TOKİ'nin 500 bin sosyal konut projesi: Başvuru sayısı 5 milyonu geçti!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında yaptığı sunumda, 81 ilde 500 bin konutun inşa edileceği “Yüzyılın Konut Projesi”ne başvuru sayısının 5 milyonu aştığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sunumun ardından projeye tam destek verdiğini belirterek, özellikle yüksek kira sorununa çözüm olacağına inandığını ifade etti.
Hürriyet'in haberine göre, Erdoğan, konut projelerinin hem konut sahipliği oranını artıracağını hem de yüksek kiralar üzerinde dengeleyici etki yaratacağını söyledi:
???? "Millet bu sosyal konut projesiyle rahatlayacak. Bu anlamda ne adım atılması gerekiyorsa atılacak. Bu projelerin yüksek kiralara yönelik bir dengeleme yapacağını düşünüyorum. Yüksek kiralarla ilgili vatandaşı bu durumdan kurtaracağız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, 1+1 ve 2+1 gibi küçük konut projelerinin özel sektör eliyle de teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Ev sahipliği oranının artması için bu tarz evleri artırın" mesajını verdi.
Bakan Kurum’un sunduğu detaylı bilgilere göre projenin süreci ve fiyatlandırması şöyle:
Başvurular 10 Kasım’da başladı; 18 Aralık’a kadar e-Devlet, 19 Aralık’a kadar ise Ziraat, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası üzerinden yapılabilecek.
Başvuru için 5 bin TL ödeme gerekiyor. Hak sahibi olamayanlara bu ücret iade edilecek.
Kuralar 29 Aralık 2025 ile 27 Şubat 2026 tarihleri arasında çekilecek.
Yeni projelerin yapım sürecinin 2026’da başlaması ve projenin büyüklüğüne göre ortalama 1.5 ila 2.5 yılda tamamlanması planlanıyor. İlk teslim tarihi Mart 2027.
Başlangıç Fiyatları:
İstanbul: Fiyatlar 1 milyon 950 bin TL'den, taksitler 7 bin 313$ TL'den başlıyor.
Anadolu İlleri: Fiyatlar 1 milyon 800 bin TL'den, taksitler 6 bin 750 TL'den başlıyor.
Kaynak:Haber Merkezi