Mehmet Şimşek'ten Katılımevim ve Birevim açıklaması: Ne gerekiyorsa yapılacak
Emlak Katılım Bankası'nın Katılımevim ve Birevim'i satın alma görüşmelerine başladığını hatırlatan Mehmet Şimşek, "Oradaki katılımcıların haklarına ilişkin ne gerekiyorsa yapılacak. Orada bir tereddüt yok" dedi.
GAZETE PENCERE - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fon yönetim şirketlerinde yaşananlar ve Borsa İstanbul'da önceki gün yaşana düşüşle ilgili açıklamalarda bulundu.
"BORSA VE FON PİYAYASINDA YAPISAL SORUN YOK"
NTV canlı yayınına katılan Mehmet Şimşek, "Dün Finansal İstikrar Komitesi toplandı. Net bir şekilde, bütün ekonomi otoriteleri bir aradaydık. Bu kurullar piyasalarda sistemik risk oluşmasını engellemeye yönelik sürekli şekilde istişari bir kurul, orada gereken tedbirlerin alınmasına yönelik kararlar alınıyor" dedi.
"Özetle piyasalarda dün yaşananlar esas itibariyle sınırlı sayıda fonlardaki kredi ve likidite problemi. Genele yayılmış sistemik risk söz konusu değil" diyen Şimşek, "Borsa ve fon piyasasında yapısal bir sorun yok" ifadelerini kullandı.
"2 BİN 38 FON VAR, BUNLARIN 131'İNDEN BAHSEDİYORUZ"
131 fonun tasfiyesine karar verildiğini hatırlatan Şimşek, şunları söyledi:
"Serbest fon dediğimiz alan tüm dünyada nispeten serbest bir alan. Nitelikli yatırımcıların yatırım yaptığı bir alan. Dışarıda bunlara hedge fon diyebiliriz. Oradaki regülasyon daha gevşek. 2019 yılından itibaren TEFAS'ta işlem görmeye başlayınca bu alan büyüyor. Sınırlı sayıdaki fondan bahsediyoruz. 2 bin 38 fon var Türkiye'de bunların 131'inden bahsediyoruz."
Banka dışı finans alanının hızla büyüdüğünü belirten Mehmet Şimşek, "Banka dışı finans sektörüne gelince şu anda orada ciddi bir sorun yok. Fakat o alan hızlı büyüyor. Hızlı büyüyen alanların daha yakından izlenmesi ve o kaynakların doğru alanlarda tutulması, özellikle sıradan vatandaşların rağbet gösterdiği alanlarda korumanın daha güçlü olması bizim için esastır" diye konuştu.
Emlak Katılım Bankası'nın Katılımevim ve Birevim'i satın alma görüşmelerine başlamasına değinen Şimşek, "Emlak Katılım'ın Birevim ve Katılımevim'le ilgili bir açıklaması var. Oradaki katılımcıların haklarına ilişkin ne gerekiyorsa yapılacak. Orada bir tereddüt yok" dedi.
SPK, 131 fonun tasfiye esaslarını belirledi: İki banka yetkilendirildi
Akın Gürlek'ten 'fon' açıklaması: 4 kişi tutuklandı, 51 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi
Kaynak:Haber Merkezi