Çorum'dan açılan dava İmamoğlu kararı için önemli: AYM gündemine aldı!
Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret suçunda verilen cezaların alt sınırını düzenleyen TCK maddesini Anayasa'ya uygunluk açısından incelemek üzere 11 Aralık Perşembe günü gündemine alıyor. Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yapılan başvuruda, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinin 3/a bendindeki "cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz" hükmü ile 131. maddedeki "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen suçlar" ibaresinin iptali talep ediliyor.
AYM'den çıkacak olası bir iptal kararı, İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu hakkında "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" kapsamında verilen iki mahkûmiyet kararını doğrudan etkileyebilir:
Akın Gürlek Davası: İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik sözleri nedeniyle verilen 1 yıl 5 ay 15 günlük hapis cezası.
"Ahmak" Davası: YSK üyelerine yönelik ifadeleri nedeniyle verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası.
Hukukçular, iptal kararı verilmesi hâlinde bu dosyalarda hem cezanın alt sınırı hem de şikâyet şartı yönünden tüm yargılama süreçlerinin sil baştan değişebileceğini belirtiyor.
Şirin'den açıklama
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Şirin, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, kamu görevlisine hakarette alt sınırın ağırlaştırılmasının ifade özgürlüğüyle bağdaşmadığını savundu. Şirin'e göre TCK 125/3 hükmü, Anayasa’nın düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğünü düzenleyen 26. ve 28. maddelerine aykırılık teşkil ediyor.
Prof. Dr. Şirin, AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını hatırlatarak, "Bir kişinin yetkisi ve kamusal gücü arttıkça eleştiriye katlanma yükümlülüğü de artar" dedi. Demokrasinin, kamu gücünü kullananların sert ve rahatsız edici eleştirilere maruz kalmasını zorunluluk saydığını belirten Şirin, kamu görevlilerine yönelik ifadeleri daha ağır cezalandıran normun bu mantığı tersine çevirdiğini söyledi. Şirin, bu ayrı alt sınırın, ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etki yarattığını ve kamuoyunun denetleme hakkını zayıflattığını ifade ederek söz konusu hükmün iptali gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Şirin, "ahmak davası" dosyasında da normun aykırılığını bilimsel mütalaayla ortaya koyduklarını hatırlatarak, AYM'nin de bu yönde karar vermesi gerektiğini dile getirdi.
Kaynak:ANKA