KAYIHAN KESKİNOK 100 YAŞINDA

Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923 yılında doğan ve sekiz yıl önce kaybettiğimiz çağdaş Türk resminin önemli isimlerinden Kayıhan Keskinok, bu yıl doğumunun 100. yılı nedeniyle Ankara’da kendi adına kurulmuş vakıf tarafından düzenlenecek bir sergiyle anılacak. 20 Ocak’ta açılacak sergide Keskinok’un değişik dönemlerde yaptığı resimler sanatseverlerle buluşacak.

Ben Keskinok’u Armoni Sanat Galerisi’nde 2012 yılında açtığı sergide tanıdım. Bu sergide eserleri ve yaşamının anlatıldığı kitabı da satın almıştım. Tanışıklığımız sonrası Keskinok hocayı Çankaya’da Şehit Ersan Caddesi üzerindeki atölyesinde birçok kez ziyaret ettim. Çocukluğundan ve Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından müthiş anılar dinledim.

1930 ilkbaharında, devlet demiryollarının eczanelerinde çalışan babası Hüseyin Bedri Bey’in atandığı Karapınar İstasyonu’nda çocukluğunun en mutlu günlerini yaşayan Keskinok’un, Adana seyahati sırasında gördüğü büyük önder Atatürk’ü anlatmasını kendi ağzından dinlemek unutamadığım sohbetlerden birisidir.



Keskinok, rengine tutkun olduğu kırmızı şarabı elinden düşürmezdi. Şarabını yudumladıktan sonra yüzünü tuvale döner, kadın ve erkek figürünü en zarif haliyle resmetmeye devam ederdi. Figürleriyle özellikle kadınları kendisine hayran bırakırdı. “Kemalist ve materyalist” olduğunu vurgulamaktan çekinmeyen Türk resminin bu önemli ismi, kendisi için yaptığı tanımlamayla aslında siyasi kişiliğini net bir şekilde ortaya koymaktan da zevk alırdı.

Kayıhan hocayı en son ölümünden 4 ay önce Fırça Sanat Galerisi’nde Ocak 2015’te açtığı “Diriliş” isimli sergide görmüştüm. Keskinok bu sergiye, Cumhuriyet ve devrimlerinin önüne çekilmeye çalışılan barikatlar her daim yıkılacağı için “Diriliş” adını verdiğini söylemişti. Kayıhan hocanın da huzur içinde uyuması için 20 yıldan beri Cumhuriyet ve kazanımlarına karşı kurulan tuzakları bu yıl yapılacak seçimde ortadan kaldırmanın zamanı sizce de gelmedi mi?

HER YERDE SERGİ
Geçen hafta yeni yılla birlikte Ankara’daki sanat galerilerinde birbiri ardına önemli isimlerin sergilerinin açılacağını duyurmuştum. Başkentte sanatseverlerin önümüzdeki bir ay boyunca görebilecekleri resim sergileri şunlar:

Adnan Turani-Galeri Soyut Çayyolu, Fevzi Karakoç-Arda Sanat, Turgut Akan-Medya Sanat Galerisi, Celal Binzet-Sevgi Sanat Galerisi, Neslihan Özgenç-Valör Art House Çayyolu, Tunç Tanışık-Nurol Sanat Galerisi, Mustafa Demirpençe ve Şeyma Yılmaz-Fırça Sanat Galerisi, Teymur Ağalıoğlu ve Mazhar Aykut-BRHD, Vedat Hazneci-Valör Sanat Galerisi, Ethem Onur Bilgiç-Zülfü Livaneli Kültür Merkezi, Hüseyin Elmas ve Serhat Diker-Artsan Galeri, Mustafa Salim Aktuğ-Ziraat Next Level Galerisi, Asiye Sarıoğlu-Platform A, Brian Dailey-Siyah Beyaz Sanat Galerisi, Emine Nur-Krişna Sanat Galerisi, Hamidreza Avishi-Detay Sanat, Zuhal Arda ve Zeynep Işık Kural-ÇSM, Nur Gökbulut-Cumhuriyet Kültür Merkezi, Canan Atalay-Atlas Sanat Galerisi, Güner Boynueğri-Ata Sanat Galerisi, Nurgül Eren-Güneş Sanat Galerisi, Emel Gülsoy—Akdora Art, Gökçe Herece ve Sibel Karaağaç-As’Art, İsmail Altınok’tan seçkiler-İsmail Altınok Sanat Merkezi, Güner Boynueğri-İkizler Antika.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi