Ankara’da deprem zirvesi: Kalıcı konutlarda kaynak ve alt yapı sorunu

Türkiye’yi derinden sarsan ve 11 ili etkisi altına alan depremin ardından yapımına başlanan kalıcı konutlarla ilgili sorunlar masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra ilgili bakanların katılımıyla yapılan toplantıda, sorunlu alanlar ortaya çıktı.

Kalıcı konut sorunu

Edinilen bilgiye göre kalıcı konutların yapımıyla ilgili sorun olmadığı ancak evlerin alt yapı sorunlarının çözülmesi gerektiği belirtildi. Elektrik, su, doğalgaz, haberleşme gibi alt yapı çalışmalarının kaynak ve zaman gerektirdiği, konutların tesliminden önce bunların hızlandırılmasının şart olduğu ifade edildi. Ayrıca, bölge belediyelerinin depremzede olduğu için bu konutlara ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılama güçlerinin olmadığı da dile getirildi. Bu konutların yaşanabilir hale gelmesi için gerekli alt yapıyı ilgili bakanlıkların yapması planlandı.

Kaynak yaratma sıkıntısı

Toplantıda kalıcı konutların tüm gereksinimleri için ilgili bakanlıklar ile belediyelerin koordineli çalışması gerektiği, bakanlıkların deprem bölgelerine öncelik vererek yatırım programlarını ona göre yapmaları gündeme geldi. Bu noktada en büyük sorunu kaynak oluşturuyor. Deprem fonu ile yurt dışından kaynak yaratılmaya çalışılsa da bütçe olanaklarının yetersizliği hükümeti zorluyor.

Belediyeler çaresiz

Deprem toplantısında, belediye olanaklarıyla yapılacak işler konusunda zorluklar olduğu da bildirildi. Belediye olanaklarının, örneğin yol yapımı gibi alt yapı çalışmalarına yetmediği, belediyelerin depremzede olduğu için gerekli yatırımlara kaynak ayıramadığı belirtildi. Bu nedenle belediyelerin yapacağı bazı işleri, ilgili kurumlar ve ilgili bakanlıkların üstlenmesi kararlaştırıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi