İktidardan "sahte belge" baskısı: Manipülasyona direnen kurumlar var

Gazete Pencere’de Nuray Babacan’ın köşe yazısına göre hem iktidar, hem de muhalefet "bilgi ve belge üzerinden" birbirini hırpalama peşinde. Burada asıl sorun, bilgi ve belgelerin gerçeği ne kadar yansıttığı. İddiaları göre, iktidarın "manipülasyon ve belge üretmesini istediği" bazı kurumlar direniyor.

KARALAMA VE KARARTMA

Nuray Babacan'ın bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

İktidar kanadından kulağımıza gelen bilgilere göre, bu konuda farklı yaklaşımlar var. Örneğin, devletin bazı kurumları bu tür bilgi ve belgelerin paylaşılması, üretilmesi ve manipülasyon amacıyla kullanılması konusunda pek de istekli değil. Bazı AKP’lilerin işi, MİT yönetimine sitem etmeye kadar götürdüğünü söyleyelim.

“Yok mu hiç, CHP’li- HDP’linin telefon konuşması?" diye sorabilecek kadar ileri gidebiliyorlar. Millet İttifak yöneticilerini zor durumda bırakacak "tape-görüntü" arayışındalar. Ancak, devletin her kurumundan aynı performans sağlanamamışa benziyor. Bazı kurumların özellikle hukuk dışı talepler konusunda temkinli olduğu görülüyor.

İÇİŞLERİ NE YAPIYOR?

Bu mesafeli duruşun İçişleri Bakanlığı için geçerli olduğunu söylemek zor. İçişleri Bakanlığı’nın iki hazırlığı kaygıları besledi. Birincisi "Jandarma Genel Komutanlığı"na tüm birliklerin oy kullanmadan sonra görev yerinde olması talimatı", diğeri, "seçim sonuçlarının anında izlenmesi için YSK’dan İçişleri Bakanlığı’na uç verilmesinin istenmesi" oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından alınan önlemlere jandarmayı eklemek nasıl bir mesaj? Seçim sonuçlarına anında ulaşmanın amacı ne?

SONUÇLARI GİZLEME

Seçim günü, sonuçların kamuoyuna duyurulması konusunda psikolojik bir savaş yaşanacak. Yerel seçimlerde İstanbul sonuçlarının kamuoyuna yansıtılmasında yaşananlar unutmadı. Anadolu Ajansı’nın bilgi akışının kesilmesinin perde arkası yeterince konuşulmadı. AA sisteminin doğrudan AKP Genel Merkezi'ne bağlı olduğu, ajans çalışanlarının partide görevlendirildiği, bilgi akışının kesilmesi talimatının buradan verildiği, hatta işleminde bizzat genel merkezden yapıldığı iddialarını hiç tartışmadık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi