Açlık sınırının altındaki en düşük emekli maaşına düzenleme yapılacak mı?

Açlık sınırının altındaki en düşük emekli maaşına düzenleme yapılacak mı?
Temmuz ayında emekli maaşı düzenlemesi nasıl yapılacak? Emekli kök maaşlarındaki artış ne kadar olacak? En düşük emekli maaşına düzenleme getirilecek mi? İşte detaylar...

Temmuz döneminde enflasyon farkına göre; emekli kök maaşı, memur ve memur emekli maaşı zammı ile en düşük emekli maaşı belli olacak. Yapılan son piyasa anketine göre; 6 aylık enflasyon beklentisi belli oldu.

6 aylık enflasyon verileri maaşların belirlenmesinde etkili olacak

Emekliye yapılacak zamda nisan, mayıs ve haziran aylarının enflasyon verileri etkili olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 3 Temmuz Çarşamba günü açıklayacağı 6 aylık enflasyon oranına göre emekli kök maaş zammı ve memur zam oranı netleşecek.

Temmuz ayında yapılacak düzenlemeler

  • SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı
  • Memur ve memur emeklisi için maaş artışları

En düşük emekli maaşı değişecek mi?

Meclis'te düzenleme yapılmasından sonra en düşük emekli maaşına yönelik bir çalışma yürütülecek. Ancak hükümetten henüz böyle bir açıklama yapılmadı. Emeklinin, refah payı ve en düşük emekli maaşı artışı gibi beklentileri yine boşa çıkacak gibi görünüyor.

Merkez Bankası nisan ayı piyasa beklentileri anketi belli oldu

Merkez Bankası Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 3,25, yüzde 3 ve yüzde 2,54 oldu. Bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 23,33'ya yükselmesi bekleniyor.

Yine buradan esasla yapılan hesaba göre Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,47 olacak. Bu rakama göre emekli ve memur temmuz zammı tablosu netleşti:

Emekli ve memur temmuz zammı tablosu

  • 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 25,47
  • SSK, Bağ-Kur emekli zammı beklentisi yüzde 25,47
  • Memur toplu sözleşme zammı yüzde 10
  • Memur enflasyon farkı beklentisi yüzde 9,10
  • Memur zammı beklentisi yüzde 20,01

ekran-goruntusu-2024-04-22-163434.png