Kararsızlar, Erdoğan'ı sahaya çıkartıyor

Seçim için geri sayım başlarken halen kamuoyu araştırmalarında yüzde 10’dan fazla çıkan kararsız seçmen, partilerin öncelikli çalışmaları arasına girdi. Bu seçmenin yarısının daha önce AKP’yi tercih ettiği ve şu anda tercih noktasında zorluk çektiği belirtiliyor. ‘Yanıt vermeyen ve fikrim yok’ diyenlerle birlikte kararsız kitlesi yüzde 13’e çıkıyor.

Siyasi partiler, bayramdan sonra yoğunlaşacak seçim kampanyalarında, öncelikli bu kitleyi ikna etmeye çalışacak. Edinilen ilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan toplantılarda, ‘’Kararsızları ikna ederek gönlüne gireceğiz, ağırlıklı olarak bu kişilere yönelik çalışın” talimatını verdi. Partide kararsızların büyük bölümünün, partinin son yıllardaki politikalarını onaylamayan, ekonomik kriz ve yolsuzluk gibi iddialardan rahatsız olan eski seçmen olduğu biliniyor. Bazı partililer, kadın hakları konusundaki kafa karıştıran son açıklamalardan sonra kadın ve genç seçmende de çözülme olduğunu belirtiyorlar.

SEÇİME AZ KALDI AMA

Kamuoyu araştırmalarında seçime bir ay kala kararsız ve ‘fikrim yok’ diyen kitlenin bu kadar yüksek olması şaşkınlık yaratıyor. Kampanyaların son bir ayının bu yüzden önemli olduğu belirtiliyor. Kararsızların oranı ‘yanıt vermek istemeyenler veya fikrim yok’ diyenlerle birlikte yüzde 13’e yaklaşıyor.

KARARSIZLAR HALA YÜKSEK

Kararsızlar içindeki dağılıma bakıldığında bu kitlenin yarısından fazlasının AKP seçmeni olduğu belirtiliyor. Kararsızlara, ‘seçimi kimin kazanacağı sorulduğunda’ ise yüzde 50 oranında iki lider için eşit dağılım çıkıyor. Son dönem kararsızlıklarında liste memnuniyetsizlikleri, ittifaklara verilen adaylar gibi faktörlerin de etkili olduğu, ancak seçim gününe kadar bu kitlenin tercih noktasına geleceği belirtiliyor. Partiler, bu nedenle halen gri alandaki kitleyi yanına çekebilmek için yeni çalışmalar yapılıyor.

KRİTİK BİR AY

Partilerin saha çalışması, bayramın ardından hız kazanacak. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı çalışma planlarını yaparken, kendileri açısından kritik olan illere ağırlık verecekler. Erdoğan’ın iki ay önceki toplantılarda miting yerine ‘açılışlar ve salon toplantıları’ yapılması yaklaşımından vazgeçtiği, Millet İttifakı’nda dört koldan yapılan mitinglerin ardından sahada daha fazla yoğunlaşma kararı aldığı belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi