Dikkat! Elektrik çarpar…

Herkesin dilinde bu ara zam furyası var. Ağırlıkla da elektrik ve doğalgaz zamları. Kafelerin, restoranların camlarında gelen faturaları boy boy sergileniyor. Mekânlar ısıtıcı için ayrıca ücret talep etmeye başladı. Bir müşteri olarak haksızlar diyemem. Vatandaş da ısınmak için AVM koridorlarında volta atıyor. Ama görünen o ki dar gelirlisi de orta hallisi de zengini de isyan etme noktasına doğru hızla yaklaşıyor.

İşin en acı tarafı ise bu gelen yüksek faturalar nedeniyle iş yerlerinin kepenk kapatma durumuna gelmesi. O iş yerinden ekmek yiyen binlerce insanın işini kaybetme riski ile karşı karşıya kalması. Bir yandan yeni ekonomik modelin üretim odaklı olduğunu söylerken, ihracatı yapacak tesislerin bulunduğu organize sanayi bölgelerinde elektrik ve doğalgaz kesintisi yapmak nasıl açıklanabilir? Yahu bu ülkenin doğalgaz depoları yok muydu? Depo mu yok, depoyu mu dolduramadık? “Dolduramadık” denirse inanırım vallahi ben de arabanın deposunu dolduramadım çünkü. Her şeyi geçtim. Ama bu işin planlanmasında bir sorun olduğunu kabul edelim. Enerji Bakanı neden çıkıp bir açıklama yapmıyor? Onu da mı Tarım Bakanı yapacak yoksa?

Elektrik olmadan hayatını sürdüremeyecek insanlar düşünüldü mü acaba bu süreçte? Ya makine ile yaşamak zorunda olanlar… Isparta’da yaşananlar hem çok üzücü hem çok düşündürücü. Umarım tekrarlanmaz ama tekrarlanmaması için alınan bir tedbir var mı meselâ? İstanbul’da karda mahsur kalan insanlar elbette konuşulmalı ama Isparta’da elektrik olmadığı için donarak ölen vatandaş niye hiç konuşulmuyor? Antalya ve Burdur belediyelerinin yardım teklifi neden Isparta Belediyesi tarafından reddediliyor? Vatandaşın canı siyasi kavgadan daha mı önemsiz?

· · ·

Asgari ücret açıklandığında anlatmaya çalıştığımız şey tam olarak buydu.

Nominal olarak bakıldığında yaklaşık %50 oranında yapılan zam memnun ediciydi. Ama geldiğimiz noktada yıllık enflasyon zaten %50’ye geldi hatta önümüzdeki aylarda geçecek bile. Benzin motorin fiyatlarına hiç değinmeyeyim bu yazıda. Taksimetre maşallah. Her gün artıyor. Artışlar da öyle 3-5 kuruş değil hani. “Ben hep 50 TL’lik alıyorum” söylemleri bitti. Çünkü 50 TL’lik benzin ile ancak benzinlikten çıkarsın. Asgari ücrette yapılan 1.500 TL’lik artışın tamamına yakınını elektrik, doğalgaz ve benzin zamları aldı. Gene geldik başladığımız yere.

Dünyada enerji fiyatlarının arttığı doğru. Bu artışların Türkiye’ye yansımasının olması da elbette kaçınılmaz ama bir inat uğruna faiz indirilip kur patlamasa acaba bu kadar sert mi olurdu yükseliş.

Neyse…

“Doğalgaz bulduk” diye atılan sevinç naraları bitti ise kaloriferleri kısalım, ışıkları kapatalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mine Uzun Arşivi