AB gıda ürünlerini Türkiye'ye iade ediyor: Zehirli gıdalar soframıza mı dönüyor?

AB gıda ürünlerini Türkiye'ye iade ediyor: Zehirli gıdalar soframıza mı dönüyor?
Türkiye'den yurt dışına ihraç edilen gıda ürünlerinde, izin verilen sınırların üzerinde pestisit (zirai ilaç) ve aflatoksin (küf toksini) gibi zararlı maddelerin tespit edilmesi sonucu ülkeye iade edilen ürün sayısı endişe verici boyutlara ulaştı.

Türkiye'den yurt dışına ihraç edilen gıda ürünlerinde, izin verilen sınırların üzerinde pestisit (zirai ilaç) ve aflatoksin (küf toksini) gibi zararlı maddelerin tespit edilmesi sonucu ülkeye iade edilen ürün sayısı endişe verici boyutlara ulaştı. Avrupa Birliği'nin Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)'nin 2025 yılının ilk dokuz ayına ait verileri, Türkiye'nin bu alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

AB'ye gönderilen ve uygunsuz bulunduğu bildirilen gıda ürünleri listesinde Türkiye, yılın ilk dokuz ayında toplam 384 bildirimle ilk sırada yer aldı. Türkiye'yi bu alanda 223 bildirimle Çin takip etti.

Türkiye'den ihraç edilen ve şikayet konusu olan ürün grupları:

  • Meyve ve Sebze Grubu: En çok şikayet bu grupta toplandı.

  • Kuruyemiş, Çekirdek ve Tohumlar: 89 bildirim

  • Baharatlar ve Otlar: 30 bildirim

  • Kanatlı Eti ve Ürünleri: 24 bildirim

  • İncir Şekerleme Türevleri: 15 bildirim

Sorunlu ürünler arasında özellikle kuru incir ve biber çeşitleri öne çıktı:

  • Kuru İncir: Aflatoksin ve okratoksin A içeriği nedeniyle 70'in üzerinde bildirimle listenin başında yer aldı.

  • Biber Çeşitleri: Yüksek seviyede pestisit kalıntıları nedeniyle 20'den fazla bildirime konu oldu.

  • Diğer sorunlu ürünler arasında üzüm yaprağı, armut, kayısı, domates ve nar da yer aldı.

Yapılan bildirimlerin büyük çoğunluğu, mikotoksin (aflatoksin), pestisit kalıntısı ve mikrobiyolojik risk (salmonella) içerikliydi.

Almanya iadede de ilk sırada

Türkiye kaynaklı gıda ürünleriyle ilgili en fazla bildirimde bulunan ülke Almanya oldu. Almanya, 99 bildirimle listenin başında yer alırken, onu sırasıyla Bulgaristan (49), İtalya (48), Hollanda (33) ve Fransa (28) takip etti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar