Adalet Bakanı Tunç'tan hukuk devleti çıkışı: Hukuk devletinden rahatsız oluyorlar

Adalet Bakanı Tunç'tan hukuk devleti çıkışı: Hukuk devletinden rahatsız oluyorlar
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devletidir" sözlerine gelen eleştirilere yanıt verdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devletidir" sözlerine gelen eleştirilere yanıt verdi ve hukuk devleti kavramından ne anladıklarını açıkladı.

Konuşmasında sık sık "Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devletidir" dediğinde bazı çevrelerin rahatsız olduğunu belirten Bakan Tunç, bu rahatsızlığın nedenini geçmişteki yargı sistemlerine duyulan özleme bağladı:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devletidir diye konuşmamın içerisinde söylediğim zaman birileri maalesef çok rahatsız oluyor. Neden rahatsız oluyorlar? Çünkü hukuk devletinden rahatsız olduklarını görüyoruz."

28 Şubat yargısı

Tunç, eleştirenlerin savunduğu yargı sistemini sert ifadelerle eleştirdi:

"Onların hukuk devletinden anladıkları 27 Mayıs hukuk devleti... Adnan Menderes'i ve bakanları asan yargı sistemi. Onların hukuk devletinden anladıkları 12 Eylül, gençlerin yaşını büyüterek bir sağdan bir soldan diyerek idama mahkum eden yargı..."

"Onların bağımsız ve tarafsız yargıdan anladıkları 28 Şubat vesayetçilerinin karşısında el pençe durduran, hazır ola geçen yargı sistemi. O 28 Şubat'ta üniversite birincisi kızlarımız yaka paça kürsülerden atılırken yargı o atanları soruşturdu mu? Soruşturmadı. İşte istedikleri yargı o yargı sistemi."

Bakan Tunç, kendi yönetimlerinin hukuk devleti anlayışını ise mevcut soruşturmalara atıfla şöyle tanımladı:

"Ama bizim hukuk devletinden anladığımız 15 Temmuz darbecilerinden hesap soran yargı, yolsuzluktan da hesap soran yargı, hırsızlıktan da hesap soran yargı. İşte o nedenle hazmedilemeyen bu. Aradaki fark bu."

Hukuk güvenliği konusunda Türkiye'nin dünyanın en gerisinde olduğu yönündeki "kara propagandaya" gençlerin aldanmaması gerektiğini söyleyen Tunç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yargısının bağımsız ve tarafsız olduğunu, "Türkiye'nin üzerinde gösterilen ülkelerden kat kat önde" olduğunu savundu.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar