Piyasalarda son durum: Altının seyri Fed'in faiz kararına bağlı!

Piyasalarda son durum: Altının seyri Fed'in faiz kararına bağlı!
Ortadoğu'da yaşanan gerilimlerin azalması ve Fed'in faiz oranlarını yüksek tutma beklentisi altın fiyatlarını düşürüyor.

22 Nisan Perşembe günü iki yılın en büyük düşüşünü yaşayan ons altın, güne de kayıpla başladı.

İsrail ile İran arasındaki anlaşmazlığın artacağı endişe altın fiyatlarının aniden yükselmesine neden olmuştu. Haftaya yüzde 2,7'lik değer kaybıyla başlayan ons altın 2 bin 300 dolara kadar geriledi.

Yeni güne de düşüşle başlayan ons altının iç piyasalarda gram altın, çeyrek altın ve diğer altın çeşitlerinin fiyatlandırmasını etkiledi.

ITC Markets kıdemli döviz analisti ve uluslararası ekonomist Richard Grace bir notunda, Orta Doğu'daki gerilimin azalmasının bir miktar kâr elde edilmesini sağladığını ve altın fiyatlarındaki son artış göz önüne alındığında bazı taktiksel açığa satışların gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Külçe altın, jeopolitik risk, merkez bankası alımları ve Çinli tüketicilerden gelen taleple desteklenen kazançlarla şubat ayının ortasından bu yana yaklaşık yüzde 16 yükseldi.

BIST 100 endeksi yüzde 50 değer kaybederek 9.645,02 puandan işlem görüyor.

Dolar ve euro primli seyrine devam ederken; dolar 32,58 TL'den euro ise 34,84 TL'den işlem görmeye devam ediyor.

Fed'in kararı altının seyrinde etkili olacak

Diğer bir yandan yatırımcılar Fed'i ve ABD'nin ekonomik verilerini takip ediyor.

Analistler, Fed'in politika faizini Temmuz 2023'ten bu yana son 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında tutmasına rağmen son dönemde ABD'de açıklanan verilerin ekonomideki canlılığa işaret ettiğini anımsatarak, bu durum para piyasalarındaki fiyatlamaları da zorlaştırdığını ifade ediyor.

Para piyasalarında, Fed'in mayısta politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın haziranda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 15, temmuzda yüzde 41 ve eylülde yüzde 64 ihtimalle fiyatlanıyor.

Hafta içinde yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, perşembe günü açıklanacak ABD büyüme verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini dile getiriyor.