Bakan Tekin, MESEM için patronlara destek verdi; 'esnekliği' savundu
Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalıştırılan çocukların iş cinayetlerinde yaşamını yitirmesi kamuoyunda tepki çekerken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den dikkat çeken açıklamalar geldi.
Evrensel'in haberine göre Bakan Tekin, öğrencilerin çalışma saatleri ve koşullarıyla ilgili "esnekliği" savundu.
"Gece 22.00'ye Kadar Yasal, Hafta Sonu Veli İzniyle"
Birçok öğrencinin haftada 1 gün okula gitmesi gerekirken tam zamanlı çalıştırıldığı ve mesai saatlerinin 15 saati bulduğu eleştirilerine yanıt veren Tekin, yasal sınırın gece 22.00 olduğunu açıkladı.
Bakan Tekin şu ifadeleri kullandı: "İşletmede yapılan beceri eğitimi hafta içi günlerinde ve günde 8 saati geçmemek üzere gece saat 22.00’ye kadar yapılmalıdır. Ancak, cumartesi veya pazar günü öğrencinin işletmeye gelmesi isteniyorsa öğrencinin velisinden izin alınması gerekmektedir."
Tekin, işletmelerin kurallara uymaması durumunda yetkinin okul müdürlükleri ve velilerde olduğunu belirterek, "Sözleşmeyi feshetme yetkileri var" dedi.
230 merkez denetlendi
Bakanlık verilerine göre, 2025 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplam 230 mesleki eğitim merkezi denetlendi. Tekin, işletmelerde verilen eğitimin müfredata ve mevzuata uygunluğunun incelendiğini savundu.
Ancak Bakan Tekin'in daha önceki bir açıklamasında "İş yerlerinin iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmasının zorunlu olmadığını" söylemesi ile genelgedeki "İSG tedbirlerinin takibi" vurgusu arasındaki çelişki dikkat çekti.
Patrona desteği savundu
Bakan Tekin, "Devlet Katkısı" adı altında işletmelere aktarılan bütçeyi de savundu. Bu desteğin yeni istihdamı teşvik etmek amacıyla verildiğini belirten Tekin, "Emekli olmayanların ve eğitim almadığı bir meslekten istihdam olacakların destekten yararlanması için düzenleme yapılmıştır" dedi.
Kaynak:Evrensel