Klinik psikolog Beyhan Budak, 'Kurtarıcı çocuk' rolünün sonuçlarını açıkladı
(BALIKESİR) - 1. Balıkesir Kitap Fuarı'nda konuşan klinik psikolog Beyhan Budak, çalışan ebeveynler için "kurtarıcı çocuk" rolünün ileride doğurabileceği sorunlara dikkat çekti. Budak, "Anne ve baba o kadar yoğun bir işte çalışıyorlar ki, evin büyük çocuğu kardeşlerine ebeveynlik yapıyor. Büyüdüklerinde de nerede sorunlu birey varsa onları keşfedip, onlara annelik, babalık yapmaya başlıyorlar" dedi.
Klinik psikolog ve yazar Beyhan Budak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bu yılki ilk Balıkesir Kitap Fuarı'nda kitap severler ile bir araya geldi.
"Dünyayı sosyal medyada kurtarıyoruz ama komşumuza selam vermeyen insanlara dönüştük"
"Terapi Defteri" başlıklı söyleşisinde travmalar hakkında konuşan Budak, "Travmasız, zorlukları olmayan bir hayat düşünemiyorum ama herkes hayatındaki travmalarından, hayatın kendisinden şikayet ediyor. Zannediyoruz ki şikayet etmek bu durumları çözüyor. Dünyayı sosyal medyada kurtarıyoruz ama komşumuza selam vermeyen insanlara dönüştük" ifadelerini kullandı.
"Bir terapist size yol göstermez, ayna tutar"
Terapilerle ilgili bilgi veren Budak, "Bir terapist size yol göstermez, ayna tutar" hatırlatmasını yaparak, "Hepimiz yalnızlık noktasında acı çekiyor olabiliriz. Ne zaman yakın arkadaşlık olacak, hayatımıza dil tutturabileceğimiz bir insan girecekken sabote ediyoruz. Herkese seve seve yardım ederiz de kendimizin yardıma ihtiyacı olduğunda o yardımı isteyemeyiz. Başkalarına sınırsız yardım sunup kendinizi umursamıyorsunuz. Hayatı karşımızdaki insanlara tek taraflı olarak sunuyoruz" dedi.
Budak, bazı çocukların hayatları boyunca "kurtarıcı çocuk" rolü üstlendiğini ve bunun zorunlu hale geldiğini belirtti, "Anne ve baba o kadar yoğun bir işte çalışıyorlar ki, evin büyük çocuğu kardeşlerine ebeveynlik yapıyor. Büyüyünce nerede sorunlu tipler varsa onları buluyor bu çocuklar. Onlara annelik, babalık yapmaya başlıyorlar, en azından insani eğilimleri bu yönde oluyor. Oysa siz ne kadar çok verirseniz o kadar değersizleşme yaşanıyor" vurgusunu yaptı.
"Hepimizin yaraları, dertleri kalacak" konusunda uyarıda bulunan Budak, "Üstümüzden koca bir hayat geçiyor. Hiçbir acı geçmiyor, sadece bizim taşıma kapasitemiz artıyor" sözleriyle söyleşisini tamamladı.
Kaynak:ANKA