Petrol fiyatlarında düşüş: G7 kararı ayrıntısı

G7 ülkelerinin acil durum rezervlerinden 100 milyon varil dizel ve ham petrolü piyasaya sürme kararı ile Ortadoğu’dan artan ihracat, petrol fiyatlarını aşağı çekti. Brent 101,59, WTI 90,12 dolara geriledi.

Petrol fiyatlarında düşüş: G7 kararı ayrıntısı

GAZETE PENCERE - Petrol fiyatları, G7 ülkelerinin acil durum rezervlerinden 100 milyon varil dizel ve ham petrolü piyasaya sürme kararı ile Ortadoğu’dan artan ham petrol ihracatının etkisiyle geriledi.

Brent ham petrol vadeli kontratları yüzde 0,65 düşüşle 101,59 dolara, ABD Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise yüzde 1,03 düşüşle 90,12 dolara indi.

G7’DEN 100 MİLYON VARİLLİK REZERV KARARI

G7 ülkeleri, cuma günü acil durum rezervlerinden 100 milyon varil dizel ve ham petrolü piyasaya sürme konusunda anlaşırken, enerji ihracatına yönelik kısıtlamalardan kaçınma sözü verdi.

Sevkiyat verileri, rezerv satışının yanı sıra Ortadoğu’dan yapılan ham petrol ihracatının da arzı artırdığını gösterdi.

Ortadoğu’dan yapılan ihracat, Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilere yönelik saldırılara rağmen Eylül ayının son haftasında yedi günün dördünde savaş öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

KCM Trade Başanalisti Tim Waterer, G7 kararının kısa vadeli arz endişelerinin fiyatlar üzerindeki etkisini azalttığını belirtti.

KÖRFEZ’DE GERİLİM SÜRÜYOR

Husiler, Suudi Arabistan’ın Riyad ve Khurais bölgelerindeki Saudi Aramco tesislerine balistik füze ve İHA’larla saldırdıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan saldırıları doğrulamadı. Yemen hükümeti ise İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgeleri geri almak amacıyla kapsamlı bir askeri operasyon başlattığını duyurdu.

Aramco, Asya için kasım ayı ham petrol fiyatlarını son altı yılın en düşük seviyesine çekti. ING analistleri ise jeopolitik gerilim ve Körfez’de ticari gemilere yönelik saldırıların artması nedeniyle Brent fiyatlarının 100 doların üzerinde kalmayı sürdürdüğünü belirtti.

İran savaşı, Ortadoğu’daki kapasite artırma projelerini de aksatırken OPEC+ üyeleri, 2027 petrol üretim kotalarına ilişkin değerlendirmeyi erteledi.

Avrupa’da ise Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırılarını artıracağı bildirildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar