Çorum'da 5,6 milyon TL'lik yapı ruhsatı ücreti toplanmadı iddiası

Çorum'da 5,6 milyon TL'lik yapı ruhsatı ücreti toplanmadı iddiası
Çorum İl Genel Meclisi’nde yapılan toplantıda, bazı firmalara yapı ruhsatı bedeli alınmadan ruhsatların verildiği iddia edildi. Toplamda 5 milyon 657 bin TL’lik bir tutarın tahsil edilmediği belirtildi ve idari inceleme başlatıldığı duyuruldu.

Haber: Erkan KARACA

(ÇORUM) - Çorum İl Genel Meclisi'nde gerçekleştirilen toplantıda, bazı firmalara yapı ruhsatı ücreti alınmadan ruhsatların verildiği iddiaları gündeme geldi. Tahsil edilmediği belirtilen toplam meblağ ise 5 milyon 657 bin TL'yi aşıyor. Konuyla ilgili idari bir inceleme başlatıldığı bildirildi.

Toplantıda, Çorum İl Özel İdaresi Yapı Kontrol Müdürlüğü'nün verdiği yapı ruhsatlarındaki bazı firmalardan ücret alınmadığı öne sürüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonu ile Araştırma Geliştirme Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, toplamda 5 milyon 657 bin 229 TL tutarındaki yapı ruhsatı bedelinin tahsil edilmeden ruhsat verildiği belirlendi.

Yapı Kontrol Müdürü Burak Çağlar, İl Genel Meclisi toplantısında yaptığı açıklamada, 2025 yılı hizmet tarifesine dayanarak 94 yapı ruhsatı başvurusunun incelendiğini, bu başvurulardan 65'inin ücret muafiyeti kapsamında olduğunu, 29'unun ise ücretli olması gerektiğini ifade etti. Çağlar, ücretli olması gereken başvurulardan yalnızca 14 bin TL'nin tahsil edildiğini, ancak yaklaşık 5 milyon TL'nin üzerinde bir bedelin alınmadığına dikkat çekti.

Çağlar, "Ticari yapılar grubunda 22 başvuru bulunuyor. Bu dosyaların 4'ünde yapı ruhsatı hizmet bedeli alınmadığı, tahsil edilmeyen toplam miktarın 4 milyon 30 bin 384 TL olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun idari bir kargaşadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Veli Uysal, 4 firmadan ücret alınmadığını vurgulayıp, "Bu firmalardan neden ücret alınmadı, hesaplama hatası mı yapıldı?" diye sordu. Müdür Çağlar, "Bunlar hesaplanmamış, idari bir durum söz konusu" ile yanıt verdi. Bunun üzerine CHP Dodurga İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Akgül, "Ruhsat parası alınmadan neden veriliyor? Nasıl hesaplanmaz, bir şekilde hesaplanır" diyerek tepki gösterdi.

İl Genel Meclisi Başkanı Muhammed Fatih Temur ise konunun idari bir ihmal olabileceği konusunda bir değerlendirme yaparak, "Rapor sonucunda ortaya çıkan bu durumun sehven yapılmış bir hata olduğu düşünülüyor. Ancak kasıtlı bir ihmal varsa bunun da gereği yapılacak. Ruhsat bedellerinin tahsili için gerekli süreç başlatıldı" şeklinde konuştu.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar