Birinci turun kayıp ve kaçakları: 1,5 milyon depremzede, 1 milyon genç

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 18, 2023 / 07:58

Siyasi partiler, bir yandan ikinci tur seçime hazırlanırken diğer yandan ilk tur seçim sonuçlarını analiz etmeye çalışıyorlar. Sandığa gitmeyen yüzde 10 seçmenin bir milyonunun gençler olduğu, deprem bölgesinde 1,5 milyona yakın seçmenin de oy kullanmadığı hesaplanıyor. Bütün bu rakamlar, partilerin iki haftalık kampanya anlayışını ve hedef kitlesini belirleyecek.

28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur için AKP ve CHP’de strateji değişikliğine ilişkin toplantılar yapılırken, hedef kitlenin doğru saptaması amaçlanıyor. Kendilerine yakın aday bulamayan ve oy kullanmayan bir milyon genci ikinci turda sandığa götürme hedefleri hazırlanıyor. Bu çalışmalar yapılırken deprem bölgesindeki illerde sandığa gitmeyen 1,5 milyon seçmen bulunuyor. Deprem bölgesine ilişkin yapılan analiz çalışmaları şu tabloyu ortaya koydu:

DEPREM BÖLGESİ ANALİZİ

· Deprem bölgesinde seçime katılma oranları açısından en düşük katılım yüzde 82.15’le Malatya’da gerçekleşti. İkinci sırada ise yüzde 82.16 ile Diyarbakır var. En yüksek katılım ise yüzde 89 ile Kilis ve yüzde 88 ile Osmaniye oldu. Adana’da yüzde 87, Elazığ, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yüzde 86, Hatay’da yüzde 83.5, Adıyaman, Şanlıurfa’daki katılım oranı da yüzde 82’nin üzerinde gerçekleşti.

· Bu illere seçmen sayıları açısından bakıldığında, Adana’da 201 bin, Gaziantep’te 195 bin, Şanlıurfa’da 222 bin, Diyarbakır’da 210 bin, Hatay’da 179 bin, Kahramanmaraş’ta 110 bin, Malatya’da 98 bin, Elazığ’da 61 bin, Adıyaman’da 72 bin, Osmaniye’de 47 bin, Kilis’te 10 bin kayıtlı seçmen sandığa gitmedi.

KAYIP SEÇMEN ORTADA YOK

· Deprem bölgesinde sandığa gitmeyen 1.4 milyon seçmenin ne kadarının il dışında oldukları bilinmiyor. Ancak daha önce yaklaşık bir milyon seçmenin başka illerde oldukları ve seçmen kütüklerini de güncellemedikleri belirtilmişti. 14 Mayıs’tan bir hafta öncesinden başlamak üzere çeşitli organizasyonlarla çok sayıda seçmenin kayıtlı oldukları illere götürülmüştü. Beklenen sonuç sağlanamadı.

· Deprem illeri arasından Hatay’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan 418 bin 228, Kemal Kılıçdaroğlu ise 418 bin 709 oy aldı. Aradaki fark sadece 481 oyda kaldı. Bu ilde de yine Yeşil Sol ve TİP’li seçmenin desteği ile Kılıçdaroğlu az farkla da olsa ipi göğüsledi. Bu partilerden Kılıçdaroğlu’na 100 binden fazla oy geldi.

BÖLGEDE KİM NE YAPTI?

· Depremin etkilediği 11 ilin 3’ünde Kılıçdaroğlu’nun oyları Erdoğan’dan fazla çıktı. Diyarbakır’da HDP’lilerin desteği ile Erdoğan’a fark attı. Hatay’da ise başa baş bir sonuç ortaya çıktı. Adana’da aradaki fark yüz bini bulmadı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’dan 96 bin oy fazla aldı. Bu farkın da yine HDP seçmenlerinin bir bölümünün Kılıçdaroğlu’na oy vermesinden kaynaklandığı belirlendi.

· Ancak Adana’da Millet İttifakı’nı destekleyen 6 parti, Yeşil Sol Parti ve TİP’in oylarının tamamının Kılıçdaroğlu’na gitmediği de görülüyor. Bu partilerin milletvekili seçiminde Adana’daki toplam oyu 730 binin üzerinde olurken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’na gelen oy 706 bin oldu.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Nuray Babacan mesleğe Ak Ajans’ta başladı. Daha sonra ANKA Haber Ajansı’na geçen Babacan burada dönemin iktidarı ANAP içinden yaptığı perde arkası haberlerle dikkat çekti. Dönemin Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin’in daveti üzerine Ankara büroda parlamento muhabiri olarak çalışmaya başlayan Babacan, birçok başarılı habere imza attı. 2005’de Hürriyet Parlamento Büro Şefliği görevine getirilen Babacan 17 yıldır bu görevi yürütüyordu. AKP’nin perde arkasını aktaran ve siyasi kulislerde sıkça konuşulan haberlerinin yanısıra uzun süredir Hürriyet’te hafta sonları yayınlanan “Ankara Fısıltıları”nın yazarlığını da yapan Babacan, çoğunlukla Meclis kulislerinde konuşulan senaryoları, sivil toplumun hassasiyet gösterdiği konuları, kimi zaman da siyasetin renkli yanlarını köşesine taşıyordu.

Pencere Kuşu adlı köşesinde Ankara’daki siyasi kulisleri okuyucuyla buluşturuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top