Sipariş verenler dikkat: Kuryenin getirdiği yemek 'sahte restoran'dan çıkabilir
Yemek sipariş platformlarında tek bir gerçek restoranı farklı isim, adres ve yorumlarla birden fazla işletme gibi gösteren iki şirkete Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından ceza yaptırımı uygulandı.
GAZETE PENCERE - Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, tek bir gerçek restorana sahip olmalarına rağmen yemek sipariş platformlarında birden fazla restoran varmış izlenimi oluşturan iki şirkete idari yaptırım uyguladı.
YEMEK PLATFORMLARINDA “SAHTE RESTORAN” TESPİTİ
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, yemek sipariş platformlarında tüketicileri yanıltan uygulamalara yönelik denetimleri kapsamında iki ayrı şirket hakkında yaptırım kararı aldı.
13 Ağustos 2026 tarihli ve 372 sayılı Reklam Kurulu toplantısında görüşülen dosyalarda, iki ayrı restoranın yemek platformlarında gerçekte bulunmayan farklı işletme adları, adresler ve tüketici değerlendirmeleri kullandığı tespit edildi.
Söz konusu yöntemle tüketicilerde, farklı adreslerde faaliyet gösteren birden fazla bağımsız restoran bulunduğu yönünde yanıltıcı algı oluşturulduğu değerlendirildi.
Bu kapsamda ilgili restoranlara idari para cezası ile reklam ve ticari uygulamaları durdurma cezası verilmesine karar verildi.
SAHTE YORUMLAR VE İNDİRİMLER DE İNCELEMEDE
Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu aracılığıyla internet siteleri, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar ve diğer dijital platformlardaki aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarla manipülasyonlara yönelik denetimlerin sürdürüldüğünü bildirdi.
Denetimler kapsamında;
Gerçeği yansıtmayan fiyat gösterimleri,
Sahte indirimler,
Örtülü reklamlar,
Influencer tanıtımları,
Sahte veya manipüle edilmiş tüketici yorumları,
Tüketiciyi belirli bir davranışa yönlendiren dijital tasarımlar
inceleniyor.
İnternet reklamlarına 10,8 milyon TL’ye kadar ceza
Reklam Kurulu tarafından aykırılık tespit edilmesi halinde internet reklamları için 10 milyon 837 bin 65 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
Bakanlık, gerekli görülen durumlarda erişim engeli kararı da verilebildiğini belirtti.
Ticaret Bakanlığı, dijital pazarda tüketicilerin ekonomik çıkarlarını ve dijital ortama duydukları güveni korumak amacıyla denetim ve yaptırımların sürdürüleceğini açıkladı.
Kaynak:Haber Merkezi