15 Temmuz'un kilit ismi konuştu: Generaller fişlendi, şantaja maruz kaldı
Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanan Genelkurmay Çatı Davası'nda, dönemin Akıncı Üs Komutanı eski tuğgeneral Hakan Evrim savunma yaptı. Evrim, savunmasında darbe girişiminin bir kumpas olduğunu ileri sürerek, dönemin komuta kademesini ve MİT'i hedef aldı.
Evrim'in en dikkat çekici iddiaları, fişleme listeleri ve darbe gecesi yaşananlara ilişkin oldu.
Evrim, kendilerini fişleyen listelerin MİT'in yanı sıra bazı siyasiler ve kişilerin hukuksuz çalışmalarıyla hazırlandığını iddia etti ve bu listelerde kritik isimlerin de yer aldığını öne sürdü:
"Bu listelerde Hulusi Akar, Abidin Ünal ve Yaşar Güler'in de isimleri vardı."
Komutanlara, "Ya projeye destek verirsiniz ya da size de FETÖ’den işlem yaparak hapse atarız’ şantajı yapıldı."
Evrim, bu komutanların ikballeri uğruna personeli ve Akın Öztürk'ü sattığını, görevlerinde kalabilmek için darbe planına razı olduklarını öne sürdü.
Dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın kendisine yönelik "Hakan Evrim bana ‘dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen’le görüştürürüz’ gibi bir şey söyledi" şeklindeki ifadesini Evrim, "iftira" olarak niteledi.
Akar'ın iki farklı ifadesinde 20 değişiklik olduğunu ve Meclis Darbe Komisyonu'na gönderdiği yazılı ifadede bu konudan hiç bahsetmediğini belirtti.
Evrim, Akar'ın Akıncı'dayken odasında oturduğunu ve emir komuta içinde herkese emirler verdiğini, hatta iki kez askeri hattan eşini aradığını belirterek, "Bu nasıl enterne edilme?" diye sordu.
"Delikanlıysa, buraya gelir aynı ifadesini söylerdi. Yemedi" diyerek Akar'ın mahkemede dinlenmesini talep etti.
Evrim, kendisi hakkındaki suçlamaları ve darbenin yönetildiği iddialarını kesin bir dille reddetti:
"Eğer listeyi ben yapmış olsaydım, en fiyakalı görevi almalıydım," diyerek Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmasının mantıksız olduğunu savundu.
"Üssümdeki tüm kameralar faaldi, hiçbirisi kapatılmadı," dedi ve darbeyi yönetmek istese tüm F-16'ları harekâta hazırlatacağını belirtti.
Darbeyi bilmelerine rağmen önlem almayan, görevden alınmayan ve üstüne bakan yapılan komutanların başarısızlığının sorgulanmasını istedi.
Evrim, Akıncı ve Marmaris’e ait 17:00 ile 06:00 arasındaki HTS kayıtlarının getirtilmesi halinde her şeyin ortaya çıkacağını savundu.
Evrim, davanın toptan bozulması ve gerçek suçluların yargılanması gerektiğini belirterek savunmasını bitirdi. Hakan Evrim'in avukatlığını yapan oğlu İlhan Evrim'in "Babam bence suçsuz. Objektif olamam, ama hayat da objektif değil" sözleri salonda alkış aldı.
Kaynak:Haber Merkezi