Alman devinden faiz tahmini geldi: Karahan, 'Faiz artışı olmayacak' demişti

Alman devinden faiz tahmini geldi: Karahan, 'Faiz artışı olmayacak' demişti
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Washington'da yaptığı sunumda faiz artışının devam etmeyeceğini açıklamıştı. Alman devi Deutsche Bank, faizin nisan ayında yapılacak toplantıda sabit tutulacağını öngördü.

Yurt içi ve yabancı piyasa katılımcıları, nisan ayı toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) bir faiz değişikliği beklemiyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ABD'de dün gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin para politikasında yeni bir döneme girdiğini açıkladı. Karahan, mart ayındaki son faiz artışının ardından faiz artışı döngüsünün sona erdiğini söylemişti.

'Faiz indirimine gitmeyecek'

Deutsche Bank'tan gelen bir notta, Ekonomist Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska tarafından hazırlanan raporda, TCMB'nin Nisan toplantısında faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağı öngörüldü.

Mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık sürpriz bir faiz artırımına giden TCMB'nin, yerel seçimler öncesinde sıkılaştırıcı önlemlerinin etkilerini yeniden değerlendirmek için bekle-gör modunda olabileceği belirtildi. Deutsche Bank, yerel seçim belirsizliğinin azalması ve TCMB'nin net rezerv pozisyonundaki iyileşmenin yerel varlıklara olan algıyı desteklediğini ifade etti.

Bankanın raporunda, TCMB'nin tüketim talebini sınırlama ve enflasyonu düşürme yönündeki para politikası çabalarını sürdürmek için mali duruşu ve gelir politikasını sıkılaştırmaya odaklanabileceği görüşü dile getirildi. Deutsche Bank, mevcut politika faizi seviyesinin faiz artırım döngüsünün zirvesini oluşturabileceğini belirtti. Ancak, enflasyonist risklerin devam etmesi ve enflasyon beklentilerinin çıpalanmaması durumunda ikinci çeyrekte ilave faiz artışlarının yapılabileceği kabul edildi.

Banka, TCMB'nin mevcut politika faiz seviyesini bu yılın dördüncü çeyreğine kadar koruyacağını ve 2024 sonuna kadar faiz tahminini yüzde 45'te tutacağını söyledi. Deutsche Bank'ın notunda, politika patikasıyla ilgili risklerin, gevşeme döngüsüne daha geç başlanması yönünde bir tercihi işaret ettiği belirtildi. Ortadoğu'daki jeopolitik gelişmeler, petrol fiyatlarındaki oynaklık ve Fed'in 2024 yılında faiz indirimine gitme olasılığının azalması, TCMB'nin bekle-gör politikasını daha uzun süre sürdürme ihtimalini güçlendiriyor.