İBB iddianamesinden gariplikler: Birbirlerini rüşvetle suçladılar ama ikisi de serbest

İBB iddianamesinden gariplikler: Birbirlerini rüşvetle suçladılar ama ikisi de serbest
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan İBB soruşturması iddianamesinde, sanıkların etkin pişmanlık hükümleri çerçevesindeki ifadeleri yer aldı. Bu ifadeler içinde bir takım gariplikler de var

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan İBB soruşturması iddianamesinde, sanıkların etkin pişmanlık hükümleri çerçevesindeki ifadeleri yer aldı. Soruşturmanın merkezinde ise Sarılar Grup'un iddia ettiği 63 milyon TL'lik rüşvet muamması bulunuyor. İştiraklerden Sorumlu Başkan Danışmanı Ertan Yıldız ve İSTAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökmen Togay, bu rüşveti birbirlerinin üzerine attılar. Buna rağmen, her iki isim de tahliye edildi.

Soruşturmanın kilit ismi Ahmet Sarı, 27 Mayıs tarihli ifadesinde, Sarılar firmasının bu süreçte toplam 63 milyon TL parayı Ertan Yıldız'a verdiğini iddia etti. Sarı, paraların Togay aracılığıyla gönderilen farklı şoförler tarafından Kağıthane'deki şirket binasından teslim alındığını belirtti.

Ertan Yıldız'ın Savunması: "Togay adımı kullandı"

Tahliyesinin ardından ek ifadeler veren Ertan Yıldız, 12 Ağustos tarihli ifadesinde bu iddiayı kesinlikle reddetti:

Yıldız, Sarılar firmasının herhangi bir yetkilisiyle para konuşmadığını, onlardan para almak için eleman göndermediğini söyledi.

Yıldız'a göre olay şöyle: "Anladığım üzere Ziya Gökmen Togay Sarılar'a ‘Ertan Bey para istiyor’ diyerek para almıştır. Oysa benim böyle bir şeyden haberim dahi yoktur... Ziya Gökmen Togay, ‘Ertan Bey para istiyor’ diyerek kendi gönderdiği elemanlarla para almış olduğu anlaşılmaktadır. Bu parayı ne yaptığını bilmiyorum."

2 Ziya Gökmen Togay'ın savunması: "Talimatı Ertan Yıldız verdi"

İSTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay ise 24 Haziran'daki etkin pişmanlık ifadesinde suçu Ertan Yıldız'a yükledi:

Togay, göreve başladığında Ertan Yıldız'ın Sarılar firmasına kendi bilgisi olmadan ödeme yapılmaması talimatı olduğunu belirtti.

Yıldız'ın bazen kendisini arayarak Sarılar firmasının maddi sıkıntıda olduğunu ve ödeme yapılması gerektiğini söylediğini aktardı.

Togay, "Ben sadece bana verilen talimat gereği İsmail Sarı’ya Ertan Yıldız size bir iki gün sonra birisini gönderecekmiş şeklinde bilgi verirdim" diyerek, kendisinin sadece talimatı ilettiğini iddia etti.

Soruşturmada; bir itirafçının (Ahmet Sarı) para verdiğini iddia etmesine ve iki kilit ismin (Yıldız ve Togay) 63 milyon TL'lik rüşveti birbirlerinin üzerine atarak zıt ifadeler vermesine rağmen, her üç ismin de iddianame henüz tamamlanmadan adli kontrol veya ev hapsi şartıyla tahliye edilmiş olması dikkat çekti.

Sarılar Grubu

Öte yandan, rüşvet iddialarının merkezindeki Sarılar İnşaat firmasının AKP'li belediyeler başta olmak üzere kamudan aldığı ihalelerin sayısı da gündeme geldi. Şirketin, 2018-2023 yılları arasında AKP'li Bayrampaşa Belediyesi'nin araç kiralama ihaleleri de dahil olmak üzere, kamudan toplam 135 ihale aldığı ortaya çıktı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar