Gayrettepe yangın davasında gerilim: 29 işçi hayatını kaybetmişti!

Gayrettepe yangın davasında gerilim: 29 işçi hayatını kaybetmişti!
İstanbul Gayrettepe’de 2 Nisan 2024 tarihinde Masquerade gece kulübünde çıkan ve 29 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın 12. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görülmeye başland

İstanbul Gayrettepe’de 2 Nisan 2024 tarihinde Masquerade gece kulübünde çıkan ve 29 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın 12. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görülmeye başlandı. 22 Aralık 2025 tarihli duruşmaya acılı ailelerin feryatları ve sanık avukatlarıyla yaşanan sert tartışmalar damga vurdu. Aileler, olayın "bilinçli taksir" değil, göz göre göre gelen bir "olası kast" olduğunu vurgulayarak belediye ve bakanlık yetkililerinin de yargılanmasını talep etti.

Hayatını kaybeden Şivan Dolu’nun kardeşi Zülfiye Dolu, mahkeme heyetine seslenerek davanın gidişatına dair çarpıcı bir örnek verdi:

"Neden bu mahkemelerde biz avukat gibi davranıyoruz? Yapay zekaya vakamızı anlattım; bana ‘Bu olası kasttır’ diyor. 29 insan için bilinçli taksir değil, olası kastla yargılama istiyoruz. İçimizi başka türlü soğutamazsınız."

"17 yaşındaki Efe asıl kahramandır"

Duruşmada bazı sanıkların "kahraman" ilan edilmesine tepki gösteren aileler, gerçek kahramanın 17 yaşında hayatını kaybeden Efe Demir olduğunu söyledi. Efe’nin babası Adem Demir, "Oğlum eline yangın tüpü alıp insanları kurtarmak için alevlere daldı. O benim ilk göz ağrımdı, artık mezarına huzurlu gitmek istiyorum" diyerek sanık patronlara tepki gösterdi.

"Çalışmayan kendine iş bulsun" baskısı

Kader Uzun Kaçmaz, kardeşinin Ramazan ayında çalışmak istememesine rağmen mobbinge maruz kaldığını ifade etti: "Bize mesajları gösterdi; 'Çalışmayanlar kendine başka iş bulsun, bayramdan sonra gelmesin' demişler. Kardeşimi zorla çalıştırdılar."

Duruşma salonunda tansiyon birkaç kez yükseldi ve mahkeme heyeti ara vermek zorunda kaldı:

"Gevezelik Yapma" Hakareti:

Tutuklu sanık patron Şazi Şehzade Şekergümüş'ün, abisini kaybeden Hasret Uzun'a "Gevezelik yapma" demesi üzerine salonda arbede çıktı.

Sanık avukatı Engin Çelebi’nin ailelere yönelik doğrudan hitabı ve tavırları nedeniyle aileler avukatın salondan çıkarılmasını talep etti, aile avukatları heyeti alkışlarla protesto etti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar