo bu. Ama Türkiye’de parametreler sürekli değişiyor. Bekleyip göreceğiz ama pandemi sonrasındaki çıkış dönemi geride kaldı gibi görünüyor. Örnek vermek gerekirse biz grup olarak son 4 ayda sadece 20 bin araç getireceğiz” dedi.

Fabrikalar ara verdi üretim %21,2 düştü

OTOMOTİV Sanayi Derneği’nin (OSD) raporuna göre ağustos ayında Türkiye’de otomotiv üretimi yüzde 21,2 düşerek 73.020 adede geriledi. Aynı dönemde otomobil üretimi de benzer kayıp yaşarak 49.300 adede geriledi. Bu düşüştü kuşkusuz Türkiye’deki fabrikaların ağustos ayında bakım araları vermeleri etkili oldu. Ağustos ayında ihracat ise yüzde 8,4 artarak 69.950 adede yükseldi. Ağustostaki düşüşe rağmen 8 ayda ise toplam otomotiv üretimi yüzde 13, otomobil üretimi ise yüzde 21 arttı. Bu dönemde, toplam üretim 943 bin 609 adet, otomobil üretimi ise 599 bin 915 adet düzeyinde gerçekleşti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi