Binlerce emekli Ankara Tandoğan Meydanı'nda: Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı

Türkiye'nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP Genel Başkanı Özgür özel'in çağrısıyla Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen Büyük Emekli Mitingi'nde buluştu

Türkiye'nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP'nin Tandoğan'da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde bir araya geldi. Taleplerini dile getiren emekliler, "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.

CHP, emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için "Büyük Emekli Mitingi" düzenliyor. Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce emekli ve emekçi katılıyor.

Farklı illerden gelerek sabah erken saatlerden itibaren meydanı doldurmaya başlayan emekliler, taleplerini dile getiren sloganlar atıyor. Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katılıyor.

Meydanda, katılımcıların ellerindeki "Emekliler için zordur geçim, Özgür Özel acele seçim", "Onurlu yaşam hakça paylaşım", "insanca hakça bir yaşam için", "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Biz torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz" , "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı döviz ve pankartlar göze çarpıyor.

Tandoğan Meydanı'nda miting konuşmaları için büyük bir platform kurulurken, basının takip etmesi için de ayrı bir alan hazırlandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in saat 14.00'te miting meydanında hazırlanan platforma çıkarak, konuşma yapması bekleniyor.

Miting saat 14.00 itibarıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer’in konuşmasıyla başladı.

Taşçıer: Bu iktidar emeklinin sırtında yük

Taşçıer, “Emekli iktidarın değil bu iktidar emeklinin sırtında bir yük. Ve biz CHP olarak sonuna kadar yanınızdayız. Bugün genel başkanımız Özgür Özel’in çağrısıyla karanlığa karşı aydınlığı yoksulluğa karşı refahı, çaresizliğe karşı umudu yücelten büyük değişim için bir aradayız” dedi.

Yavuz: Öfkemiz büyük

Daha sonra kürsüye gelen DİSK Emekli-SEN Genel Başkanı Cengiz Yavuz da “Kendimiz, çocuklarımız, torunlarımızın emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada on binleriz, yarın milyonlar olacağız. Buzdolabımız, market torbalarımız boş. Soframızda kuru ekmek yarım, buna karşılık öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor. Emekliler direniyor.” dedi.

Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül de şu ifadeleri kullandı:

“Bir an önce yönetemiyorsanız istifa edin. Emekliler olarak talebimiz var. Sayın Cumhurbaşkanı emeklilere ne verirsek verelim dipsiz kuyu diyor. Biz de diyoruz ki kuyu dipsiz değil kuyunun altından tünel kazıp 3-5 yandaş müteahhite bağlamışsınız, onun için emekli aç ve perişan.”

Kırıkkale'nden emekli bir vatandaş olan Aynur Teke şunları ifade etti:

"Bizim orada konu komşu birbirine yardım eder. Ama nereye kadar? Kimsenin parası yok ki! Herkes yardıma muhtaç. Artık sosyal yardım için kaç kere gidip geldiğimi hatırlamıyorum. Ama hiçbiri olmadı. Allah korkunuz varsa içinizde şu halimize bir bakın. İnsanın zoruna gidiyor bu yaştan sonra para yardımı beklemek. Sizin elektriğiniz suyunuz kesildi mi? Yemek kuyruklarına girdiniz mi? Benim başım dik. Bizi yönetenlerin başları dik mi? Vicdanı rahat mı? Sizleri benim gibi hayata tutunmaya çalışan kadınlar adına selamlıyorum"

Sendika başkanlarının ardından kürsüye CHP Genel Başkanı Özgür Özel geldi.

Özel’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Ömrünü bu memlekete adayan kıymetli emekliler hoş geldiniz. Biz bu yılın başında açıklanan emekli maaşları yaklaşan felaketi gösteriyordu. 19 Ocak günü CHP’nin genel merkezinde 100 kişi beraberdik. Konuştuk, dertleştik. O gün sizlere söz verdim. Dedim ki her konuşmada bu adaletsizlği dile getireceğim. 105 meydanda kürsüye çıktım. Mikrofonu elime aldım. Emeklilerin derdini sorununu dile getirdim. Biz o meydanlarda sizlerle birlikte Türkiye İttifakı’nı kurduk. Kendi meselenize sahip çıktınız. Bütün Türkiye sizleri duydu, konuştu. İşte bugün iğne atsan yere düşmüyorsa sizlerin sayesinde. Hoş geldiniz, hoş geldiniz, hoş geldiniz.

Dünyanın en acıklı şarkısını nasıl söylüyorlar. 10 bin lirayı duyuyor musunuz. Dünyanın en büyük korosunun söylediği en acıklı şarkıdır bu. Bu sesi ya duyacaklar ya da söz verdiğim gibi mutlaka duyuracağım. Hakkınızı söke söke alacağım.

Bu iktidar 2024 yılının emekli yılı ilan etti. 1 Ocak’ta verilecek maaşı 10 bin lira diye belirttiler. İngilizceye almancaya tercümesi olmayan bir emekli maaşına sizleri mecbur edene yazıklar olsun.

Hans'ın yaşadığı hayatı Hasan’dan esirgeyenlere yazıklar olsun. Şimdi diyorlar ki yaz aylarında toplam kapasitesi 65 bin KYK yurdunu emekli misafirhanesi yapacaklarmış. emekli ‘Açım’ diyor bu ‘Git tatil yap’ diyor. Hiçbiri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kirasını ödeme derdinde. Yazıklar olsun bu düzene. değiştireceğiz bunu. türkiye2nin dört bir yanına geldim. Size iki şeyden bahsettim. İlki bu iktidar geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Sizinle hiç ilişmese bugün 17 bin liradan 26 bin lira maaşınız olacaktı. 10 bin liraya düşürenlerden hesap soracağım.