Siyasetin fendi Şimşek'i yendi: Milletvekilleri sokakta dolaşamayınca emekli maaşları mecburen zamlandı

Haftalar boyunca süren SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ek zam konusundaki çalışmalar ‘güdük’ çıkınca, sahadaki iktidar partisi milletvekilleri zor durumda kaldı. Seçim bölgesinden gelen her milletvekilinin ‘sokaklarda emekliler yolumuzu çeviriyor’ serzenişleri artınca, partinin grup yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşüp, işin ciddiyetini aktardı. Sürpriz ilave zam, Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma Bakanı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile yaptığı sürpriz görüşmede kararlaştırıldı.

Edinilen bilgiye göre, 16 Ocak’ta yapılan kabine toplantısından sonra, açıklanan ek zam emeklilerin tepkisini çekti. Bu tepkinin yerel seçim öncesi yönetilemeyeceğini ve iki ay boyunca seçim kampanyalarında kullanılacağı fark eden AKP yönetimi, başından beri en az memur emeklilerine yapılan zam kadar olmasını savundukları artış için devreye girdiler.

Seçim bölgelerine giden AKP milletvekilleri, yaşanan tepkinin büyüklüğünü genel merkeze ve Meclis grup yönetimine ilettiler. Milletvekilleri, cami cemaati başta olmak üzere vatandaşların önlerine çıkarak, yapılan zamma tepki gösterdiğini, fiyat artışları ve enflasyondan örnekler vererek şikayetlerini sürdürdüklerini aktardılar. Vatandaşların en az memur emeklilerine yapılan zam kadar anlattılar.

HAFTASONU MESAİSİ

Parti yöneticileri, sahada yapılan örgüt toplantılarında da bu konunun sürekli önlerine getirildiğini, seçim stratejisi ve kampanya hazırlığından çok bu konunun konuşulduğunu aktardılar. Bunun üzerine AK Parti TBMM grup yöneticileri genel merkez yöneticileriyle birlikte devreye girerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüler. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan görüşmede, tepkilerin ayrıntılı şekilde aktarıldığı öğrenildi.

ERDOĞAN’DAN TALİMAT

Memur emeklileri ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri arasında oluşan adaletsizliğin giderilmesine karar verildi. Kararda yerel seçimlerin etkili olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu görüşmenin ardından zammın ‘yeniden değerlendirilmesi’ için talimat verdiği kaydedildi. Mehmet Şimşek ile Vedat Işıkhan’ın yaptığı toplantıdan sonra daha önce yapılan alternatifli çalışmada zaten var olan bu oran, 8 gün sonra tabandan gelen baskı sonucu kabul edilmiş oldu. Ancak, en düşük emekli aylığının da revize edilerek 10 bin liranın üzerine çıkartılması önerileri kabul edilmedi.

KESENİN AĞZINI AÇTILAR!

Erdoğan’ın ilgili bakanlara 31 Mart seçimlerine kadar kısıtlamaların kaldırılmasını istediğine ilişkin bilgilerin Gazete Pencere’de haberleştirilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bu haberlerin doğru olmadığını iddia ederek yalanladı. Bu açıklamanın üzerinden 5 gün geçmeden Erdoğan attığı adımla haberi doğruladı. Siyasi kulislerde seçime kadar olan sürede, sosyal yardımlar başka olmak üzere seçmene avantaj sağlayacak çok sayıda parasal düzenlemenin hayata geçirileceği konuşuluyor.

İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, emeklilerin refah seviyesini yükseltmek için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi. Erdoğan, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarının artış oranını memur emeklilerimizle aynı seviyeye yükseltme kararı aldık. Meclisimizin de onayını aldıktan sonra, aylıklarda Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık artış oranını yüzde 49,25 olarak uygulayacağız” dedi.

“Devlet Baba” Gaye Erkan’a sahip çıktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin Ankara adaylarını tanıtım töreninde, isim vermeden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a sahip çıktı. Erdoğan, kızına sahip çıkmak için konuşan baba Erol Erkan’ın sözlerine benzer yorumlarda bulundu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

AKLA ZİYAN DEDİKODULAR

“Gezi olaylarından beri ülkenin attığı her hayırlı adıma takoz olmayı, misyon edinenler son dönemde yine ortalığa döküldüler. Mesela Merkez Bankası rezervlerimiz 145,5 milyar dolarla rekor mu kırdı? Bunlar hemen harekete geçiyor. Akla ziyan dedikodularla ekonomide binbir güçlükle temin ettiğimiz güven ve istikrar iklimini bozacak kampanyalar başlatıyorlar. Tüm umutlarını ülkemizin tökezlemesine bağlayanları, daha önce olduğu gibi yine hüsrana uğratmakta kararlıyız. Dedikodular üzerinden bir bardak suda fırtına koparmaya çalışan fitne tüccarlarını kesinlikle umursamıyoruz.

Uzaya astronot gönderip bu alanda tarihi bir adım mı attık? Bunları adeta hafakanlar basıyor. Projenin mahiyetinden maliyetine kadar bir sürü deli saçması iddiayla yapılan bu güzel işi değersizleştirmenin peşine düşüyorlar. Savunma sanayimiz gurur verici başarılarıyla ülkemizin gücüne güç mü kattı? Bunların başından aşağı kaynar sular dökülüyor.

EKONOMİK TETİKÇİLİK

Geçmişten bugüne Gezi olaylarıyla, darbe girişimleriyle, terör örgütlerine verilen gizli, açık desteklerle, ekonomik tetikçilikle, manipülasyonla, siyasi ve sosyal provokasyonlarla hiçbir fırsatı kaçırmadan memleketin ayağına hep çelme takmaya kalktılar. Türkiye'nin başarılarından herkes gibi kıvanç duymayı, milletimizle birlikte sevinip milletimizle birlikte üzülmeyi bir kez olsun beceremediler."

BABA ERKAN DA AYNI GÖRÜŞTE

Baba Erol Erkan, Patronlar Dünyası’ndan Toygun Atilla’ya yaptığı açıklamada, “Yeni ekonomi ekibinin kurulması ve kızımız Gaye Erkan’ın bu güçlü ekibe katılmasıyla CDS’ler oldukça düştü. Türkiye’de ekonomi ortamına güven tazelendi. Bir başarı süreci yaşıyoruz. ABD’deki görüşmelerdeki başarılı hava da bunun göstergesiydi. Ancak birileri düğmeye bastı ne yazık ki. Yalan haberleri, sistematik olarak devreye aldılar” demişti.

En düşük maaşın artmaması Hazine’nin işine yaradı

Sosyal Politikalar Uzmanı Aziz Çelik, en düşük emekli maaşının 10 bin lirada kalacağını ve böylelikle memur emeklisi ile eşitlenen işçi emeklisi zam oranından Hazine’nin etkilenmeyeceğini söyledi.

Aziz Çelik sosyal medya hesabı üzerinden en düşük emekli maaşı hesaplamasının yüzde 49,25’lik oranda yapılmayacağını belirterek, “Emekli aylıklarının yüzde 42,6’dan yüzde 49,25’e yükseltilmesi ancak en düşük aylığın 10 bin TL’de kalması Hazine’nin işine yarayacak" dedi. Çelik paylaşımında özetle şunları vurguladı:

“Kök aylığı 6.000 TL olan bir emekli %42,6 zam alsaydı kök aylığı 8.556 TL olacaktı ve üzerine Hazine 1.444 TL ekleyecekti. Ancak 6.000 TL kök aylığı olan emekli yüzde 49,25 zam alırsa kök aylığı 8.955 TL’ye yükselecek Hazine’nin ödeyeceği miktar 1.045 TL’ye düşecek.

Emekli için sonuç değişmeyecek. Milyonlarca emekli 10 bin TL almaya devam edecek ama yeni artışla birlikte farkları Hazine değil SGK’nin kendisi ödeyecek. Muhtemelen bu yüzden kök aylıklara zammı yüzde 49,25’e çıkardılar ancak en düşük aylığı değiştirmediler."

“Titreyip kendine gelme vakti”

Eski AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, emekli maaşları konusunda partisini eleştirirken, “Şiddetlice titreyip kendine gelme vakti” uyarısında bulundu. Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda özetle şunları vurguladı:

"Daha yakın tarihte sadece çalışmayan emekliler için 5 bin lira ikramiye kararı alındı. Tepkiler üzerine çalışan emekliler de kapsama dahil edildi. Son olarak SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 42.6 zam yapıldı. Bu oran, tepkiler artınca yüzde 49.25'e yükseltildi.

Hatadan dönülmüş olsa da beklenen siyasi ve sosyal fayda sağlanamıyor. Arada yenen politik dayak da cabası. Eskiden bu gel-git vakalar çok istisnai durumdu.

Ya toplumla bağ zayıfladı tepkilerle farkına varılıyor, ya hükümet içinde koordinasyon problemi var, ya Cumhurbaşkanımıza giden bilgilendirme kanalı tıkalı, ya da hepsi. Zira, bir ay sonrasını öngöremeyen politik tutum kabul edilemez. AK Parti de bu değil. Şöyle şiddetlice titreyip kendine gelme vakti. Bu zikzaklar kalıcı hale gelmeden..."

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi