Öğrenciler yurt kapatılmasına tepki gösterdi: “Bir anda kapının önüne konulduk"
HABER: Taner ÖZAY
(KONYA) – CHP Konya İl Başkanı Nejat Türktaş, Çumra'da depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılan kız öğrenci yurduna yönelik incelemelerde bulundu. Türktaş, bu durumun öğrencilerde ciddi mağduriyet yarattığını ve eğitimin olumsuz etkilendiğini aktardı.
Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılan yurt, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunuyor. Yurt içerisinde kalan öğrenciler, kararın ani bir şekilde verilmesi ve vize haftasında uygulanması dolayısıyla mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler. CHP Konya İl Başkanı Nejat Türktaş, ilçedeki gözlemleri sırasında yaptığı açıklamada, yurdun kapatılması kararının bir gün önce alındığını ve öğrencilerin, bugün saat 17.00'ye kadar yurdu boşaltmalarının talep edildiğini vurguladı. Türktaş, açıklamasında şu şekilde ifade etti:
"Çumra'dayız. Bugün burada bulunma sebebimiz, öğrenci yurtlarının kapatılması ve depreme dayanıklı olmamaları nedeniyle boşaltılması sonucu yaşanan mağduriyetlerdir. Öğrenci arkadaşlarımızla birlikteyiz. Dün verilen bir kararla, bugün saat 17.00'ye kadar kız öğrenci yurdunun boşaltılması istendi. Akabinde, arkamızda görünen erkek öğrenci yurdunun da bir hafta içinde yıkım ve boşaltma kararının çıkacağı öğrenildi. Burada öğrenci gençlerimizle buluştuk. Bu durumun eğitim-öğretim hayatlarını olumsuz yönde etkileyeceği açık. Çumra merkeze uzak olan Bosna'dan bir yurt tahsis edilip ulaşımın devlet tarafından bir hafta süreyle karşılanacağı, ancak bir haftadan sonra öğrencilerin kendi imkanlarıyla devam etmelerinin beklendiği yönünde ifadeler duyuluyor."
"İhtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geliyoruz"
Yurtlardan çıkartılan öğrenciler, yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken bir öğrenci, maddi zorluklara dikkat çekerek şu sözleri söyledi:
"Çoğu arkadaşımızın maddi durumu zaten belli. Çoğumuz KYK bursuyla geçiniyorduk. Ailemizin maddi durumu yeterli olmadığı için eve çıkamıyoruz. Eve çıkamadığımız için Konya'dan gidip gelme imkanımız da yok. Hesaplarımıza göre servis olmazsa aylık yaklaşık 4 bin 500 lira yol masrafı tutuyor. Diğer yurtlara dağıtılacağımız söylendi. Ancak bu yurtlarda "misafir öğrenci" olarak kalacağımız da belirtildi. Misafir öğrencilere sabah, öğle ve akşam yemekleri verilmediği için tüm ihtiyaçlarımızı dışarıdan karşılamamız gerekiyor. Bu durumda yemek ve ulaşım masrafları üst üste binince, gerçekten ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geliyoruz."
"Koskoca yaz geçti, vize haftasında kapının önüne konulduk"
Başka bir öğrenci ise alınan kararın zamanlamasına itiraz ederek, şunları ifade etti:
"İlk şikayetimiz şu: Koskoca yaz ayı boyunca bu tespitlerin yapılmaması ve tam da vize haftamıza denk getirilerek bizi yurdun kapısının önüne koymaları. Evet, ulaşım desteği sağlayacaklarını söylüyorlar, ancak o desteğe ulaşabilmemiz için sabahın 5'inde kalkıp hazırlanmamız gerekiyor. Buradan oraya ulaşmak oldukça zor. Burada bir düzenimiz, alıştığımız bir ortamımız varken bu düzeni bozdular. Rektörlükten talepte bulunduk, fakat reddedildi. Vizeler ertelenmiyor; aynı saat ve tarihlerde girmemiz gerektiği söylendi."
Öğrenciler, taleplerine yanıt bulmakta zorluk çektiklerini ve kendileriyle iletişim kuracak bir yetkili bulamadıklarını belirtti. Bir öğrenci, "Bir anda, pazar sabahı yurdun kapısının önüne konulduk. Memleketlerimiz uzak, kalacak yerimiz yok. Eve çıkmaya çalışıyoruz ama maddi destek yok. Devletin bize sağladığı tek destek yurtlardı; şimdi ondan da mahrum kaldık. Şu an ne olacağını bilmiyoruz ama gerçekten mağduruz" dedi.
Kaynak:ANKA