Kırmızı et fiyatları neden yükseliyor?

Kırmızı et fiyatları neden yükseliyor?
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı ette fiyatların artışının stokçulardan kaynaklandığını belirtti. Küçük işletmeler, büyük işletmelerin peşinden mi gidiyor?Ekonomim'den...
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı ette fiyatların artışının stokçulardan kaynaklandığını belirtti. Küçük işletmeler, büyük işletmelerin peşinden mi gidiyor?

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, etteki fiyat artışını stokçuluğa bağladı.

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği Başkanı Faruk Güzeldere, mağazalarında kasap reyonu bulunan üyelerinin Ramazan ayı boyunca kıymayı 314 liradan, kuşbaşını ise 344 liradan satacağını söyledi. Piyasa fiyatı 500 lira civarında olan bu iki ürün grubundaki radikal indirim kararına Ankara’daki bazı yerel marketlerin de katılacağı ifade edildi.

Nüfusun önemli bölümü (85 milyonun yüzde 25’ine karşılık gelen 21 milyon 458 bini) bu iki ilde ikamet ediyor olmakla birlikte, Türkiye’nin geri kalan 65 milyonu daha yüksek fiyattan et tüketmek zorunda mı kalacak? Üstelik dernek üyesi olan yerel market zincirlerinin o ilin pazarındaki ağırlıkları göz önünde bulundurulduğunda, Ankara ve İstanbul’da da genel bir fiyat indirimine etkisinin ne olacağı merak ediliyor.

Et stoku fazla ancak besici zam için elinde tutuyor

Soruyu, bu konuda en yetkili isimlerden birisi olan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç’a sorduk. ESK’nın bu işletmelere aynı fiyattan ürün vereceğinin protokole bağlandığına dikkat çeken Tunç, an itibarıyla ülkede fazla et stoku bulunmasına rağmen fiyatların arttığını kaydediyor. Haftalık 10 liralık zamma alışan besicilerin ellerinde ürünü tuttuğunu kaydeden Tunç, 10 liralık zammın canlı hayvandan elde edilen geliri 4-5 bin lira artırdığını vurguluyor. Hemen her konuşmasında et sorununun çözülmesi için küçük aile işletmelerinin yaşaması gerektiğini yineleyen Tunç, bu noktada küçük aile işletmelerine de uyarıda bulunarak, büyüklerin peşine takılıp onların oyununa gelmemeleri gerektiğinin altını çiziyor.