Erzurum 2. OSB'deki top mermileri nedeniyle yatırımcılar sıkıntı çekiyor
Haber: Orhan BOZKURT
(ERZURUM) -Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde toprak altında tespit edilen ve kökeni bilinmeyen yüzlerce top mermisinin imha işlemi sırasında, çevredeki fabrikalarda kayma ve çatlaklar ortaya çıktı. Yatırımcılar duruma büyük tepki gösterirken, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, şu ana kadar toprak altından çıkarılan mermi sayısının 800 olduğunu ifade etti.
İstihdama katkıda bulunmak amacıyla kurulan Erzurum 2. OSB'de zemin kaymaları yüzünden bazı fabrikalar zarar gördü. Aziziye ilçesindeki 3. etap projeleri de patlayıcı madde nedeniyle durmak zorunda kaldı. Askeri bölgeye inşa edilen OSB'deki toprağa gömülü top mermilerinin kontrolsüz bir şekilde patlatılması, bazı fabrikanın zeminlerinde kaymalara yol açtı.
Vali Çiftçi: "Menşei belli değil"
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 9. Kolordu Komutanlığı ile konuyu görüştüğünü belirtti ve top mermilerinin menşei hakkında detayların belirsiz olduğunu dile getirdi. Çiftçi, şunları aktardı:
"Menşei belli değil, 1. veya 2. Dünya Savaşından kaldıkları tahmin ediliyor. TSK'da herhangi bir kayıtları yok, kimin ne amaçla o bölgeye gömüldüğüne dair bir bilgiye ulaşamadık. Yatırım yapan sanayicilerimizin top mermilerinin taşınarak güvenli bir bölgede imha edilmesi yönünde talepleri var. Bu nedenle ilk etapta saha dışına taşınması düşünüldü ancak patlama ihtimali yüksek olduğu için o bölgede imha edilmesine karar verildi.
Yatırımların zarar görmemesi için günde 3-4 adet patlatma yapılıyor. Şu ana kadar 800 civarında top mermisi toprak altından çıkarıldı. Van'dan zırhlı araç talep ettik. Öngörülemeyen bir durum."
"Fabrikamız başımıza yıkılıyor"
Bölgedeki ilk yatırımcılar arasında yer alan Çoruh Boru Plastik Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akçin, yaşanan sarsıntılardan dolayı ürettikleri 18 bin metre borunun, testlerden geçmemesi nedeniyle israf olduğunu ifade etti.
Durumu defalarca OSB Yönetimine bildirmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığını vurgulayan Akçin, "Yaklaşık 35 yıldır bu sektörün içerisindeyim. 2023 yılının 11'inci ayında start verdik ve üretime başladık. Şu an 70 personel istihdam ediyoruz ve ürettiğimiz boruları ülkenin dört bir tarafına gönderiyoruz. 30 dönüm arsa üzerine kurduğumuz 5 dönüm kapalı alana sahip fabrikamız, başımıza yıklıyor ve yetkililerin sesi çıkmıyor. Zararımız çok büyük, ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.
Yaşadığı zararların milyonlarca lira olduğunu belirten Akçin, şunları kaydetti:
"Pasinler yolunda yerle bir olan bölgeye o dönemin parası ile yaklaşık 3 milyon liralık yatırım yaptık ve paramız toprağa gömüldü. Şimdi burayı tahsis ettiler ve memleketimize yatırım için elimizdeki avucumuzdakileri yatırarak işe koyulduk. Fabrikamız üretime başladı ve bir sürü insan ekmek yiyor. Ben hammadde bulmak için, sistemi yürütme adına mücadele ederken OSB yönetimi destek olmadıkları gibi bir de bize farklı talepler dayatıyorlar. Şimdi bu patlamalar nedeni ile sorun olan parselde istinat duvarı yapılması gerektiğini yönetim söylüyor. Milyonlarca lira yatırım yaptım, hala istinat duvarını benim yapmamı istiyorlar. Kendilerinin hatasını bizlerden çıkarmaya çalışıyorlar. Hakkımı kanuni yollardan arayacağım."
"Ürünlerimiz testten geçmiyor"
Patlamalardan önce ürettikleri boruların testlerden sorunsuz geçtiğini aktaran Akçin, şöyle devam etti:
"Mayın ve dinamitleri patlattıkça fabrika zemini kayıyor. Bizim makinalarımız çok hassas, zemin kaydıkça ürettiğimiz borular standartlara uymuyor, yapılan testlerden geçmiyor. Şu an yaklaşık 18 bin metre boru testlerden geçmeyerek çöp oldu.
Biz buranın ilk yatırımcı ve üretime başlayan firmasıyız. Geldiğimizde bir sürü vaatler verilmesine rağmen hiç biri tutulmadı. Yatırıma başlarken ne bir yol ne de su vardı. Kışın kar yağdığında ne yapacağımızı şaşırıyor, her seferinde Sayın Sekmen'in kapısını çalıyorduk. Sağolsun her aradığımızda sorunumuzu çözüyordu ama OSB Yönetimini anlamak mümkün değil. Sayın Vali'den aylardır randevu talep ediyorum ama bir türlü alamıyorum. Bizleri kaderimizle baş başa bırakıyorlar. Burası başımıza yıkıldıktan sonra mı randevu verecek, sorunlarımızı çözecekler?
Greyderler, dozerler gidip gelemiyor. Sağolsun Başkan Sekmen'e ilettiğimizde hemen hallediyor. OSB Bölge Müdürü Fırat Karakaya da benden vermediği hizmetin bedelini tahsil etmeye çalışıyor. Çöp tenekelerini dahi Aziziye Belediye Başkanını aradık, gönderdi. Ama OSB Yönetimi çöpleri dahi aldırmıyor."
Yakında açılması planlanan Kablo Fabrikası'nda da şimdiden sorunlar yaşanıyor. İlk aşamada 20 personelle faaliyete başlayacak fabrikada asma tavanların çökmesi ve duvarlarda çatlaklar oluşması, yönetim tarafından hızlı bir çözüm talep edilmesine neden oldu.
Kaynak:ANKA