4 ayın en hızlı değer kaybı, hisseler devre kesti: Borsa neden düşüyor?

Borsa İstanbul 100 endeksi fon piyasasında yaşanan gelişmelerin ardından sert satış dalgasıyla geriledi. Hisseler art arda devre kesti.

4 ayın en hızlı değer kaybı, hisseler devre kesti: Borsa neden düşüyor?

GAZETE PENCERE -Haftanın üçüncü işlem gününde Borsa İstanbul'da etkili satış dalgası izlendi.

BIST 100 endeksi yüzde 5 düşüş kaydetti. Endeks 13 bin 195 puana kadar çekildi. Böylelikle Mayıs ayından bu yana en sert düşüş görüldü.

Bankacılık ve sınai endekslerde de yüzde 5'i aşan düşüş kaydedildi.

PANİK SATIŞLARI HIZ KAZANDI

rmaye Piyasası Kurulu’nun yatırım fonlarına yönelik düzenlemeleriyle hızlanan Pusula Portföy Yönetimi Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile kurucusu oldukları bazı yatırım fonlarının katılma payı iade ödemelerinde temerrüt durumu oluştuğunu açıkladı.

Bu durum hisse senetlerinde panik satışa neden oldu.

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün; ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 5'in üzerinde kalması ve FED'e ilişkin faiz beklentilerine dikkat çekerek “Küresel taraftaki faiz ve tahvil baskısının yanı sıra petrol fiyatlarındaki yükseliş de Türkiye açısından farklı bir risk kanalı oluşturuyor. Petrolün 100 doların üzerinde kalması, Türkiye'nin enerji ithalatı maliyetlerini artırırken dezenflasyon sürecini de zorlaştırabilecek bir unsur olarak öne çıkıyor.

Bu durum, TCMB'nin faiz indirimlerinin daha yavaş gerçekleşmesi veya ötelenmesi ihtimalini gündeme getirebilir” yorumunda bulundu.

YEREL GELİŞMELER

Ekonomist Tuncay Turşucu ise fon sektöründeki gelişmelerin portföylerden çıkış yaşandığını hatırlatarak; fonların, yatırımcılara yönelik nakit ödeme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hisse sattığını, bunun da piyasada ek baskı oluşturduğunu aktarıyor.

Öte yandan BİST 100 dünkü düşüşle birlikte 14.095’te bulunan 50 günlük hareketli ortalama seviyesini aşağı kırdı. Analistler, endeks için 13.800-13.550 bandının önemli bir destek olarak izlenmesi gerektiğini aktarıyor. Bu arada Serhan Yenigün; kısa vadeli risklerin artmasına rağmen, şirket değerlemelerinde ve küresel büyümede kalıcı bir bozulma yaşanmadığı varsayımıyla 12 aylık dönemde 19.000 puanın üzerindeki BİST 100 hedefinin korunduğunu da belirtiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar