10 ay sonra tamamlanan Aziz İhsan Aktaş soruşturmasında iddianame hazırlandı
Haber: Zuhal ÇİLOĞLAN
(İSTANBUL) CHP'li 7 belediye başkanının tutuklanmasına yol açan ve halk arasında "Beşiktaş Soruşturması" ya da "Aziz İhsan Aktaş Soruşturması" olarak adlandırılan soruşturmada, iddianame 10 ay sonra hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan 578 sayfalık iddianamede; etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz iş insanı Aziz İhsan Aktaş ile tutuklu olan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve tutuksuz Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere dahil olmak üzere 40'ı tutuklu toplamda 200 sanık bulunuyor.
İş insanı Aziz İhsan Aktaş'ın katılım sağladığı belirli ihaleler gerekçe gösterilerek, 13 Ocak tarihinde Beşiktaş Belediyesi'ne yönelik bir operasyon düzenlenmiş ve aralarında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da bulunduğu 31 kişi tutuklanmıştı.
Daha sonra, aynı soruşturma çerçevesinde 30 Ekim 2024'te tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer de kısa bir süre içinde tekrar tutuklanmıştı. Devamında, Aziz İhsan Aktaş'ın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak verdiği ifadeler üzerine birkaç operasyon daha yapılmış ve sırasıyla Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da tutuklanmıştı.
İddianame 10 ay sonra hazırlandı
Söz konusu soruşturma nihayet 10 ay sonra tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan 578 sayfalık iddianamede; iş insanı Aziz İhsan Aktaş, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat gibi isimlerin de dahil olduğu 40'ı tutuklu 200 sanık yer almakta.
Çoğu suçlama Aziz İhsan Aktaş'a yöneltiliyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sanıklara yönelik suçlamalar aşağıdaki gibidir:
Aziz İhsan Aktaş: "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma', "42 farklı fiilden İhaleye Fesat Karıştırma', "4 farklı fiilden Edimin İfasına Fesat Karıştırma', "5 farklı fiilden Resmi Belgede Sahtecilik', "21 farklı fiilden Özel Belgede Sahtecilik', "Kamu Kurum ve Kuruluşları Zararına Dolandırıcılık', "10 farklı fiilden Rüşvet Verme', "Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama" ve "Gerçeğe Aykırı Fatura Düzenleme" suçlarından cezalandırılması ve suçtan elde ettiği malvarlıklarının müsadere edilmesi talep edildi.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında ise "Suç Örgütüne Üye Olma', 26 ayrı fiilden "İhaleye Fesat Karıştırma', 3 farklı fiilden "Resmi Belgede Sahtecilik', 19 ayrı fiilden "Özel Belgede Sahtecilik', "Kamu Kurum ve Kuruluşları Zararına Dolandırıcılık', 4 ayrı fiilden "Rüşvet Alma', "Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama" ve "Haksız Mal Edinme" suçlamaları ile yargı süreci talep edildi.
Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara'ya iki ayrı suçlamadan "İhaleye Fesat Karıştırma" ve "Rüşvet Alma', Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e ise iki ayrı suçlamadan "İhaleye Fesat Karıştırma" ve iki ayrı suçlamadan "Özel Belgede Sahtecilik" suçlamaları yöneltildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a da "Rüşvet Alma" suçlaması yöneltildi.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe'nin dosyası ise ayrı bir şekilde devam ediyor.
Kaynak:ANKA