Haber: Mehmet Rebii Özdemir
(SAMSUN) - Kanadalı Centerra Gold şirketinin Dürtmen Dağı'nda planladığı maden arama çalışmaları protesto edildi.
Alaçam ilçesinde SASKİ Şube Müdürlüğü önünde toplanan çok sayıda protestocu, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Protestocular, yürüyüş boyunca "Dürtmen vatandır" sloganları attı. Bazı kent sakinleri de protestoculara balkonlarından alkışlarla destek verdi.
Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Adnan Korkmaz, yaptığı açıklamada, haziran ayında çıkarılan İklim Yasası ve Temmuz'daki maden yasasının, yabancı şirketlerin talebiyle hazırlandığını ve çevre tahribatını artırdığını belirtti.
Korkmaz, "Uzun yıllardır madencilik yapılıyor ama zenginliğimiz artmıyor. Toprağımız, suyumuz ve havamız geri dönüşü olmayan bir tahribat tehdidiyle karşı karşıya." dedi. Korkmaz, çevre ve gelecek nesiller için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
CHP Alaçam İlçe Başkanı Fuat Canbaz da "Sermayenin ülkemize yönelik saldırılarına karşı birlikte durmak için toplandık. Dürtmen Yaylası, bölgenin can damarıdır; bu güzelliğin yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.
Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Üyesi Hale Onur Erdoğan da "Asıl mesele, kararlılıkla savaşmaktır; Kanadalı firmaların buraya girmesine izin vermemek ve vatan topraklarımızı korumak adına tüm gücümüzle mücadele etmeliyiz." diye konuştu.
Dürtmen Vatandır Platformu Sözcüsü Hasan Uslu ise "Halkın yüzde 90'ı bu duruma karşı. Mücadelemizi, resmi kurumlardan "Dürtmen Maden Sahası olmayacak" yanıtı alıncaya kadar sürdüreceğiz" ifadesini dile getirdi.