Ekonomistlerin MB kararına tepkileri İşler yolunda gitmiyor, halk enflasyonun düşeceğine ikna olmadı

Ekonomistlerin MB kararına tepkileri İşler yolunda gitmiyor, halk enflasyonun düşeceğine ikna olmadı
Merkez Bankası'nın Nisan ayı faizini sabit tutmasına İktisatçı Hayri Kozanoğlu, Merkez'in halkı enflasyonun düşeceğine ikna edemediğini kabul ettiğini belirtti. İris Cibre, faizin makro açıdan yeterli olduğuna TCMB'nin inanmadığını söyledi.

Merkez Bankası nisan ayı politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Ekonomistler Merkez'in kararını nasıl değerlendirdi?

İktisatçı Hayri Kozanoğlu, Merkez Bankası kararının işlerin yolunda gitmediğine işaret olduğunu belirterek, Merkez'in halkı enflasyonun düşeceğine ikna edemediğini kabul ettiğini belirtti. Kozanoğlu, "İnsanlar yüksek faizden bezip talebini kısana kadar sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Korkarım ki fazla sıkınca da ekonomi durgunluğa saplanacak!" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Özgür Demirtaş, Merkez Bankası'nın faiz kararını hatalı bulduğunu, haziran sonrası enflasyonun düşeceğini ancak bunun herkesin bildiği gibi baz etkisi ile olacağını belirtti.

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu nisan ayı politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Ekonomistlerin beklentileri ile paralel olan bu karardan sonra Finans Piyasaları Yöneticisi İris Cibre, faizin makro açıdan yeterli düzeyde olduğuna inandığını ancak Merkez Bankası'nın inanmadığını belirtti.

Asıl iş artık Maliye'de

Cibre, "'Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir' cümlesini kuran TCMB inanmıyor demektir." ifadelerini kullandı. Cibre, artık asıl işin Maliye'de olduğunu belirterek, "Arz sorunu ve yüksek şirket karlı kaynaklı enflasyonun önüne artık para politikası geçemez" dedi.

Merkez Bankası: Sıkın dişinizi

Ekonomist Emre Alkin, "Merkez Bankası 'sıkın dişinizi, Temmuz’dan sonra baz etkisiyle düşecek ama biz başardık diyeceğiz' diyor." ifadelerini kullandı.

Stratejist Tunç Şatıroğlu, Merkez Bankası'nın gevşek para politikalarına devam dediğini, enflasyon lobisinin kazandığını söyledi. Şatıroğlu, Emre Alkin' de katıldığını belirterek, " Hocama katılıyorum ve artıyorum, bak baz etkisiyle düştü şimdi faizi de 4. çeyrekte indirelim" bile derler." ifadelerini kullandı.

Gazeteci Taylan Büyükşahin, "Havanda su döven bir enflasyon mücadelesi sürüyor. Sadece para politikasına endeksli bir enflasyon gündemi yaratıldı. Reel taraf, üretim, sanayi konuşulmuyor. İthalatı azaltacak bir program da bulunmuyor... En başta verilerin güven vermesi gerekiyor, o da yok. Oyuna devam..." diyerek Merkez Bankası'nın faiz kararına indeksli bir enflasyon gündeminin yaratıldığını belirtti.