Meclis’ten göç başladı: Vekiller odasını topluyor, 50 bin lira emekli maaşı alacaklar

Gözler seçim meydanlarına kayarken, Ankara’da sessiz sedasız bir hareketlilik yaşanıyor. Listelere konulmayan veya yeniden aday olmayan 319 milletvekili, TBMM’deki odalarını boşaltmaya başladı. Bu milletvekillerinin büyük bölümü, 50 bin liralık emekli maaşı alacak. Halen emekliliği hak etmeyen ve EYT’yi bekleyen milletvekilleri bulunuyor. TBMM Başkanlığı, boşaltılan odaları yeni vekillere hazırlayacak.

Edinilen bilgiye göre, En geç Mayıs ayının sonunda açılması beklenen yeni meclis kadroları için hazırlıklar başladı. TBMM yönetimi, yeniden aday olmayan veya yapılmayan milletvekillerine odalarını boşaltmaları için süre verdi. Boşaltma işlemlerinin hızlandırılması için vekillere eleman da tahsis ediliyor.

319 KİŞİ YOLCU

Son seçim listelerine göre, AKP’den 181, CHP’den 65, İYİ Parti’den 25, MHP’den 5, HDP’den 33 milletvekili listelere alınmadı. Bağımsızlar ve diğer partilerle birlikte toplamda 319 milletvekili aday yapılmadı. Bu milletvekilleri 15 gün sonraki seçim için odalarını boşaltmaya başladı. TBMM’nin halkla ilişkiler binasında dosyalar, evraklar, kitaplar kutulanmaya başladı.

ANKARA’DA KALACAKLAR

Kulis bilgilerine göre, bazı AKP milletvekilleri oda boşaltma işini ağırdan alıyor. Bu kişilerin partilerinin yeniden seçilmesi durumunda farklı yerlerde görev beklentisi içinde olduğu ve buna göre hesap yaptığı iddia ediliyor. Eski vekillerin çoğunun Ankara’da yaşamayı tercih edeceği, seçim bölgelerine dönenlerin sayısının çok az olduğu belirtiliyor.  Birçok eski milletvekilleri, çocukların eğitimi ve ailelerin tercihi nedeniyle Ankara’da yaşamaya devam edecek.

PLAN YAPAMAYANLAR

Bu arada eski milletvekillerinin bir kısmının avukatlık gibi eski işlerine dönmeyi planladığı, bazılarının ise ticaret yapmayı düşündüğü belirtiliyor.  Vekiller arasında öğretim üyeliğine dönmeyi planlayanlar da bulunuyor. Ancak büyük çoğunluğu, yeni hayat planı için henüz karar almadığını dile getiriyor.

EYT BEKLEYENLER

Bu arada, milletvekilleri yeni hayatlarına 50 bin liralık emekli maaşıyla başlayacak. Henüz emeklilik hakkını elde edemeyen milletvekilleri bulunuyor. 600 vekilden 150 kadarının henüz emekliliği hak etmediği, bunlardan 60 kadarının EYT başvurusu yaptığı ve emeklilik maaşlarının bağlanmasını beklediği belirtiliyor.

YÜKSEK MAAŞLI HAYAT

Memur ve emeklilere yapılan son yüzde 30’luk zam, emekli milletvekilleri ve Meclis başkanları, cumhurbaşkanı yardımcıları, başbakanlar, bakanlar ve milletvekili aylıklarına aynı oranda yansımıştı. Son zamla bakanların ve milletvekillerinin maaşı 73 bin lirayı geçmişti. Cumhurbaşkanının maaşının 110 bin lira civarında olduğu biliniyor.  Emekli milletvekilleri 50 bin lira civarında, hem emekli olup hem de milletvekili maaşı alanların ise 125 bin lira civarında maaşı bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi