Deprem bölgesinin kültürel mirasına 34 milyar liralık yatırım

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde kültürel miras için bugüne kadar 24 milyar liralık çalışma yapıldığını açıkladı. Ersoy, devam eden projelerle toplam yatırımın 34 milyar liraya ulaşacağını söyledi.

Deprem bölgesinin kültürel mirasına 34 milyar liralık yatırım

GAZETE PENCERE- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde yürütülen kültürel miras restorasyonlarının bilançosunu açıkladı. Kahramanmaraş’ta düzenlenen toplantıda konuşan Ersoy, kalelerden müzelere, camilerden hanlara ve tarihî çarşılara kadar geniş bir alanda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Ersoy, “Bir şehri ayağa kaldırmak; onun hafızasını, kimliğini, kültürünü ve tarihini de ayağa kaldırmaktı. İşte bu anlayışla Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak deprem bölgesinde yalnızca hasar görmüş yapıların onarımı için değil, medeniyet mirasımızın geleceğe güvenle taşınması için kapsamlı bir seferberlik başlattık” dedi.

YATIRIM 34 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK

Bakanlığın açıklamasına göre Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü aracılığıyla restorasyon projeleri için bugüne kadar 12 milyar 265 milyon lirayı aşan kaynak kullanıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise deprem bölgesi için 22 milyar liralık bütçe ayırdı.

Ersoy, “Bugüne kadar toplam 24 milyar liralık iş gerçekleştirilirken, kalan projelerin tamamlanmasıyla deprem bölgesindeki toplam yatırımımız 34 milyar liraya ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın Şubat 2026’daki açıklamasında da 11 ilde kültür varlıklarının tespit, tasnif, belgeleme ve restorasyon çalışmalarının sürdüğü, zarar gören vakıf eserlerinin özgün hâllerine uygun biçimde yeniden ayağa kaldırılmasının hedeflendiği belirtilmişti.

79 İŞ TAMAMLANDI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 11 ilde yürüttüğü projelerden 79’u tamamlandı, 17’sinde çalışmalar sürüyor, dört proje ise ihale aşamasında bulunuyor.

Gaziantep Kalesi’nde çalışmalar tamamlanırken Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde hasarların giderilmesine yönelik uygulamalar yapıldı. Diyarbakır’da ise surlardan müzelere, Saint George Kilisesi’nden Zerzevan Kalesi’ne kadar birçok kültür varlığında restorasyon ve koruma çalışmaları gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Kalesi’nde ziyaretçi karşılama merkezi ve çevre düzenlemesiyle birlikte yürütülen çalışmalar da tamamlandı. Germenicia Antik Kenti ve Belediye Çarşısı’nın korunması ve ziyarete açılmasına yönelik projeler ise sürüyor.

HATAY’DA TARİHÎ DOKU İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Depremin ağır yıkıma yol açtığı Hatay’da müze ve tarihî kent dokusuna yönelik projeler devam ediyor. Hatay Müzesi’nin onarımı ve Gastronomi Merkezi’nin restorasyonu sürerken Eski Belediye Binası ile Kurtuluş Caddesi’ndeki bazı sivil mimarlık örneklerindeki çalışmalar tamamlandı.

Ersoy, “Bugün Hatay’da yalnızca tek tek yapıları değil, şehrin kültürel hafızasını ve tarihî kimliğini yeniden ayağa kaldırıyoruz” dedi.

ÖZEL MÜLKİYETTEKİ TARİHÎ YAPILARA 2,1 MİLYAR LİRA

Vatandaşların mülkiyetindeki tescilli kültür varlıkları için de destek programı yürütülüyor. Bakanlığın verdiği rakamlara göre 11 ilde 1.297 proje ve 311 uygulama yardımı olmak üzere 1.608 taşınmaz kültür varlığı için sözleşme imzalandı. Bu kapsamda sağlanan desteğin tutarı 2 milyar 140 milyon lirayı aştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün incelemelerinde ise deprem bölgesindeki 678 vakıf kültür varlığından 31’inin yıkıldığı veya göçtüğü, 144’ünün ağır, 104’ünün orta, 98’inin hafif hasarlı olduğu belirlendi. 301 eser depremi hasarsız atlattı. Sözleşmeli çalışmaların kapsadığı 377 eser ve parselden 209’undaki çalışmalar tamamlandı.

Bakanlığın planlamasına göre 2026 sonuna kadar 58, 2027’de ise 50 olmak üzere 108 işin daha tamamlanması öngörülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar