Mehmet Şimşek, yüzde 22 hedefini halka neden açıklamıyor?

Mehmet Şimşek, yüzde 22 hedefini halka neden açıklamıyor?
Mehmet Şimşek, IMF görüşmelerinde yıllık enflasyon hedefinin yüzde 22 olduğunu açıkladı. Şimşek'in yüzde 22'lik oranı Türkiye'de açıklamaması kendisinin de inanmadığını mı gösteriyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF görüşmelerinde yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22 olarak açıklaması, ekonomi çevrelerinde inandırıcı bulunmadı.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bu oranın Türkiye'de açıklanmıyor oluşunu ise Şimşek'in de bunun gerçekleşeceğine inanmadığı şeklinde değerlendirdi. Aktaş, yüzde 22 enflasyon tahmininin tutması için olasılıkları "Bir yıllık enflasyonu yüzde 22 tahmin ediyor ama bunu anlatmıyorlar, niye?" başlıklı yazısında şöyle değerlendirdi:

"Nisandan itibaren olan bir yıllık dönemdeki enflasyon hedefinin (bunu tahmin diye de niteleyebiliriz) nasıl yüzde 22 olduğuna gelince...

Bu oranı tümüyle Merkez Bankası verilerine dayanarak hesapladığımı bir kez daha belirteyim.

Şimdi; bu yılın enflasyon tahmini yüzde 36, ilk üç aydaki gerçekleşme yüzde 15, dolayısıyla kalan dokuz ay için yüzde 18 artış bekleniyor demektir.

2025’in yıllık enflasyon tahmini olan yüzde 14 için her ay aynı oranda gerçekleşme olacağı varsayımına göre aylık artış yüzde 1.1 düzeyinde oluşacaktır. Bu durumda 2025’in ilk üç ayındaki artış da yüzde 3.3 olur.

Bu yılın son dokuz ayındaki yüzde 18’e, 2025’in ilk üç ayındaki yüzde 3.3’ü eklersek yıllık oran olarak yüzde 22’yi buluruz.

İşte yüzde 22 yıllık enflasyon budur. Eğer Merkez Bankası’nın tahmini tutarsa Nisan 2024-Mart 2025 döneminde TÜFE artışı yüzde 22 düzeyinde kalacaktır.

Bu yılın kalan dokuz ayında yüzde 18’de kalınamaz, 2025’te de aylık oranları yüzde 1’lere doğru çekmek mümkün olmazsa tabii ki önümüzdeki bir yılın oranı da yüzde 22’nin üstüne çıkar. Ama şu an mevcut olan tahmine göre Nisan 2024-Mart 2025 döneminin resmi enflasyon tahmini yüzde 22’dir.

Niye anlatmıyorsunuz?

Hani vatandaşı enflasyonun düşeceğine ikna etmekten söz ediliyor ya... Elde böyle bir malzeme, böyle bir oran var; buyurun bu oranı anlatın, niye anlatmıyorsunuz?

3 Temmuz’da yıllık enflasyon gerileyecek demek kolay. Herkes biliyor artık baz etkisiyle yıllık oranın hızla gerileyeceğini.

2026’da tek haneyi yakalayacağız demek de kolay. Tek hane zaten sakız gibi sürekli dile getiriliyor ama kimse de inanmıyor.

İddialı hedef mi, buyurun işte ortada yüzde 22 var. Hadi söylesenize '3 Nisan 2025 Perşembe günü yapılacak açıklamada yıllık enflasyonu yüzde 22 olarak göreceğiz' diye.

Siz de inanmıyorsunuz değil mi yüzde 22’ye. İnanmadığınız ve gerçekleşebilir görmediğiniz oranı da dile getiremiyor, savunamıyorsunuz. Yapılan ne? Bu oranı görmezden, bilmezden gelmek; en iyisi susmak!"