BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ PERDELERİNİ AÇTI

8. Boğaziçi Film Festivali’nin açılış filmi, Majid Majidi'nin dünya prömiyerini 77. Venedik Film Festivali Ana Yarışma bölümünde gerçekleştiren ve Rouhollah Zamani'ye, Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu Ödülü'nü kazandıran filmi “Sun Children” oldu. Bu film, festivalin açılış günü olan 23 Ekim 2020 Cuma gecesi eş zamanlı olarak Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması’nda, ve Kadıköy yakasında Kadıköy sinemasında saat 21’de gösterildi.

2013 yılında mütevazi koşullarda başlayarak her geçen yıl gelişen bir festival olan ve bu sene sekizinci kez yapılacak olan Boğaziçi Film Festivali, 23–30 Ekim 2020 tarihleri arasında Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğinde gerçekleştiriliyor. 8. Boğaziçi Film Festivali’nin filmleri, daha önce sona eren Ankara, Adana Altın Koza, Antalya Altın Portakal ve İstanbul Film Festivallerinden farklı olarak çevrimiçi film gösterimlerine yer vermeden fiziksel gösterimler ile seyircileriyle Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gösterilecek. Bu kurallar gereği salonların seyirci kapasitesinin yarısı kadar seyirci  alınacak ve salonlar her seans arasında dezenfekte edilecek. Diğer yandan Bosphorus Film Lab, bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Açılış Majid Majidi’nin “Sun Children” Filmiyle !

8. Boğaziçi Film Festivali’nin açılış filmi, Majid Majidi'nin dünya prömiyerini 77. Venedik Film Festivali Ana Yarışma bölümünde gerçekleştiren ve Rouhollah Zamani'ye, Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu Ödülü'nü kazandıran filmi “Sun Children” oldu. Bu film, festivalin açılış günü olan 23 Ekim 2020 Cuma gecesi eş zamanlı olarak Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması’nda, Kadıköy yakasında ise, Kadıköy sinemasında saat 21’de gösterildi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

BoğaziçiFilm Festivali’nin önemli bölümlerinin başında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması geliyor. Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Jürisi edebiyatçı, senarist ve yapımcı Tarık Tufan’ın başkanlığında yönetmen Ramin Matin, görüntü yönetmeni Taner Tokgöz, oyuncu İpek Türktan Kaynak ve oyuncu Ecem Uzun’dan oluşuyor.  Ulusal Uzun Metraj film yarışması jürisi Derviş Zaim’in “Flaşbellek”, Orçun Benli’nin “Gelincik”, Erdem Tepegöz’ün “Gölgeler İçinde”, Ensar Altay'ın “Kodokushi”, Barış Gördağ ve Yasin Çetin’in “Koku”, Ferit Karol’un “Kumbara”, Fatih Özcan’ın “Mavzer”, Ercan Kesal’ın “Nasipse Adayız”, Reis Çelik’in “Ölü Ekmeği” ve Ahmet Sönmez’in “Sadece Farklı” filmlerini değerlendirecek. Festivalin önemli bölümlerinden Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film, 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü almaya hak kazanacakBu filmlerdenKodokushi” ve “Sadece Farklı” hem ulusal hem de uluslararası yarışmada da yer alacak... 8. Boğaziçi Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerden “Kodokushi” ve “Sadece Farklı” dünya prömiyerlerini yaparlarken; “Flaşbellek”, “Gelincik”, “Gölgeler İçinde”, “Koku”, “Kumbara”, “Mavzer” ve “Ölü Ekmeği” filmleri ise İstanbul’da ilk gösterimlerini gerçekleştirecekler. Ayrıca bu sene festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümüne yeni bir ödül eklendi ve Film Yönetmenleri Derneği “FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü” Mehmet Eryılmaz, Melisa Önel ve Selim Evci’den oluşan jüri tarafından verilecek.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

Festivalin diğer önemli bir bölümü olan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’na seçilen 10 film, 50.000 TL’lik büyük ödül için yarışacak. Jüri başkanı yönetmen, senarist ve yapımcı Joanna Kos-Krauze’nin olduğu Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jüri üyeleri arasında yönetmen Ismet Sijarina, Kazakistan Sinema Merkezi Başdanışmanı, yapımcı Anna Katchko, 7. Boğaziçi Film Festivali’nde “Homeward” ile En İyi Film Ödülü’nü kazanan Nariman Aliyev, FIPRESCI Üyesi ve Pula Film Festivali Artistik Direktörü Zlatko Vidackovic yer alıyor. Bu yıl 10 filmin jüri karşısına çıkacağı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda; Manijeh Hekmat’ın “Bandar Band”, Pjer Zalica’nın “Focus, Grandma”, Ensar Altay'ın “Kodokushi”, Chiara Bellosi’nin “Ordinary Justice”, Ahmet Sönmez’in “Sadece Farklı”, Svetla Tsotsorkova’nın “Sister”, Jing Wang’in “The Best is Yet to Come”, Ru Hasanov’un “The Island Within”, Jeanette Nordahl’ın “Wildland” ve Antoneta Kastrati'nin "Zana" filmleri yarışacak.

Kısa Kurmaca ve Kısa Belgesel Film Yarışmaları

Ayrıca festivalde Kısa Kurmaca ve Kısa  Belgesel filmler de değerlendirilecek. Yönetmenler Banu Sıvacı ve Cihan Sağlam  ile film eleştirmeni Murat Tolga Şen’den oluşan Kısa Kurmaca Jürisi; Ulusal Kısa Kurmaca kategorisinde Mahsum Taşkın’ın “Binbir Gece”, Zeynep Dilan Süren’in “Büyük İstanbul Depresyonu”, Alperen Albayrak’ın “Derinlik Algısı”, Elif Hamamcı’nın “Geri Dönüşüm”, Emre Sert ve Gözde Yetişkin’in “Kısmet”, Volkan Girgin’in “Konuşma”, Gökalp Gönen’in “Lal”, Yeşim Tonbaz’ın “Münhasır”, Murat Uğurlu’nun “Tapınak”, Hüseyin Aydın Gürsoy’un “Toz Olmak”, Yavuz Akyıldız’ın “Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye” ve Onur Güler’in “Yara” filmlerini değerlendirecek. Uluslararası Kısa Kurmaca kategorisinde ise Linh Duong’un “A Trip to Heaven”, Anthony Nti’nin “Good Night”, Zhannat Alshanova’nın “History of Civilization”, Sameh Alaa’nın “I am Afraid to Forget Your Face”, Firas Khoury’nin “Maradona’s Legs”, Hristo Simeonov’un “Nina”, Pedro Peralta’nın “Perpetual Night”, Edgardo Pistone’nin “The Flies”, Farah Nabulsi’nin “The Present” ve Francesca Canepa’nın “The Silence of the River” filmleri kısa kurmaca jürisi tarafından değerlendirecek.

Yazar Samed Karagöz ile yönetmenler Senem Bay ve Vuslat Saraçoğlu’ndan oluşan Kısa Belgesel Jürisi ise bu kategori için; Özgenur Gülerce’nin “Aşık Feymani”, Muhammed Emre Özdemir ve Hakan Demirel’in “Baraka”, Melih Aslan’ın “Bisikletçi”, Feyzi Baran ve Kamil Kahrama’nın “Bu da mı Gol Değil?”, Rıdvan Karaman’ın “Donuk Bakışlar”, Ahmet Keçili’nin “Seval”, Malaz Usta’nın “Sürgünde Bir Yıl” ve Fatih Ertekin’in “Yaylacı” belgesellerini değerlendirirken, Uluslararası Kısa Kurmaca Belgesel Film Yarışması içinse Mahdi Fleifel’in “3 Logical Exits”, Randa Maroufi’nin “Ceuta’s Gate”, Halima Ouardiri’nin “Clebs”, Gregoire Verbeke’nin “I Feel Your Eyes”, Nevena Desivojevic’in “Outside the Oranges are Blooming”, Adriano Valerio’nun  “The Eagles of Carthage”, Alex Evstigneev’in “The Golden Buttons” ve Maja Novakovic’in “Then Comes the Evening” belgesellerini değerlendirecek.

Film Galaları

Festivalin Galalar bölümünde ise Philippe Falardeau’nun, J.D. Salinger’in ajansında çalışan hevesli bir gencin hikayesine odaklanan, 70. Berlin Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilen “My Salinger Year”; Benedict Cumberbatch’ın başrol oynadığı ve dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapan Dominic Cooke’nin “The Courier” ve 70. Berlin Film Festivali’nin Altın Ayı ödüllü Mohammad Rasoulof’un “There is No Evil” filmleri izleyiciyle buluşuyor. İyi seyirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi